Σε περισσότερα από 200 δισ. ευρώ υπολογίζονται ετησίως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ΕΕ για την ενεργειακή εξοικονόμηση-αποδοτικότητα των κτιρίων, ενώ τα 500 εκατ. ευρώ που διαθέτει η Ελλάδα καλύπτουν μόλις 1.000 με 1.500 κτίρια, επισήμανε ο εκπρόσωπος της DG Energy της Κομισιόν, Γεράσιμος Θωμάς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδύσεων.
«Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία που επικρατεί στις περισσότερες χώρες Ευρώπης. Το δημόσιο δεν μπορεί να διαθέσει τους τεράστιους πόρους που απαιτούνται για την ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιών κτιρίων, πρέπει να αξιοποιηθούν και ιδιωτικά κεφάλαια ενώ οπωσδήποτε, από τις κατοικίες, πρέπει να προηγηθούν τα δημόσια κτίρια. Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, δημιουργεί μία πολλά υποσχόμενη αγορά για ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις», τόνισε από το βήμα του Thessaloniki Summit που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ).
Μιλώντας περαιτέρω για θέματα ενέργειας, ο ίδιος επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των κοινοτικών πολιτικών για την αγορά του φυσικού αερίου, όχι πλέον από έναν αλλά από πολλούς προμηθευτές, προκειμένυ να εξασφαλίζεται ασφαλής τροφοδοσία. Τόνισε ότι αποτελεί πρόκληση να λειτουργήσει στην ΕΕ η ενιαία αγορά ενέργειας, ενώ επισήμανε ότι η χώρα μας θα πρέπει να εστιάσει στο τι συμβαίνει εκτός των συνόρων της, προκειμένου να είναι «σίγουρη ότι αυτό που κάνει κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» και στο πλαίσιο αυτό συνέστησε τόσο ο πολιτικός κόσμος, όσο και όλοι οι εμπλεκόμενοι με το αέριο να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Γηραιά Ήπειρο.
Για τον τομέα ηλεκτρισμού είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει να σκέφτεται εξωστρεφώς και περιφερειακά για τον συγκεκριμένο τομέα και υπογράμμισε ότι πολύ θετικό το γεγονός ότι «ξεκινήσαμε να βλέπουμε τα νησιά μας και πως μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια». Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) υπογραμμίζοντας ότι έγιναν πολλά λάθη σε επίπεδο ΕΕ τα τελευταία χρόνια, που διορθώθηκαν ωστόσο, επισήμανε ότι είναι ένα τομέας στον οποίο απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις, πολλές εκ των οποίων υλοποιούνται φέτος, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες το 2018.
Επιπλέον, ο ίδιος επισήμανε ότι η ΕΕ υποστηρίζει και τα τρία μεγάλα projects που μπορούν να καταστήσουν τη χώρα μας ενεργειακό hub ενεργειακό, τον ΤΑΡ, το LNG τέρμιναλ στην Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό East Med και υπογράμμισε ότι για μην είναι η Βόρεια Ελλάδα απλώς ο χώρος διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου, θα πρέπει μέσα από την περιφερειακή συνεργασία να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση των διασυνδέσεων σε ελληνικό έδαφος.
Προχωρά η κατασκευή του ΤΑΡ
Για την πρόοδο του αγωγού TAP, μίλησε από την πλευρά της η νέα country manager για την Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η κατασκευή του έργου προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος. «Καθαρίσαμε και διαμορφώσαμε 441 χλμ. Αγωγού, ενώνουμε σωλήνες σε πάνω από 400 χλμ., 276 χλμ. τάφρου καλύφθηκαν, πάνω από 170 χλμ. όδευσης έχουν αποκατασταθεί, ενώ η εταιρεία έχει σε εξέλιξη 60 προγράμματα κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων και στο ελληνικό τμήμα έχουμε συνεργαστεί με 340 εταιρείες, με συνολικές δαπάνες πάνω από 1,2 δισ. ευρώ», επισήμανε.
Διευκρινίσεις για το εάν υπάρχει σχέδιο στο πως θα ξεπεραστούν τα εμπόδια στην υλοποίηση κατασκευής του TAP στην Ιταλία, ζήτησε να δοθούν η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, η οποία στην εισήγησή της στο Thessaloniki Summit είπε μεταξύ άλλων ότι ο μεγάλος ασθενής του ενεργειακού κλάδου είναι η ΔΕΗ, που όπως τόνισε θα πρέπει να μειώσει σημαντικά το μέγεθός της, αλλά και να φτάσει στο 2022 χωρίς ελλείμματα. Μεταξύ άλλων, η ίδια επισήμανε ότι η ΝΔ ψηφίζει ενεργειακή διασύνδεση και με ΣΔΙΤ, ενώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, προτείνει μεταξύ άλλων έκπτωση φόρου 40%.