Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε σήμερα Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 η Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Φοιτητών για τις Αστικές Συγκοινωνίες, ζητώντας επίλυση των προβλημάτων στις μετακινήσεις με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία, εκπρόσωποι των Φοιτητικών Συλλόγων Νομικής, Φυσικού, Ιατρικής του ΑΠΘ, Συλλόγων Συνταξιούχων και συλλογικοτήτων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους, στο άγαλμα Βενιζέλου και οργάνωσαν συλλογή υπογραφών με αίτημα γρήγορη, ασφαλή και φθηνή αστική μετακίνηση.
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, 15:15
Μέλη των φοιτητικών συλλόγων τόνισαν ότι με τη συνεχή μείωση των δρομολογίων καθημερινά και τις μεγάλες καθυστερήσεις τις ώρες αιχμής η διαδικασία μετακίνησης προς και από τις Σχολές έχει γίνει μία αβίωτη κατάσταση και κάλεσαν τον κόσμο της πόλης να κινητοποιηθεί και να διεκδικήσει αύξηση των δρομολογίων, ασφαλή μετακίνηση, χωρίς βλάβες και πυρκαγιές λεωφορείων εν κινήσει, δωρεάν για φοιτητές, ανέργους, συνταξιούχους και εργαζόμενους στον χώρο δουλειάς.
Εκπροσωπώντας τους 14 δημάρχους των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου εξέφρασε διαμαρτυρία για την κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες η οποία, όπως τόνισε, βαίνει προς το χειρότερο.
Κρατώντας πανό με το σύνθημα «Δεν πάει άλλο η ταλαιπωρία- λαϊκό δικαίωμα η συγκοινωνία», οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία πραγματοποίησαν πορεία στις οδούς Εγνατία, Αγίας Σοφίας και μέσω της πλατείας Αριστοτέλους έφθασαν στο Εργατικό Κέντρο, όπου θα ακολουθήσει σύσκεψη της Πρωτοβουλίας με αντικείμενο τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων.
Νωρίτερα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τον ΟΑΣΘ πραγματοποιήθηκαν στην Αγία Βαρβάρα, στην Άνω Τούμπα και στο δημαρχείο Ευόσμου.
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή του επιβατικού κοινού της Θεσσαλονίκης στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις αστικές συγκοινωνίες, απηύθυνε χθες Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου, η Πρωτοβουλία Εργαζομένων, Φοιτητών και Συνταξιούχων για τις Αστικές Συγκοινωνίες. Όπως ανέφεραν εκπρόσωποί τους, διεκδικούν το ανθρώπινο δικαίωμά τους στη μετακίνηση. Αναφερόμενοι στις άλλες δύο αντίστοιχες συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για αύριο (σ.σ. σήμερα Σάββατο), οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν θετικές τις πρωτοβουλίες αυτές και είπαν: “ας ενωθούν τα ρυάκια της αγανάκτησης σε ένα μεγάλο ποτάμι”.
Η φοιτήτρια της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και μέλος της πρωτοβουλίας, Φωτεινή Σαλονικίδου, επισήμανε ότι η κατάσταση με τον ΟΑΣΘ “δεν πάει άλλο”. ‘Οπως είπε, “εκτός από τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια, πρέπει πλέον να καταστεί σαφές ότι απειλούν τη δημόσια υγεία το γεγονός ότι ο κόσμος ξεχειλίζει από τα αστικά λεωφορεία, οι καυγάδες, οι φωνές και οι λιποθυμίες. Λεωφορεία παίρνουν φωτιά εν κινήσει και οι βλάβες είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Στα δυτικά δε, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη”.
Από την πλευρά της η φοιτήτρια Ιατρικής στο ΑΠΘ, Ελένη Στριμπάκου, κινούμενη στο ίδιο πλαίσιο, είπε μεταξύ άλλων ότι “οι μετανάστες και πρόσφυγες στην πόλη δεν είναι αυτοί που ευθύνονται για την κατάσταση που βιώνουν οι επιβάτες εντός των αστικών λεωφορείων” και πρόσθεσε: “η ευθύνη για την κατάσταση που ζούμε βαραίνει την Πολιτεία, τους δημάρχους της πόλης και όλους όσοι λαμβάνουν αποφάσεις για την λειτουργία του οργανισμού”.
Η Αγγελική Χατζή, εργαζόμενη, μεταξύ άλλων σημείωσε: “ξοδεύουμε το 1/3 του μισθού μας, όσοι έχουμε κάρτα μηνιαίων μετακινήσεων με τον ΟΑΣΘ και μεταφερόμαστε σαν σακιά με πατάτες. Ζητάμε αξιοπρέπεια”. Παράλληλα υποστήριξε ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τα αστικά λεωφορεία στο νομό, “σχεδόν καθημερινά υπάρχει κάποιος που καθυστερεί λόγω βλάβης του λεωφορείου”.
Κοινή παραδοχή όλων των συμμετεχόντων στη σημερινή συνέντευξη Τύπου αποτέλεσε ότι “ούτε υπό την ιδιωτική διοίκηση ο ΟΑΣΘ λειτουργούσε υπό φυσιολογικές συνθήκες”, ενώ τονίστηκε πως “εάν δοθεί σε ιδιώτες, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα”. Μετά την προγραμματισμένη για αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας με σύνθημα “η κατάσταση με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) δεν πάει άλλο”, θα γίνει γενική συνέλευση προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις της πρωτοβουλίας. Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται η άμεση αύξηση των δρομολογίων σε όλες τις γραμμές, η ασφαλής μετακίνηση και οι φθηνές συγκοινωνίες.