Δηλώσεις των ευρωβουλευτών Μαρίας Σπυράκη, ΕύαςΚαϊλή και Κωνσταντίνου Χρυσόγονου για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Αύριο, στις δέκα το πρωί, θα προσέλθει στο μέγαρο Μαξίμου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, για ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της FYROM, ανέφερε η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στη Θεσσαλονίκη.
«Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό περιθώριο για ενημέρωση, καθώς βρισκόμαστε πλέον σε προχωρημένες, εμφανώς, διαπραγματεύσεις, με τους υπουργούς Εξωτερικών να είναι επικεφαλής των δύο διαπραγματευτικών ομάδων και να έχει προηγηθεί και μια συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. Θα ήθελα να αρκεστώ σε αυτό και να περιμένετε αύριο τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη» είπε η κ. Σπυράκη.
«Είναι θέματα ταυτότητας, είναι θέματα συντάγματος, είναι ζητήματα τα οποία δεν μπορούν λυθούν μόνο προσωρινά, πρέπει να δοθεί, μια και καλή, λύση» δήλωσε ερωτώμενη για το ίδιο θέμα, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή.
Πρόσθεσε ότι η συγκυρία, λόγω και της διαφαινόμενης πρόθεσης της άλλης πλευράς να διαπραγματευτεί, ευνοεί στο να υπάρξει στη χώρα «εθνική συνεννόηση» για το θέμα αυτό, «εαν δεν υπάρχουν κλειστές πόρτες» και «ενημέρωση κατόπιν εορτής», και πρόσθεσε: «Το σημαντικό όμως, είναι, όχι μια ονομασία απλώς για τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά μία ονομασία για όλα».
«Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει και να απαιτήσει αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας» υπογράμμισε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κωνσταντίνος Χρυσόγονος.
«Μια είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με ψευδώνυμο, ανεξαρτήτως εάν το ψευδώνυμο αυτό δεν περιλαμβάνει καθόλου τον όρο Μακεδονία, στην ουσία δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα» είπε ο ευρωβουλευτής. Εξήγησε, ότι η γειτονική χώρα αναγνωρίζεται με τη συνταγματική ονομασία της από εκατόν σαράντα χώρες και αυτό δεn θα αλλάξει, εάν ενταχθεί με άλλο όνομα στο ΝΑΤΟ, το οποίο σύντομα θα ξεχαστεί από όλους και θα επικρατήσει η συνταγματική της ονομασία.
«Η εθνική συνεννόηση δεν είναι μόνο εφικτή αλλά και επιβεβλημένη» τόνισε ο κ. Χρυσόγονος και συνέχισε : «Πρέπει όμως να είμαστε καθαροί στο τι ζητάμε».
Ο κ. Χρυσόγονος υπογράμμισε ότι θεωρεί δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας στην παρούσα φάση, διότι δεν διαβλέπει προϋποθέσεις αναθεώρησης του συντάγματος των Σκοπίων, καθώς ο κ. Ζάεφ δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή της χώρας του για αυτό, και πρόσθεσε: «Εκείνο το οποίο θα ευχόμουν, θα ήταν να μην υπάρξουν ατυχείς διπλωματικοί χειρισμοί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίοι θα είχαν ενδεχομένως την απευκταία επίπτωση του να επιρριφθεί στην Ελλάδα η ευθύνη για ένα τυχόν αδιέξοδο».