Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται και σήμερα (Τρίτη 26-9-2017) από το πετρελαιοφόρο «Siros» η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αρμόδιας εταιρείας, η όλη επιχείρηση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Δείτε πιο κάτω φωτογραφίες από τις ακτές της Αττικής.
Στο σημείο όπου πραγματοποιείται η απάντληση των καυσίμων, βρίσκονται καθημερινά εκπρόσωποι του Τελωνείου, αλλά και του Λιμενικού.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με βάση την ενημέρωση της εταιρίας που έχει αναλάβει την άντληση του φορτίου, έχουν αντληθεί κατά προσέγγιση, μέχρι στιγμής, από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο, περίπου οκτακόσια κυβικά μέτρα (800m3) φορτίου.
Με ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι εργασίες απορρύπανσης των ακτών, όπου το μήκος των φραγμάτων ξεπερνά τα 11 χιλιόμετρα, ενώ στις επιχειρήσεις καθαρισμού εργάζονται περισσότερα από 500 άτομα.
Η εικόνα στις παραλίες της Αττικής
Φωτογραφίες:
Αναλυτικά η πορεία εργασιών αντιρρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου μέχρι στιγμής έχει ως εξής:
Στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση και στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνοσούρας, συνεχίζεται εντατικός καθαρισμός των ακτών από εκατόν εννέα (109) άτομα προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών με τέσσερα (04) πλυστικά μηχανήματα, ενώ διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι από σκάφη Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στις ανατολικές και νότιες ακτές της νήσου
Στη θαλάσσια περιοχή Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση. Στο λιμανάκι της Αφροδίτης συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού, ενώ στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση “ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ”, πραγματοποιείται καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής από συνεργείο πέντε (05) ατόμων της αναδόχου εταιρείας.
Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Επιχειρούν συνολικά είκοσι τέσσερα (24) άτομα της αναδόχου εταιρείας με δύο (02) πιεστικά μηχανήματα. Επίσης, τριάντα ένα (31) άτομα ιδιωτικής εταιρείας διενεργούν εργασίες καθαρισμού των ακτών στο Α’ και Β’ Αλίπεδο Αλίμου με πιεστικό μηχάνημα.
Στη θαλάσσια περιοχή Ελληνικού η κατάσταση παρουσιάζεται σαφώς βελτιωμένη. Επιχειρεί συνεργείο σαράντα έξι (46) ατόμων της αναδόχου εταιρείας με τρία (03) πιεστικά μηχανήματα.
Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η-4η μαρίνα) η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχειρεί συνεργείο συνολικά τριάντα εννέα (39) ατόμων, μεταξύ των οποίων άτομα της αναδόχου εταιρείας με πιεστικό μηχάνημα και εθελοντές.
Στην εγκατάσταση “Αστέρας Γλυφάδας” η κατάσταση παρουσιάζει συνεχή βελτίωση. Επιχειρεί συνεργείο είκοσι τριών (23) ατόμων της αναδόχου εταιρείας, πραγματοποιούνται εργασίες από τέσσερα (04) πλυστικά μηχανήματα και δύο (02) αντλίες, ενώ δύτες διενεργούν έλεγχο του βυθού της εν λόγω περιοχής. Παράλληλα αντιρρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της αναδόχου εταιρείας επιχειρούν προς έλεγχο της περιοχής.
Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση, ενώ στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “ΑΣΤΕΡΑΣ” Βουλιαγμένης, συνεχίζουν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών από έξι (06) άτομα της αναδόχου εταιρείας.
Όλα τα αντιρρυπαντικά και τα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος συνεχίζουν σε καθημερινή βάση την προσπάθεια αντιρρύπανσης. Παράλληλα αεροσκάφος του Λ.Σ., απογειώθηκε απογευματινές ώρες χθες, προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ Σαρωνίδας – Λαγονησίου – Βουλιαγμένης – Γλυφάδας – Ελληνικού – Πειραιά – ν. Σαλαμίνας και ν. Αίγινας χωρίς να παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση.
Γνωρίζεται, επίσης, ότι συνεχίζουν να επιχειρούν πέντε (05) σκάφη αντιρρύπανσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, δύο (02) περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, έξι (06) ιδιωτικά αντιρρυπαντικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΕΑ» της EMSA και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.
Σημειώνεται ότι με βάση την ενημέρωση από τον Πλοίαρχο του δεξαμενοπλοίου “ΣΥΡΟΣ” που πραγματοποιεί την απάντληση του φορτίου από το βυθισμένο “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”, έχουν συνολικά απαντληθεί μέχρι στιγμής περίπου οκτακόσια κυβικά μέτρα (800m3) φορτίου.