Να αντιμετωπιστεί άμεσα η μεγάλη ρύπανση που δημιουργήθηκε στις ακτές της Σαλαμίνας, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ”, ζητά η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου.
Τουλάχιστον είκοσι κυβικά πετρελαιοειδών και επτά κυβικά στερεά απόβλητα, έχουν περισυλλεγεί έως σήμερα από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων, μετά τη ρύπανση που δημιούργησε κατά μήκος 1,5 χιλιομέτρου, η βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» τα ξημερώματα της Κυριακής, με 2.570 τόνους καύσιμα, νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό.
Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος Ελληνική Ακτοφυλακής, η σφράγιση των εργασιών στεγανοποίησης του ναυαγίου έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να κατατεθεί σχέδιο από ιδιωτική εταιρεία για την απάντληση των καυσίμων.
«Μεγάλη η περιβαλλοντική και οικονομική ζημιά στην περιοχή»
Στο σημείο της βύθισης του πλοίου έχουν ποντιστεί επάλληλες σειρές πλωτών φραγμάτων, ενώ στην περιοχή των Σεληνίων επιχειρεί συνεργείο είκοσι τριών ατόμων ιδιωτικής εταιρείας αντιρρύπανσης, με πέντε βυτιοφόρα οχήματα και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη. «Ζητάμε τη συνδρομή περισσότερων αντιρρυπαντικών συνεργείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η μεγάλη ρύπανση που δημιουργήθηκε στις ακτές της Σαλαμίνας, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ” στον Σαρωνικό», τόνισε σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, εκφράζοντας φόβους, ότι «αν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου, τότε δεν αποκλείεται το πρόβλημα της ρύπανσης να επεκταθεί σε όλο το Σαρωνικό».
Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «υπάρχει έντονη δυσοσμία στην περιοχή και ότι οι αντιδράσεις του κόσμου αλλά και καταστηματαρχών είναι έντονες, καθώς εκτός από περιβαλλοντικό το πρόβλημα είναι και οικονομικό». «Πολλά καταστήματα αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Σαλαμίνας, έχουν νεκρώσει εξαιτίας του συγκεκριμένου προβλήματος και σκεφτόμαστε ως δήμος να στραφούμε δικαστικά εναντίον κατά παντός υπευθύνου για τη ρύπανση και να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για τα καταστήματα που έχουν πληγεί αλλά και να αποδοθούν ευθύνες» δήλωσε η κ. Νάννου, συμπληρώνοντας ότι «η κατάσταση από κάπου έχει ξεφύγει».
Η δήμαρχος Σαλαμίνας ανέφερε ότι όπως την ενημέρωσαν η σφράγιση του δεξαμενοπλοίου έχει ολοκληρωθεί κατά 95% προκειμένου να ξεκινήσει η απάντληση των καυσίμων και πρόσθεσε ότι υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος για το θέμα. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι στελέχη των δύο υπουργείων βρίσκονται καθημερινά στην περιοχή κάνοντας επίβλεψη των εργασιών αλλά και μετρήσεις.
Στην περιοχή, αυτή την ώρα εργάζονται δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει τις εργασίες απορρύπανσης με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ωστόσο σύμφωνα με τη δήμαρχο «θα χρειαστεί χρόνος, αφού η ζημιά είναι μεγάλη».
«Η θάλασσα και οι ακτές είναι πολύ επιβαρυμένες» προσθέτει η κα Νάννου, ενώ εξαιτίας της άσχημης μυρωδιάς που επικρατεί στην ατμόσφαιρα, έχει νεκρώσει όλη η περιοχή. «Τα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται στην περιοχή αυτή την στιγμή δεν λειτουργούν, αφού δεν πατάει άνθρωπος εδώ» εξηγεί η δήμαρχος Σαλαμίνας και προσθέτει ότι, πέρα από τη μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά, υπάρχει και η οικονομική.
Σε ότι αφορά το επόμενο βήμα από πλευράς δήμου, η κα Νάννου τόνισε πως θα προχωρήσουν στις απαραίτητες νομικές ενέργειες, ώστε «να γίνει απόδοση ευθυνών και να υπάρξουν αποζημιώσεις για τους ανθρώπους της περιοχής, αλλά και για την περιοχή την ίδια σε ότι αφορά την φυσιολογία της, που έχει καταστραφεί».
Χθες παράκτιες περιοχές της Σαλαμίνας, επισκέφθηκαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, συνοδευόμενοι από τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά, αρχιπλοίαρχο Λεοντάρα Κωνσταντίνο.
Δεν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διαρροής πετρελαιοειδών από το δεξαμενόπλοιο
Μέσα στην ημέρα θα αρχίσει η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό, τόνισε σήμερα σε συνέντευξή του στο «real fm», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλής, διαβεβαιώνοντας παράλληλα, ότι από το δεξαμενόπλοιο που το μεσημέρι θα έχει πλήρως στεγανοποιηθεί, δεν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διαρροής, καθώς τα πετρελαιοειδή που διέφυγαν ήταν αυτά που διέφυγαν κατά την ώρα της βύθισης.
Ο υπουργός δήλωσε, ότι αμέσως μετά τη βύθιση έγιναν ενέργειες για να αναλάβουν δύο εταιρίες απορρύπανσης στο σημείο, ενώ είπε ότι γίνεται έρευνα για την υπόθεση γιατί υπάρχουν ερωτήματα και θα πρέπει να απαντηθούν.
«Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας για την έγκαιρη απορρύπανση των ακτών της Σαλαμίνας, ο κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια οικολογική καταστροφή είναι υπαρκτός» τονίζει σε σημερινή δήλωσή του ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος μαζί με τον αναπληρωτή τομεάρχη, Αθανασίου Χαράλαμπο και τον βουλευτή της ΝΔ στη Β Πειραιά Γιάννη Τραγάκη επισκέφθηκαν τις πληγείσες από τη ρύπανση περιοχές.
Ο κ. Πλακιωτάκης ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν, ενώ πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο Ναυτιλίας για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων, αφού αντέδρασε πολύ καθυστερημένα, αφήνοντας να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον περιορισμό και τον έλεγχο του μαζούτ που διέρρευσε από το δεξαμενόπλοιο τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας».
Ο τομεάρχης ναυτιλίας της ΝΔ κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας να προβεί σε απτές πράξεις, που θα επαναφέρουν τη θαλάσσια περιοχή στην πρότερη κατάστασή της, συμπληρώνοντας ότι η πετρελαιοκηλίδα στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Σαλαμίνα φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τη θαλάσσια περιοχή των Σεληνίων έχουν περισυλλεγεί περισσότερα από 40 κυβικά απόβλητα ενώ στο σημείο εργάζονται τουλάχιστον 25 άτομα ιδιωτικής εταιρείας αντιρρύπανσης με 4 βυτιοφόρα οχήματα. Επίσης, στη θάλασσα επιχειρούν τρία αντιρρυπαντικά σκάφη.