Μετά από μια χαοτική συνεδρίαση, η Wall Street (Γουόλ Στριτ) έκλεισε την Τρίτη 6-2-2018 με σημαντική άνοδο, σβήνοντας τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων έξι ετών για τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones και τον Standard & Poor’s 500.
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, 23:28
Αν και ξεκίνησε πτωτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στη συνέχεια ανέκτησε τις απώλειες και έκλεισε στις 24.912,77 μονάδες, αυξημένος κατά 2,33% ή 567,02 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 7.115,88 μονάδες, με άνοδο 148,36 μονάδων ή +1,76%.
Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έφτασε στις 2.695,14 μονάδες, αυξημένος κατά 46,2 μονάδες ή +2,13%.
Με σημαντική πτώση έκλεισαν το απόγευμα της Τρίτης 6-2-2018 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έπειτα από την κατακόρυφη πτώση του Dow Jones στη Wall Street. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν την πτωτική πορεία των ασιατικών αγορών, καθώς εντείνεται η μαζική πώληση των μετοχών.
Στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Αύγουστο του 2017 υποχώρησαν την Τρίτη οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς εντάθηκαν οι μαζικές πωλήσεις στις μετοχές και ενισχύθηκε η μεταβλητότητα εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον πληθωρισμό.
Το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη και το Παρίσι κατέγραψαν βουτιά στο άνοιγμα της συνεδρίασης, υποχωρώντας έως και 3,5% το πρωί, για να περιορίσουν το απόγευμα τις απώλειές τους, στο -2,64% ο FTSE 100 στο Λονδίνο και στο -2,32% ο DAX 30 στη Φραγκφούρτη.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε στις 838,80 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,74%.
Αναβολή έκδοσης του 7ετούς ομολόγου
Εξάλλου, την αναβολή για λίγα 24ωρα της έκδοσης του επταετούς ομολόγου αποφάσισαν το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ, με αφορμή την αναταραχή που επικρατεί σήμερα στα διεθνή χρηματιστήρια. Η έκδοση για την άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, μετατίθεται σύμφωνα με πληροφορίες για τις 13 Φεβρουαρίου.Υπενθυμίζεται ότι, χθες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επισήμως τις πέντε τράπεζες οι οποίες θα αναλάβουν την κοινοπρακτική έκδοση. Επομένως, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται, η σχετική διαδικασία συγκέντρωσης των προσφορών και τιμολόγησης του ομολόγου θα έπρεπε να ολοκληρωθεί σήμερα. Ωστόσο, το αρνητικό κλίμα, που έχει δημιουργηθεί, μετά τις μαζικές πωλήσεις, που ξεκίνησαν από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόκρης, η διαδικασία του νέου ομολόγου δεν προχώρησε.
Τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια» όπως το γιεν, το Δολάριο και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης έχουν την τιμητική τους καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν περιουσιακά στοιχεία που θεωρούν ότι ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο και καταφεύγουν σε αυτά.
Στην αγορά συναλλάγματος, η όλη αναταραχή ευνόησε το δολάριο, το οποίο λειτούργησε και πάλι ως ασφαλές καταφύγιο.
Έτσι, το απόγευμα, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2322 δολ. από το επίπεδο των 1,2367 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.
Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,2329 δολάρια.
Αναλυτές, που μίλησαν στο BBC, υποστηρίζουν ότι βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά σε γενικές γραμμές συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν λόγος ανησυχίας άμεσα.
Η Τζέιν Σίντενχαμ, επικεφαλής επενδύσεων στη χρηματιστηριακή εταιρία Rathbones, δήλωσε στο BBC ότι η πτώση δεν φαίνεται να αποτελεί προάγγελο μιας σημαντικής αλλαγής κλίματος. «Είναι πάντα λίγο νωρίς να κρίνει κανείς, αλλά νομίζω ότι αυτές οι πρόσφατες πτώσεις στην αγορά έχουν τον χαρακτήρα διόρθωσης. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είχαν μια πολύ ομαλή ανοδική πορεία και δεν είχαμε πτώση άνω του 3% για 15 μήνες. Υπήρξε μια πραγματική απουσία μεταβλητότητας, το οποίο είναι πολύ ασυνήθιστο».
Πρόσθεσε ότι το φαινόμενο της έντονα πτωτικής αγοράς (bear market) τείνει να εμφανίζεται ενόψει μιας ύφεσης και αυτή τη στιγμή οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναβαθμίζονται.
Η Έριν Γκιμπς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην S&P Global Market Intelligence, δήλωσε: «Δεν πρόκειται για κατάρρευση της οικονομίας. Υπάρχει μια ανησυχία ότι η οικονομία στην πραγματικότητα τα πάει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο και άρα χρειάζεται μια επαναξιολόγηση».
Πτώση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να επηρεάζεται αρνητικά από το sell off που εκδηλώνεται στις διεθνείς αγορές και το οποίο οδήγησε χθες σε μεγάλη πτώση τη Wall Street.
