Τον διάλογο, μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου «SAIPEM 12000» που διενεργεί γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου για την ιταλική εταιρεία πετρελαίων ΕΝΙ και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο το παρεμπόδισε να προχωρήσει στον στόχο «Σουπιά» το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου, αποκαλύπτει το τουρκικό πρακτορείο «Ντογάν», όπως αναφέρει σε είδησή του το ΡΙΚ.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, από τον ασύρματο ακούγεται ο καπετάνιος του ιταλικού σκάφους να λέει στο πολεμικό, που κατευθύνεται πάνω του: «Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».
Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας». Ο καπετάνιος του «SAIPEM 12000» ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά».
Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.
Εξάλλου, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) μετέδωσε ότι, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ντογάν» η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα, που βρισκόταν στη Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ, για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο. Ωστόσο η ιταλική φρεγάτα «βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή, άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή».
Ανώτατος αξιωματούχος, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του είπε στο πρακτορείο «Ντογάν» ότι «η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ελληνοκύπριοι βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε τη στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στη Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τουρκοκύπριους αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο.
Ωστόσο, πηγές ασφαλείας με τις οποίες επικοινώνησε το Aydınlık.com.tr δεν επιβεβαίωσαν το περιστατικό.
Η στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας σε Στρατηγικής σημασίας περιοχές του Αιγαίου, στο Καστελόριζο, στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης κοντά στον Έβρο, χαρακτηρίζεται από αρμόδιους στρατιωτικούς επιτελείς, ως ποιοτικά αναβαθμισμένη, προκλητική και επικίνδυνη.
Η εκτίμηση είναι ότι, συνδέονται άμεσα τα δυο πρόσφατα περιστατικά, στα Ίμια με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού Σώματος και με την παρεμπόδιση της πρόσβασης του πλωτού γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ (Saipem 12000) από τουρκικά πολεμικά πλοία, στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ. Περεταίρω κλιμάκωση της τούρκικης προκλητικής συμπεριφοράς είναι η έκδοση νέας ΝΑΥΤΕΧ, για ασκήσεις των τουρκικών Ε.Δ. στην ΑΟΖ της Κύπρου, ισχύος μέχρι 10 Μαρτίου.
Επίσης, έχουν πυκνώσει τα επεισόδια παραβίασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, από τουρκικά πολεμικά πλοία. Μάλιστα η τουρκική φρεγάτα «Barbaros» έφτασε μέχρι στα ανοικτά του Καφηρέα και ήταν ορατή από το Σούνιο.
Οι Τούρκοι κατασκευάζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νησί Çavuş που βρίσκεται στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού, πολύ κοντά στα Ίμια. Μάλιστα εγκατέστησαν και ένα κινητό ραντάρ του τουρκικού Λιμενικού εφοδιασμένο με θερμική κάμερα, που θα καταγράφει κάθε κίνηση στην περιοχή.