Την Παρασκευή αναμένεται να κλείσει και τυπικά η συμφωνία με τους θεσμούς για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, το μεσημέρι της Τρίτης 28/11/2017, μετά την ολοκλήρωση συνάντησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των πιστωτών, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος και έως την 1η Δεκεμβρίου θα έχουν οριστικοποιηθεί ο τρόπος και τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων». Πρόκειται για την πρώτη μονάδα της Μελίτης και την άδεια κατασκευής της δεύτερης, καθώς και για τις δύο της Μεγαλόπολης.
Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι μετά το κλείσιμο της συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια του market test από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, ενώ επανέλαβε ότι ο Ιούνιος του 2018 παραμένει ορόσημο για την οριστική πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Για τα αντισταθμιστικά μέτρα, ο υπουργός εκτίμησε ότι θα κλείσουν και αυτά έως την ερχόμενη Παρασκευή, αναφέροντας ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει την αύξηση των ωρών λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου από τις 17.500 στις 32.000 ώρες, αλλά και τη χορήγηση της δυνατότητας στη ΔΕΗ να πραγματοποιήσει επένδυση στον συγκεκριμένο σταθμό.
Πρόσθεσε δε, ότι για τις θέσεις εργασίας στις προς πώληση μονάδες θα υπάρχει όρος στον διαγωνισμό για τη διασφάλισή τους. Σχετικά με τη ΔΕΠΑ, ο κ. Σταθάκης είπε ότι το υπουργείο κατέθεσε και πρόταση για τον περιορισμό του ρόλου της στην αγορά φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την πρόταση, η ΔΕΠΑ θα αποχωρήσει από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και θα αποκτήσει εξ ολοκλήρου την ΕΠΑ Αττικής.
Επιδίωξη της κυβέρνησης να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας αλλά και επιπρόσθετα οφέλη
«Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, καθώς επίσης και επιπρόσθετα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, σχετικά με την παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ύστερα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Σταθάκης, «ενημέρωσα τους εκπροσώπους για την πορεία των συζητήσεων και για το σχέδιο στο οποίο θα καταλήξουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας για την παραχώρηση μονάδων. Ταυτόχρονα τους ενημέρωσα και για τις διαδικασίες με τις οποίες εμείς επιδιώκουμε η παραχώρηση αυτή να μην οδηγήσει στη διάλυση της τοπικής κοινωνίας και της απασχόλησης, όπως υπάρχουν εύλογα φοβίες, αλλά το αντίθετο: Να υπάρξουν ισχυρές εγγυήσεις και για τις θέσεις απασχόλησης και για επιπρόσθετα οφέλη που μπορούμε να συζητήσουμε για τις τοπικές κοινωνίες».
Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Σταθάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, προτίθεται να επισκεφθεί τη Μεγαλόπολη, προκειμένου να συναντηθεί και να πραγματοποιήσει ευρεία σύσκεψη με το περιφερειακό συμβούλιο και με τους εκπροσώπους της τοπικής ΔΕΗ, προκειμένου «να μπουν τα πράγματα σε έναν ανοιχτό διάλογο», όπως είπε.
«Είναι κατανοητό ότι υπάρχει αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, αλλά νομίζω όταν κάτσουν στο τραπέζι όλες οι πλευρές, δική μας επιδίωξη είναι να υπάρξει ένας πολύ ειλικρινής διάλογος και να οδηγηθούμε σε σημαντικές αποφάσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ενώ καταλήγοντας, τόνισε ότι «επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας».
«Στη σύσκεψη συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε απόλυτα», δήλωσε ο κ. Γιώργος Αδαμίδης πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΝ. Όπως είπε, «η αντιπροσωπεία των εργαζομένων, των φορέων των περιοχών της Αρκαδίας Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας έχει καταστήσει σαφές στον υπουργό ότι θα αγωνιστεί για την απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου περί ξεπουλήματος των λιγνιτικών. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει».
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, «θα γίνουν δράσεις αντίστοιχες με αυτές του 2014». «Το κυρίαρχο όλων», όπως τόνισε, «είναι ότι οι τοπικές κοινωνίες καταστούν σαφές στους υποτιθέμενους επενδυτές, τους αγοραστές, ότι δεν είναι αποδεκτοί σε αυτές τις περιοχές για να πάρουν τις λιγνιτικές μονάδες». Πρόσθεσε δε, ότι «δε συζητάμε για τις θέσεις εργασίας, καθώς είναι σα να βάζουμε “το κάρο μπροστά από το άλογο”. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου των συγκεκριμένων περιοχών αλλά κυρίως των καταναλωτών».