Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη σήμερα στη Βουλή η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας με μάρτυρα τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος ξεκινώντας την τοποθέτησή του αποκάλυψε «μαύρη τρύπα» 230 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πολάκης, αφού επισήμανε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ κρατούσε λογιστικά βιβλία μέχρι το 2011, ενώ από τότε καθώς νομοθετήθηκε ότι εξαιρείται ο Οργανισμός από το δημόσιο λογιστικό δεν κρατούνταν κανένα στοιχείο, έκανε γνωστό στα μέλη της επιτροπής ότι «από τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το 2016, που αφορούσε το 2014 διαπιστώνεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ πήρε 750,304,452 εκατ. ευρώ (από κρατική χρηματοδότηση, δάνεια, χορηγίες, δωρεές κλπ) και πλήρωσε 522.297.387 εκατ. ευρώ». Κατόπιν τούτου διερωτήθηκε «που πήγαν τα υπόλοιπα 230 εκατ. ευρώ;» και ζήτησε την άμεση επέμβαση του εισαγγελέα. Επίσης πολλές φορές, στην τοποθέτησή του, κατήγγειλε ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ εξελίχθηκε σε off shore του υπουργείου Υγείας».
Ακόμη ανέφερε στην επιτροπή ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ «διατηρούσε 36 λογαριασμούς σε τράπεζες κάτι που δεν συνηθίζεται σε τέτοιου είδους οργανισμούς» και ότι «κάποια λεφτά έχουν πετάξει σε προσωπικούς λογαριασμούς».
Οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλος ζήτησαν να σταλεί το πρακτικό της σημερινής συνεδρίασης στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου «ώστε να διερευνηθεί η μαύρη τρύπα» των 230 εκατ. ευρώ που κατήγγειλε ο κ. Πολάκης, ενώ ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς υποστήριξε ότι για τα όσα ακούστηκαν από τον κ. Πολάκη δεν κατατέθηκαν στα μέλη της επιτροπής αποδεικτικά στοιχεία. Ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης με τη σειρά του ξεκαθάρισε στο σώμα ότι τα πρακτικά θα πάνε στην Εισαγγελία αφού ολοκληρωθεί η κατάθεση του κ. Πολάκη την ερχόμενη εβδομάδα.
Πέραν αυτών, ο κ. Λάππας ρώτησε επίσης τον κ. Πολάκη «εάν το πάρτι στην υγεία συνέβαλε στη χρεοκοπία της χώρας;» με τον αναπληρωτή υπουργό να απαντά ότι «η χώρα δεν χρεοκόπησε έτσι. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από το χώρο της υγείας (υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, διασπάθισης μαύρου χρήματος κλπ) που αποδεικνύουν ένα τεράστιο πάρτι. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ο εκτελεστικός βραχίονας για μίζες και διαφθορά και μηχανισμός ελέγχου των ΜΜΕ μέσα από διαφημίσεις και πληρωμένες καταχωρήσεις».
O εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς στην τοποθέτησή του, απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Πολάκη για τις προσλήψεις επί Άδωνι Γεωργιάδη υπεραμύνθηκε ότι τα άτομα αυτά απασχολήθηκαν σε 5ετές πρόγραμμα του ΚΕΕΛΠΝΟ και πληρώθηκαν από χορηγίες του οργανισμού.
Επίσης, ο κ. Πολάκης έκανε και εκτενή αναφορά και στα Μέσα Ενημέρωσης που είχαν πάρει χρήματα για διαφημιστική δαπάνη από το ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά και στα πρόσωπα που είχαν προσληφθεί στον οργανισμό επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, προσλήψεις, οποίες και έχουν απασχολήσει την επιτροπή και για τις οποία έχει καταθέσει ο κ. Γεωργιάδης.
Σε αρκετά σημεία της κατάθεσης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, η κατάσταση ξέφυγε, με τον εισηγητή της ΝΔ κ. Γεωργαντά να ζητά να μη γίνεται αναφορά σε μη πολιτικά πρόσωπα και να μην προσβάλλεται η προσωπικότητά τους, όταν μάλιστα αυτά είναι υπό δικαστική έρευνα. «Ο ελληνικός λαός πρέπει να τα ακούει», απάντησε ο κ. Πολάκης.
Ωστόσο, ένταση και υψηλοί τόνοι επικράτησαν και για τις χθεσινές αποκαλύψεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη «για την εμπλοκή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, τον οποίον κατήγγειλε για “αλλοίωση” στοιχείων του πρωτοκόλλου του ΚΕΕΛΠΝΟ». Ο κ. Πολάκης κληθείς να απαντήσει μίλησε για «διαχρονική συμμορία στο χώρο της Υγείας», ενώ για το έγγραφα που πήρε από το ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορούσαν τις συμβάσεις που υπογράφηκαν δικαιολογήθηκε λέγοντας: «είμαι προϊστάμενος και ζήτησα να δω τις συμβάσεις που υπογράφηκαν το 2014. Τα έβγαλα φωτοτυπία και τα πήρα. Δεν είναι κρυφά έγγραφα αυτά. Δεν τα πήρα παράνομα. Δεν έχω κρύψει κάτι από αυτά γιατί αυτά τα έγγραφα δεν είναι ντροπή για μένα, είναι ντροπή για όσους τα υπέγραψαν. Δεν είχα κανέναν λόγο να τα κρύψω».
Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι «έχουν χαθεί πολλές συμβάσεις, έχουν εξαφανιστεί ως διά μαγείας από τα αρχεία» και σημείωσε: «Δεν τα έκρυψα εγώ τα αρχεία. Εμένα με συμφέρει να υπάρχουν τα αρχεία. Άλλοι φρόντισαν να τα “κλέψουν” και να τα “κρύψουν”».