Η προσπάθεια αντίδρασης στη Wall Street, στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, μετά το χθεσινό «ξεπούλημα», βοήθησε την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να περιορίσει σημαντικά τις μεγάλες αρχικές απώλειες, που ξεπερνούσαν το 4%.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 838,80 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,74%.
Αρχικά, υποχώρησε έως τις 814,96 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλες απώλειες έως και 4,53%, με την αγορά να επηρεάζεται αρνητικά από το sell off, που εκδηλώνεται στις διεθνείς αγορές και το οποίο οδήγησε χθες σε μεγάλη πτώση τη Wall Street.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 118,343 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 82.876.194 μετοχές.
Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου λήξεως 30-01-2028 διαμορφώθηκε στο 3,76% από 3,68% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,70% να διαμορφωθεί στο 3,06% έναντι 2,94%. Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στοψ 0,193%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,224%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,278%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο – 0,326% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,371%.
Μαύρη Δευτέρα στη Wall Street
Με σημαντική πτώση έκλεισαν κυριότεροι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Γουόλ Στριτ, με τον δείκτη Dow Jones να σημειώνει «βουτιά» 1.175 μονάδων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δείκτης έφτασε να καταγράφει πτώση μεγαλύτερη των 1.600 μονάδων, την μεγάλη ενδοσυνεδριακή πτώση στην ιστορία.
Χθες, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε τελικά μειωμένος κατά 1.175,21 μονάδες, με πτώση 4,6%, στις 24.345,75 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 273,42 μονάδες (-3,78%) στις 6.967,53 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έκλεισε με πτώση 113,19 μονάδων (-4,1%) στις 2.648,94 μονάδες.
Η υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street είχε ξεκινήσει την Παρασκευή, εν μέσω φόβων για πληθωριστικές πιέσεις που θα οδηγήσουν σε επιθετική νομισματική πολιτική από μέρους της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Fed).
Η διαρκής άνοδος των αποτιμήσεων εδώ και πολλούς μήνες είχε οδηγήσει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε ιστορικά υψηλά με αποτέλεσμα να είναι αναμενόμενες κινήσεις διορθώσεις – που όμως κινδυνεύουν να πάρουν χαρακτηριστικά γενικευμένου ξεπουλήματος λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η προοπτική ταχείας απεξάρτησης από το “φθηνό χρήμα” της Fed.
Τα στοιχεία για την απασχόληση που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή κατέδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των μισθών, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι φόβοι για ώθηση του πληθωρισμού σε υψηλότερα επίπεδα. Προκειμένου αυτό να αποφευχθεί, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανώς θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού.
Τη Δευτέρα, ο νέος πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ ανέλαβε και επισήμως τα ηνία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, μετά τη λήξη της θητείας της προκατόχου του, Τζάνετ Γέλεν. «Δεσμεύομαι να εξηγώ αυτό που κάνουμε και γιατί το κάνουμε», υπογράμμισε λίγο μετά την ορκωμοσία του στην Ουάσιγκτον.
Η ανησυχία αυτή επηρέασε και τις ευρωπαϊκές αγορές, με το Λονδίνο να αντιδρά πιο νευρικά και τη Φρανκφούρτη πιο ψύχραιμα.
Ωστόσο ακόμη παραμένει κρίσιμο ερώτημα το πόσο θα επηρεάσει αυτή η βουτιά τις λοιπές κεφαλαιαγορές του πλανήτη σε μια στιγμή που οι δείκτες «έδειχναν» εδώ και καιρό ότι η άνοδος στις ΗΠΑ ήταν μία «φούσκα» που θα μπορούσε να σπάσει ανά πάσα στιγμή.
Η Ασία σήμερα δείχνει νευρικότητα, με πτώσεις πρωτοφανείς από το 1990, με τον Νikkei στην Ιαπωνία να σημειώνει πτώση 4.7% σήμερα το πρωί.
«Η κίνηση των τιμών είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα τεχνικών παραγόντων, που συνδέεται με την απότομη αύξηση της μεταβλητότητας στις τιμές των μετοχών», σχολίασε ο Αλεσάντρο Μπαλσότι, επικεφαλής διαχείρισης κεφαλαίων στη JCI Capital. «Αναμφίβολα, κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά».
Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες στο να προχωρήσουν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής γρηγορότερα από το αναμενόμενο, περιορίζοντας τα μέτρα νομισματικής στήριξης που ενίσχυσαν τις αποτιμήσεις των μετοχών και οδήγησαν τον Ιανουάριο τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς τίτλους σε υψηλό 2 ετών.
Μεταξύ των μετοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Ocado, με πτώση 7,1%, καθώς το βρετανικό διαδικτυακό σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε αμετάβλητα λειτουργικά κέρδη για το σύνολο της χρήσης του, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών