Άνοιξε σήμερα Πέμπτη 8-2-2018 το βιβλίο προσφορών για το επταετές ελληνικό ομόλογο, με λήξη την 15η Φεβρουαρίου του 2025. Η Ελλάδα βγήκε ξανά στις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου το βιβλίο προσφορών του οποίου άνοιξε σήμερα για την συμμετοχή των επενδυτών. Η ζήτηση ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ.
Η απόδοση του νέου 7ετους ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,5% το οποίο θεωρείται αρκετά υψηλό επιτόκιο.
Οι επενδυτές προσέφεραν στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 6,5 δισ. ευρώ. υπερακαλύπτοντας κατά πολύ το στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος είχε προσδιοριστεί στα 3 δισ. ευρώ.
Η ονομαστική αξία του κάθε ομολόγου θα είναι 1.000 ευρώ και κατά την ημερομηνία έκδοσής τους θα «πουληθούν» στην τιμή που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών. Για την έκδοση θα δοθεί προμήθεια έως 3 εκατ. ευρώ, η οποία θα παρακρατηθεί από τις προσόδους της έκδοσης.
H έκδοση του ομολόγου ανακοινώθηκε τη Δευτέρα επίσημα από τις Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura.
Το ομόλογο υπόκειται στο βρετανικό δίκαιο.
Η έκδοση αρχικά αναμένονταν στις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο η πτώση στις διεθνείς αγορές οδήγησε σε μικρή καθυστέρηση.
Από το νέο ομόλογο η κυβέρνηση θα αντλήσει 3 δισ ευρώ, με σκοπό να «κτιστεί» ένα μαξιλάρι ασφαλείας 19-20 δις έως το καλοκαίρι.
Πρόκειται για τη μία από τις τρεις εκδόσεις τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση στο διάστημα από τώρα και την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής τον ερχόμενο Αύγουστο.
Στόχος είναι να αποκατασταθεί η σταθερή πρόσβαση της χώρας στις αγορές και η ελληνική οικονομία να επανέλθει στην κανονικότητα μετά τη λήξη του προγράμματος.
Η σημερινή έκδοση συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, η οποία βρίσκεται στην τελική ευθεία.
Στο σημερινό Euroworking Group αναμένεται να συζητηθεί η πορεία εκπλήρωσης και των τελευταίων προαπαιτούμενων προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης.
Η στρατηγική της κυβέρνησης προβλέπει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο και στην σταθερή πρόσβαση στις αγορές παράλληλα με τη δημιουργία ενός μαξιλαριού ασφαλείας.
“Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και διαφαίνεται η έξοδος από το πρόγραμμα και μάλιστα με καλές συνθήκες”, ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος έγινε δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Επεσήμανε ότι απομένει η εξέταση δύο ζητημάτων: η επίβλεψη μετά το πρόγραμμα και η διευθέτηση του χρέους. Στις 3.00 μμ ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντιέται με τον Αλέξη Τσίπρα και στις 4 παρά 15 με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Θετικά σχόλια από ξένα ΜΜΕ για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου
«Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να διασφαλίσει την πλήρη επιστροφή στις αγορές, για πρώτη φορά από την υπαγωγή της χώρας στα προγράμματα διάσωσης από τους διεθνείς δανειστές το 2010», γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, σχολιάζοντας την έκδοση επταετούς ομολόγου. «Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα για την επιστροφή της στις αγορές» τονίζει η αμερικανική εφημερίδα. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα Πέμπτη, με επιτόκιο εκκίνησης 3,75%.
«Η έκδοση του ομολόγου συνέπεσε με την επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, στην Αθήνα. «Υπάρχει λογική και ακλόνητη ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε από το ελληνικό πρόγραμμα σε καλή κατάσταση. Είμαι ιδιαίτερα ενθαρρυμένος από τις τελευταίες εξελίξεις [και] τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Επίτροπος εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι η τέταρτη, και τελευταία, αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, καθώς και οι διευθετήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή θα οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου. «Θα υπάρξουν κάποια σημαντικά ερωτήματα που γνωρίζω πολύ καλά. Θα πρέπει να αναζητήσουμε το είδος της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, χωρίς να προκαλέσουμε εισβολή από αξιωματούχους της ΕΕ, το οποίο να επιτρέπει στην ελληνική [κυβέρνηση] να διαχειρίζεται τη δική της στρατηγική ανάπτυξης. Ακολούθως, έχουμε το θέμα του χρέους. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια λύση σε αυτά τα ζητήματα», υπογράμμισε ο Μοσκοβισί.
Σύμφωνα με τους NY Times «η Ελλάδα ελπίζει ότι οι δανειστές θα στηρίξουν τη γαλλική πρόταση για σύνδεση των όρων αποπληρωμής του χρέους της χώρας με το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξής της, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επανάληψη των υποχρεώσεων υψηλής αποπληρωμής κατά τη διάρκεια ύφεσης».
Από την πλευρά του το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι με την έκδοση του νέου επταετούς ομολόγου, γίνεται «άλλο ένα βήμα προς την έξοδο του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο. Η κυβέρνηση στοχεύει να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό αποθεματικό 20 δισ. ευρώ μέχρι να λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο, εκ των οποίων τα μισά θα προέρχονται από τις αγορές και τα υπόλοιπα από τον ESM. Σχεδιάζει, επίσης, την έκδοση τριετούς και δεκαετούς τους επόμενους μήνες, καθώς προσπαθεί να εδραιώσει την ανάκαμψή της στις αγορές. Η ελληνική κυβέρνηση στρέφει πλέον την προσοχή της στις συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και επιπλέον ρυθμίσεις μετά τη λήξη του προγράμματος».
Ως την πιο τολμηρή απόπειρα εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian την απόφαση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Ελλάδας να προχωρήσει σήμερα στην πώληση ενός νέου επταετούς ομολόγου. «Η κυβέρνηση ελπίζει το ομόλογο να αντλήσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από τις αγορές ? κάτι που θα αποτελέσει σημαντική προσθήκη στο αποθεματικό ταμείο ύψους 6,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη δημιουργήσει για την κάλυψη των αποπληρωμών του χρέους, όταν λήξει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που χρηματοδοτείται από το ΔΝΤ. Πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναμένει το ομόλογο, το οποίο λήγει στις 15 Φεβρουαρίου 2025, να αποδώσει γύρω στο 3,75%» γράφει ο Guardian.
Σύμφωνα με τους Financial Times «η έκδοση του επταετούς ομολόγου συνιστά στοιχείο ανάκαμψης για τη χώρα της ευρωζώνης. Το ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε τελευταία φορά στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο και άντλησε 3 δισ. ευρώ. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανακάμψει, ωστόσο οι αγορές της χώρας δεν έχουν ακόμα επανέλθει στην κανονικότητα, ενώ μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους παραμένει στα χέρια χωρών της ευρωζώνης και όχι ιδιωτών επενδυτών», προσθέτει.