Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου 2019 καθώς 151 βουλευτές παρείχαν θετική ψήφο στην κυβέρνηση. Όπως ήταν αναμενόμενο 151 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης. Δεν ήταν όμως αναμενόμενο το ότι δύο βουλευτές, η κα Κουντουρά και ο κ. Κόκκαλης και οι δύο πρόσφατα διαγραφέντες από τους ΑΝΕΛ, θα ψήφιζαν μέσω επιστολής, αποφεύγοντας έτσι να δικαιολογήσουν την ψήφο τους μιλώντας στο κοινοβούλιο. Αναλυτικά, εκτός των 146 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση υπερψήφισαν και οι παρακάτω 6 βουλευτές:
– Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ)
– Κατερίνα Παπακώστα (ανεξάρτητη)
– Έλενα Κουντουρά (ανεξάρτητη) με επιστολική ψήφου.
– Σπύρος Δανέλλης (ανεξάρτητος)
– Κώστας Ζουράρις (ΑΝΕΛ)
– Βασίλης Κόκκαλης (ανεξάρτητος) με επιστολική ψήφου
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019, 23:58
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: 77 βουλευτές της ΝΔ, (αφού ο Γιώργος Κασαπίδης απουσίασε) οι 20 βουλευτές της ΔΗΣΥ, οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ, 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ, 5 βουλευτές του Ποταμιού και οι 5 βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων. Από τους 10 ανεξάρτητους βουλευτές, 6 αρνήθηκαν την ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ την έδωσαν 4: η Έλενα Κουντουρά (προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ), ο Βασίλειος Κόκκαλης (προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ), ο Σπυρίδων Δανέλλης (προερχόμενος από το Ποτάμι) και η Κατερίνα Παπακώστα.
Συνολικά, αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση 148 βουλευτές. Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος απουσίασε για λόγους υγείας, απέστειλε επιστολή με την οποία δήλωσε ότι αν συμμετείχε στην ψηφοφορία δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η επιστολή, βάσει του κανονισμού δεν ελήφθη υπόψη.
Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του αποτελέσματος, πηγές της ΝΔ σχολίαζαν ότι η αναφορά του κ. Τσίπρα για debate κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δείχνει ότι οι εκλογές πλησιάζουν, και σημείωναν: «Καλοδεχούμενο το debate, καλοδεχούμενες και οι εκλογές».
Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Σε ερώτηση αν θα προχωρήσει σε διαγραφές εάν κάποιος από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ψηφίσει «ναι» στη συμφωνία, απάντησε, σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Αυτό θα το δούμε. Πάντως, όσα ακούγονται για δύο ή τρεις διαρροές, δεν ισχύουν».
Τσίπρας: Σήμερα το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα
«Σήμερα το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα. Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και την εμπιστοσύνη που έλαβε η κυβέρνησή του.
«Σε μια κυβέρνηση», υπογράμμισε, «που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Ελλάδας των πολλών».
«Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε ένα στυλ θεατρικό, υψηλών τόνων, αναρωτιέμαι αν κάποιοι επικοινωνιολόγοι του έχουν πει φωνάζοντας ή βρίζοντας χωρίς επιχειρήματα είναι μια εικόνα που μπορεί να πείσει τους βουλευτές και τους πολίτες», είπε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη ετοιμόρροπη όπως την παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκη, αναρωτιέμαι: Γιατί τέτοια νευρικότητα κ. Μητσοτάκη; Μήπως ξέρετε τίποτα αληθινές δημοσκοπήσεις να μας τις πείτε να χαρούμε που διαβάζουμε τις ψεύτικες τόσον καιρό;.», είπε. Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για ύβρεις και στοχοποίηση βουλευτών. «Είστε πάρα πολύ νευρικός σήμερα», είπε στον κ. Μητσοτάκη.
Πρόκειται για την τελευταία πράξη πολιτικής φαρσοκωμωδίας, για έναν ακόμα κοινοβουλευτικό ελιγμό με τρεις στόχους. Ο πρώτος να αγκιστρωθεί για λίγους μήνες ακόμα ο κ. Τσίπρας στην εξουσία, ο δεύτερος να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και ο τρίτος να κρατηθεί στη ζωή έστω με αναπνευστήρα το πολιτικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Δεν δίνουμε σανίδα σωτηρίας σε μια κυβέρνηση που καταρρέει» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στη Βουλή, εξαπολύοντας ταυτόχρονα οξεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. «Από την κάλπη αυτή τη φορά κ. Τσίπρα θα βγείτε ‘και χαμένος και καμένος’. Το στίγμα του συνεταιρισμού με τον ακροδεξιό Καμμένο θα σας ακολουθεί εσαεί».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή ότι καταψηφίζει μη δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης. Τόνισε επίσης ότι οι 4 από τους 6 βουλευτές που δήλωσαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, απ άλλα κόμματα, αρνούνται να εξηγήσουν τη ψήφο τους.
Η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης δεν έχει να κάνει με τον απολογισμό της κυβέρνησης, αλλά έχει να κάνει με ένα δίλημμα που λανθασμένα έφερε ο πρωθυπουργός, αν συμφωνούμε ή όχι με την Συμφωνία των Πρεσπών. Λέω όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος.
«Αυτή η συμφωνία και να κυρωθεί θα ακυρωθεί» δήλωσε μιλώντας στο βήμα της βουλής ο Βασίλης Λεβέντης αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε από τους Μακεδόνες να κάνουν υπομονή.
«Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή όπου η κυβέρνηση αναζητά ψήφο εμπιστοσύνης είναι η κατάληξη των παζαριών των προηγούμενων ημερών ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, πιο συγκεκριμένα των παζαριών ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο» είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή, επί της πρότασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και προσέθεσε ότι η όλη εξέλιξη βολεύει τον κ. Τσίπρα να διασώσει την κυβέρνησή του με τις ψήφους των βουλευτών των ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο να διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και ταυτόχρονα να εμφανίζεται ότι αντιστέκεται σε μια πολιτική στην υλοποίηση της οποίας πρωτοστάτησε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Δείτε πιο κάτω σε ζωντανή μετάδοση (Live) τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Το κοινοβουλευτικό έργο θα προχωρήσει με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές της αντιπολίτευσης για τη σύνθεση της Επιτροπής που θα συζητήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Σήμερα διεξάγεται μια πολύ σημαντική διαδικασία στη Βουλή. Όλοι όσοι θέλησαν να μιλήσουν θα πάρουν το λόγο», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι αυτή η διαδικασία. Όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών, και η διαδικασία στην Επιτροπή και η διαδικασία στην Ολομέλεια, θα είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό, όπως άλλωστε γίνεται πάντα με όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Σήμερα, δεν είναι αυτή η ατζέντα, αλλά η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».
«Η Ελλάδα του 2019 είναι μια άλλη χώρα, από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το 2015, μετά την πενταετή καταστροφή που προκαλέσατε. Είναι μια χώρα που σταθεροποιημένη, με αναβαθμισμένο ρόλο στην διεθνή κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η τελευταία πράξη μίας παράστασης και ένα άθλιο θέατρο είναι η σημερινή συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ανέφερε εισαγωγικά στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Διαβάστε επίσης:
Γεννηματά: «Για μας είστε κυβέρνηση μειοψηφίας. Δεν σας εμπιστευόμαστε»
Απάντηση Δανέλλη σε Μητσοτάκη
Απάντηση Θεοχάρη σε Τσίπρα
Θεοδωράκης: Χειρότερη και από έγκλημα η απόφαση Δανέλλη
Κουτσούμπας: Ο λαός θα καταψηφίσει την κυβέρνηση