«Τα στοιχεία που δόθηκαν στη Δικαιοσύνη θα οδηγήσουν ότι την πώληση μη αναγκαίου επιχειρησιακά παλαιού αμυντικού υλικού παρακώλυσαν άνθρωποι που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία και εξετάζεται αν έπαιρναν εντολές από τη Νέα Δημοκρατία», απάντησε το το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με ανακοίνωσή του, στην επιστολή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με την υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, η οποία δεν υλοποιήθηκε τελικά.
«Ό,τι και αν κάνουν θα αποδειχθεί η αλήθεια και θα οδηγηθούν πολίτες, διπλωμάτες, πολιτικοί και άλλοι στη Δικαιοσύνη για την απώλεια 66 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς ούτε καν είχαν φανταστεί νομοθετική ρύθμιση για πώληση παλαιού υλικού» προστίθεται στην ανακοίνωση, με την οποία το υπουργείο δηλώνει ότι «βεβαίως η υπόθεση θα έρθει στο Κοινοβούλιο από τη Δικαιοσύνη, για να αποδοθούν ευθύνες στα πολιτικά πρόσωπα που ευθέως εμπλέκονται».
Μεθοδεύσεις για συσκότιση του «σκανδάλου πώλησης πολεμικού υλικού στη Σ. Αραβία» καταγγέλλει ο Μητσοτάκης
Για απαράδεκτες μεθοδεύσεις που έχουν στόχο να αποτρέψουν τον έλεγχο του «γνωστού σκανδάλου πώλησης πολεμικού υλικού από τον Πάνο Καμμένο», κατηγορεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει ότι η κ. Χριστοδουλοπούλου, συνεπικουρούμενη από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι η εν λόγω Επιτροπή είναι αναρμόδια να καλέσει ενώπιόν της τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο, αγνοώντας προκλητικά ακόμη και τη γνωμάτευση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, την οποία η ίδια η κ. Χριστοδουλοπούλου είχε -καθ’ υπερβολήν των αρμοδιοτήτων της- ζητήσει προηγουμένως.
O κ. Μητσοτάκης καταγγέλλει, επιπλέον, ως πρωτοφανή την άρνηση της κ. Χριστοδουλοπούλου να αποδεχθεί το αίτημα της μειοψηφίας των μελών της Επιτροπής να ζητήσουν την κλήτευση προσώπων, όπως δικαιούνται εκ του Κανονισμού της Βουλής. «Αυτή η επίδειξη αλαζονείας της πλειοψηφίας σε θέματα που ο ίδιος ο Κανονισμός της Βουλής ανάγει σε δικαιώματα των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών δεν έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική μας ιστορία» επισημαίνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αυτονοήτως καλεί τον πρόεδρο της Βουλής να πάρει θέση για την εξόφθαλμη προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου Καμμένου από την κ. Χριστοδουλοπούλου και να αποκαταστήσει άμεσα την κοινοβουλευτική τάξη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί την κ. Χριστοδουλοπούλου για κρεσέντο αντικοινοβουλευτικής παρελκυστικής πολιτικής, με στόχο να ματαιωθεί η κλήση προσώπων εμπλεκομένων στην υπόθεση αν και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής αποφάνθηκε ότι το εν λόγω ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Κατηγορεί, επίσης, την κ. Χριστοδουλοπούλου ότι περιφρόνησε κυνικά την αρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που αφορά στη συμβολή της για τη διαμόρφωση συνθηκών διαφάνειας στον δημόσιο βίο και ότι απαξίωσε τον Κανονισμό της Βουλής που ρητά επιτάσσει ότι αρκούν για την κλήτευση προσώπων στις κοινοβουλευτικές επιτροπές τα 2/5 των μελών και όχι πλειοψηφία, ότι ευτέλισε το Επιστημονικό Συμβούλιο και αγνόησε το σύστημα κοινοβουλευτικού ελέγχου.
«Οφείλετε κύριε πρόεδρε, ως εκ του θεσμικού σας ρόλου, να πάρετε θέση στο ζήτημα αυτό που συνιστά έναν ακόμη κρίκο απαξίωσης του Κοινοβουλίου και να αποκαταστήσετε την κοινοβουλευτική τάξη. Αυτή η επίδειξη αλαζονείας της πλειοψηφίας σε θέματα που ο ίδιος ο Κανονισμός της Βουλής ανάγει σε δικαιώματα των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών δεν έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική μας ιστορία», αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ στην επιστολή του και προσθέτει ότι το θέμα δεν αφορά μόνο το ζήτημα της διαφάνειας της πολιτικής ζωής και του ελέγχου που η Βουλή εκ του Συντάγματος οφείλει να ασκεί στην κυβέρνηση, αλλά είναι ένα ζήτημα ομαλής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών μας.