Η προθεσμία υποβολής προσφορών για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ παρατείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις 16 Φεβρουαρίου, αντί για τις 22 Δεκεμβρίου που είναι με τα τωρινά δεδομένα. Πωλητές του 66% είναι τα ΕΛΠΕ (35%) και το Δημόσιο (31%).
Πηγές των Ελληνικών Πετρελαίων περιγράφουν ως χαμηλό το τίμημα των 400 εκατ. για το 66 % των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού, δεδομένων των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας, αλλά και της υπεραξίας που δημιουργείται από τις επενδύσεις που έχουν προχωρήσει στο μεταξύ, οι οποίες θα επιτρέψουν στην εταιρία να δραστηριοποιηθεί και στην περιφερειακή, πέρα από την ελληνική αγορά.
Στην τελική φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί η Κοινοπραξία των Ευρωπαίων διαχειριστών Snam, Enagas, Fluxys και Gasunie, καθώς και η ισπανική Regasificadora del Noroeste. Στον προηγούμενο διαγωνισμό πλειοδότης είχε αναδειχθεί η εταιρία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, ωστόσο η διαδικασία ναυάγησε κατόπιν ενστάσεων γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Σε πρόσφατες δηλώσεις, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σωτήρης Νίκας επισήμανε ότι τα φετινά κέρδη προβλέπεται να φτάσουν στα 94 εκατομμύρια ευρώ (2,5 φορές πάνω σε σχέση με την επίδοση του 2016) και τα ταμειακά διαθέσιμα κυμαίνονται στα 200 εκατ. ευρώ. Εκτίμησε δε ότι τα μεγέθη της εταιρείας οδηγούν σε αντικειμενικά μεγαλύτερο τίμημα σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά αυτό ενδέχεται να μην επιτευχθεί επειδή είναι μόνο δύο οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη και κατά συνέπεια ο ανταγωνισμός δεν είναι μεγάλος. Τα ΕΛΠΕ δεν συμμερίζονται την εκτίμηση ότι η περιορισμένη συμμετοχή οδηγεί σε χαμηλό τίμημα, ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι η επίδοση του προηγούμενου διαγωνισμού δεν θα ήταν σήμερα ικανοποιητική
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η στρατηγική, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αποσκοπεί στη διασφάλιση ισότιμης μεταχείρισης για όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες και στην καταβολή ενός εύλογου και δίκαιου τιμήματος που θα αντανακλά την πραγματική δυναμική των περιουσιακών στοιχείων του ΔΕΣΦΑ.
Στο μεταξύ, πηγές των ΕΛΠΕ ανέφεραν ότι με τα τωρινά δεδομένα ο όμιλος (μέσω της θυγατρικής Elpedison που δραστηριοποιείται στην ηλεκτρική ενέργεια) δεν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που διατίθενται προς πώληση καθώς το κόστος παραγωγής που περιλαμβάνει και το φόρο διοξειδίου του άνθρακα κρίνεται απαγορευτικό.