Πρόταση για παράταση στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, κάνει προς τους ευρωπαίους η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. «Eάν οι δανειστές δεν έχουν ακόμα φτάσει στο σημείο να σεβαστούν τις εκθέσεις μας και να τις αποδεχτούν, εάν χρειάζονται περισσότερο χρόνο, μπορούμε να το λάβουμε υπόψη μας και να τους τον δώσουμε» δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη Handelsblatt, η οποία δημοσιεύεται στην έκδοση της Τρίτης 6/6/2017.
«Μπορεί, λοιπόν, να υπάρξει ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο οι χρηματικές καταβολές να γίνουν όταν θα έχουν καταστεί σαφή τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους δανειστές» πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.
«Είναι μια δυνατότητα συμφωνίας» όπως είπε, αλλά τόνισε ότι εξακολουθεί να θεωρεί μια ταχεία συμφωνία για ελαφρύνσεις του χρέους ως την «ιδεώδη λύση».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπερασπίστηκε παράλληλα τις προγνώσεις του έναντι των Ευρωπαίων: «Υπολογίζουμε την βιωσιμότητα του χρέους επί τη βάσει της ρεαλιστικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 15ης Ιουνίου και των προσδοκιών της ελληνικής πλευράς να λάβει διευθέτηση για το χρέος. Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει επικρίνει τις προγνώσεις του ΔΝΤ ως πολύ απαισιόδοξες.
Ειδικότερα, μια συμβιβαστική πρόταση για το ελληνικό ζήτημα καταθέτει μέσω της Handelsblatt η Κριστίν Λαγκάρντ. Εντούτοις δεν είναι άλλη από εκείνη που συζητήθηκε ήδη στο τελευταίο Eurogroup της 22ας Μαΐου.
«Έχουμε εξηγήσει επανειλημμένως ότι στην ιδανική περίπτωση ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα θα έπρεπε να στηρίζεται σε δυο πυλώνες. Ο πρώτος είναι οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες αποφάσισε μεν το ελληνικό κοινοβούλιο αλλά θα πρέπει να υλοποιηθούν ακόμη. Ο άλλος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε αυτό δεν συμφωνούμε με τους ευρωπαίους εταίρους. Υπολογίζουμε τη βιωσιμότητα του χρέους βάσει του τι είναι ρεαλιστικό για την ελληνική οικονομία. Σε αυτό λαμβάνουμε υπόψη τις έως τώρα οικονομικές τάσεις, τις προβλέψεις, και της Κομισιόν, αλλά και τις δικές μας εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία».
Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, το ΔΝΤ θεωρεί αναγκαία την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Αυτό δεν σημαίνει κούρεμα του χρέους, αλλά μια εκτεταμένη παράταση της διάρκειας (των δανείων) και της αποπληρωμής των τόκων», όπως σπεύδει να διευκρινίσει. «Αυτή είναι η προτίμησή μας και προκειμένου τα μέτρα αυτό να είναι αξιόπιστα για τους επενδυτές και τις αγορές, η προτίμησή μας αυτή θα πρέπει να εκφραστεί τώρα. Οι πιστωτές δεν πρέπει να υλοποιήσουν την ελάφρυνση του χρέους πριν το τέλος του προγράμματος, ωστόσο (η ελάφρυνση) θα πρέπει να εκφραστεί τώρα με σαφήνεια προκειμένου να σηματοδοτήσει μια στροφή και να πουν οι αγορές: ‘Το επίπεδο του χρέους αυτής της χώρας είναι βιώσιμο, συνεπώς μπορούμε να επενδύσουμε. Μπορούμε να αγοράσουμε ομόλογα και να βάλουμε χρήματα στη χώρα».
Συμμετοχή χωρίς χρήματα
Είναι όμως οι Ευρωπαίοι έτοιμοι να στείλουν ήδη σήμερα το σαφές αυτό μήνυμα; «Εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αποδεχθούν τις εκτιμήσεις μας, εάν χρειάζονται περισσότερο χρόνο, τότε μπορεί να τους δοθεί περισσότερος χρόνος. Μπορεί λοιπόν να υπάρξει ένα πρόγραμμα όπου η εκταμίευση χρημάτων θα γίνει μόνον όταν οι πιστωτές σκιαγραφήσουν με σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».
Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν και με άλλες χώρες όπου υπήρχαν παρόμοιες συνθήκες και υπό αυτή την έννοια δεν πρόκειται για μια λύση ειδικά για την Ελλάδα, «δεν ανακαλύπτουμε μια λύση α λα Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά λέει. Κληθείσα να απαντήσει εάν πρόκειται για ένα bail-out για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, η Κρ. Λαγκάρντ απαντά: «Όχι, σε καμία περίπτωση. Είναι μια δυνατότητα συμφωνίας. Οι Ευρωπαίοι την συζήτησαν στη συνάντησή τους στις 22 Μαΐου».