Σε χρονιά- ρεκόρ “όλων των εποχών” αναμένεται να εξελιχθεί το 2018 για τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, τόσο σε όγκο, όσο και κυρίως σε αξία, ξεπερνώντας ακόμη και τις εντυπωσιακές επιδόσεις του 2016, το οποίο χαρακτηρίστηκε έτος-σταθμός για τις πωλήσεις του κλάδου στο εξωτερικό. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών “Incofruit-Hellas AE”, Γεώργιος Πολυχρονάκης. Όπως επισήμανε, το σενάριο αυτό θα επαληθευτεί αν η παραγωγή διατηρηθεί σε κανονικά επίπεδα και στο υπόλοιπον του έτους και αν η προσφορά φρούτων και λαχανικών από τους παραγωγούς συνεχιστεί απρόσκοπτα.
Εν αναμονή των εξελίξεων, το πρώτο πεντάμηνο του 2018 έκλεισε με σημαντική αύξηση τόσο του όγκου όσο και της αξίας των εξαγωγών. Οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών, κατά το πρώτο πεντάμηνο 2018 αυξήθηκαν κατά 24,7% σε αξία εν συγκρίσει με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017 και ανήλθαν σε 439,6 εκατ. ευρώ. Σε όγκο διευρύνθηκαν κατά 20%, στους 627.507 τόνους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος. Κατά τον κ.Πολυχρονάκη, η εικόνα αυτή αναδεικνύει τη βελτίωση της μέσης τιμής πώλησής τους ανά μονάδα βάρους.
Σε ό,τι αφορά ειδικά τα φρούτα, στο εν λόγω πεντάμηνο οι εξαγωγές τους αυξήθηκαν κατά 22,5% σε όγκο και κατά 32,8% σε αξία και ανήλθαν σε 474.643 τόνους και 330,341 εκατομμύρια ευρώ. Οι δε εξαγωγές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 12,7% στον όγκο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2017, φτάνοντας τους 152.864 τόνους, και σε αξία κατά 5,5%, ανερχόμενες σε 109,2 εκατ. ευρώ.
Οι ζημιές στην παραγωγή των ανταγωνιστριών χωρών “απογείωσαν” τα λεμόνια
Στον τομέα των φρούτων πρωτοστάτησαν σε τονάζ τα μανταρίνια με αύξηση τονάζ κατά 54,8%, τα πορτοκάλια με άνοδο 14,7% και οι φράουλες με 15,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2017 , ενώ αντίθετα στον όγκο των εξαγόμενων μήλων σημειώθηκε πτώση 41,7%
Η υπέρμετρη αύξηση των λεμονιών οφείλεται, σύμφωνα με τον κ.Πολυχρονάκη, σε αυξημένη ζήτηση λόγω έλλειψης τροφοδότησης από ομοιοπαραγωγές χώρες (ζημιές στην παραγωγή). Στα λαχανικά αντίστοιχα πρωταγωνίστησαν τα αγγούρια (αύξηση τονάζ κατά 30,4%) και η ντομάτα (+18,1%).
Θετικές ενδείξεις και για τα θερινά φρούτα
Εκτός όμως από την αύξηση των εξαγωγών στα χειμερινά φρούτα, οι ενδείξεις από την εξαγωγή και των θερινών είναι πολύ ενθαρρυντικές. Βάσει προσωρινών στοιχείων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές θερινών φρούτων “τρέχουν” με ρυθμό της τάξης του +9,7% συνολικά στην περίοδο έως 13/7 (ροδάκινα +6,6%, νεκταρίνια +16,2%, βερίκοκα +9% , καρπούζια + 10,3% και κεράσια +7,4%).
Επιμένει το “αγκάθι” των εξαγωγών ατυποποίητων προς τα Βαλκάνια
Κατά τον κ.Πολυχρονάκη δε, αν δεν υπήρχε η χαμηλή τιμολόγηση των προϊόντων που διακινούνται προς τα Βαλκάνια και ιδίως τη Βουλγαρία (δευτερευόντως τη Ρουμανία), η οποία εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 25%-30%, τότε η εικόνα της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών σε όρους αξίας θα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακή.
“Δυστυχώς”, πρόσθεσε, “εξακολουθούν να διακινούνται από Έλληνες και Βαλκάνιους εμπόρους ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά (κατ΄ ευθείαν από τον αγρό), κυρίως προς τις γειτονικές στη χώρα μας βαλκανικές αγορές και μάλιστα σε μεγάλα ποσοστά για ορισμένα προϊόντα, που δεν καταγράφονται στα προσωρινά στοιχεία (χωρίς αναγγελία) με κίνδυνο εκτός των άλλων την δυσφήμιση των ελληνικών φρούτων και λαχανικών”.
Συνεχίζεται το ράλι του ακτινιδίου
Κληθείς να σταχυολογήσει ενδιαφέροντα στοιχεία από την πορεία των ελληνικών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών, ο ίδιος επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εντυπωσιακή πορεία του ελληνικού ακτινιδίου, που έχει καταστήσει την Ελλάδα την τρίτη χώρα εμπορίας του παγκοσμίως. Πρόσθεσε δε ότι ακριβώς λόγω των ακτινιδίων, υπάρχει βελτίωση της συνολικής εικόνας ώς προς τη μεσοσταθμικής τιμή πώλησης των ελληνικών φρούτων, γεγονός που συνιστά αναγνώριση της ποιότητας και της αξίας των ελληνικών προϊόντων. Σήμερα, το 77%-78% των ελληνικών εξαγωγών του κλάδου κατευθύνεται στις αγορές της ΕΕ, ενώ εσχάτως έχουν δημιουργηθεί για τα ελληνιά φρούτα και νέες δεξαμενές άντλησης πελατών, πχ, στις χώρες της Μέσης Ανατολής.
“Η κρίση στην Ελλάδα, λόγω και της μείωσης της εγχώριας κατανάλωσης, ενίσχυσε πολύ σημαντικά την τάση εξωστρέφειας και στον κλάδο μας, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ σημαντική αύξηση των εξαγωγών σε όρους τόσο αξίας όσο και όγκου σε σχέση με το 2009, τελευταίο έτος πριν από την εκδήλωση της κρίσης” εξήγησε ο κ.Πολυχρονάκης και πρόσθεσε: “Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα αναθεωρηθούν οι υφιστάμενοι κοινοτικοί κανόνες για την αντιμετώπιση κρίσεων και αυτοί που διέπουν τις συναλλαγές και ιδίως τις εισαγωγές της ΕΕ που χρειάζονται βελτίωση για την αποκατάσταση της αρχής της κοινοτικής προτίμησης στα παραγόμενα φρούτα και λαχανικά (σύστημα τιμών εισόδου και προτιμησιακές συμφωνίες)._