Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των παιδαγωγών προσχολικής αγωγής των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών έξω από τη Βουλή.
Αίτημα των παιδαγωγών είναι η απόσυρση της νομοθετικής ρύθμισης που προβλέπει την υποχρεωτική ένταξη των παιδιών στα νηπιαγωγεία από τεσσάρων ετών.
Νωρίτερα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιούν αυτή την ώρα παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών. Τη συγκέντρωση οργάνωσαν από κοινού η ΚΕΔΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών, αντιπροσωπεία των οποίων αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.
Οι συγκεντρωμένοι αντιδρούν στην υποχρεωτική ένταξη των παιδιών από τεσσάρων ετών στα νηπιαγωγεία, γεγονός που -όπως υποστηρίζουν- θα υποβαθμίσει τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, συνέπεια τη λύση της σύμβασης εκατοντάδων εργαζομένων σε αυτούς.
Λόγω της συγκέντρωσης κλειστή ήταν η οδός Δραγατσανίου, ενώ κανονικά διεξαγόταν η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Σταδίου.
Αναγκαιότητα η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση
Στη διαφωνία της ΚΕΔΕ για τη θέσπιση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, απάντησαν το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, προβάλλοντας την αναγκαιότητα της εν λόγω θεσμοθέτησης.
Το υπουργείο, ειδικότερα, αναφέρει ότι με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης ικανοποιείται «μια κοινωνική ανάγκη και ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας στο πλαίσιο και του ευρωπαϊκού στόχου για ένταξη τουλάχιστον του 95% των παιδιών (από τεσσάρων ετών μέχρι την ηλικία έναρξης της σχολικής φοίτησης) στην προσχολική εκπαίδευση».
Επίσης, αναφέρει ότι σύμφωνα με έρευνες, «η εκκίνηση της προσχολικής αγωγής από την πρώιμη παιδική ηλικία λειτουργεί αντισταθμιστικά στις άνισες ευκαιρίες που προσφέρουν τα διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα προέλευσης των μαθητών» και τονίζει ότι στο νέο πανεπιστήμιο, της Δυτικής Αττικής, θα παρέχεται πανεπιστημιακή πλέον εκπαίδευση βρεφονηπιοκόμων.
«Ως υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε σε συνεργασία, από τη μια πλευρά να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί η λειτουργία των παιδικών-βρεφονηπιακών σταθμών, την ευθύνη λειτουργίας των οποίων έχουν οι φήμοι και από την άλλη να αναβαθμιστούν οι υποδομές των νηπιαγωγείων, η ευθύνη λειτουργίας των οποίων ανήκει στο υπουργείο Παιδείας», αναφέρει το υπουργείο.
Παράλληλα, προσθέτει ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, «όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η ανακοίνωση της ΔΟΕ, η οποία βέβαια ζητά την άμεση εφαρμογή σε όλη την επικράτεια της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.
«Η πολύ σημαντική, κοινωνικά και εκπαιδευτικά, θεσμοθέτηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο, συναντά την αντίδραση της ΚΕΔΕ που παραπληροφορεί, επιχειρεί να τρομοκρατήσει και απειλεί ευθέως τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς των δήμων, κάνοντας λόγο για κλείσιμο δομών και απολύσεις εργαζομένων», αναφέρει η ΔΟΕ.
Η ομοσπονδία κατηγορεί την ΚΕΔΕ ότι χρησιμοποιεί επιχειρηματολογία «στηριγμένη στο ψεύδος» και προσθέτει ότι η κατεύθυνση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας εκπαίδευσης υπό την εποπτεία των αρμόδιων Υπουργείων Παιδείας.
Η ΔΟΕ τονίζει ότι το αίτημα της θεσμοθέτησης της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο δεν αποτελεί αίτημα των εκπαιδευτικών και μόνο, αλλά αίτημα και των γονέων.
«Όσοι επιχειρούν να απαξιώσουν ένα βασικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας εξυπηρετούν άλλους σκοπούς πολύ μακριά από τις ανάγκες των παιδιών μας», καταλήγει η ΔΟΕ.