Κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου 2019 στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία του «Ηρακλή» με τον οποίον η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τα κόκκινα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων κατά περίπου 30 δισ. ευρώ.
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την Τετάρτη 11/12/2019 στην Επιτροπή Οικονομικών και ψηφίζεται την Πέμπτη 12/12/2019 στην Ολομέλεια με τη μορφή του κατεπείγοντος.
Με το συγκεκριμένο «όχημα» η κυβέρνηση θα παράσχει στις τράπεζες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, έως 12 δισ.ευρώ, έναντι προμήθειας, προκειμένου αυτές στη συνέχεια να προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ.) . Οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν τα αιτήματα του για την παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημόσιου μέσα στους επόμενους 18 μήνες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών με τον «Ηρακλή» οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους κατά περίπου 40%.«Συνακόλουθα , δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Το σχέδιο βασίζεται στους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο.
Με το νομοσχέδιο «Ηρακλής», η κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική της δέσμευση να μειώσει το μεγάλο ύψος των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί μία μακροχρόνια παθογένεια του τραπεζικού συστήματος.
Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας, ενώ τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους».
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την Τετάρτη 11/12/2019 στην Επιτροπή Οικονομικών και την Πέμπτη 12/12/2019 στην ολομέλεια.
Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων
Ημερ/νια Φάσης επεξεργασίας 10/12/2019
Το φωτοτυπημένο σ/ν ή π/ν δεν αποτελεί το τελικό κείμενο διότι εκκρεμούν ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις
Πατήστε τα παρακάτω εικονίδια για να ανοίξετε το νομοσχέδιο
“Αιτιολογική-Εισηγητική Έκθεση”
“Τροποποιούμενες ή καταργούμενες διατάξεις”
“Διατάξεις Σχεδίου ή Πρότασης Νόμου”
“Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους”
“Ειδική Έκθεση (άρθρο 75 παρ 3 του Σ)”
“Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών της Ρύθμισης”