Με στόχο να αξιοποιηθεί τουριστικά και πολιτιστικά η περιοχή της Αμφίπολης, που γνώρισε δημοσιότητα με τις ανασκαφές και τα αρχαιολογικά ευρήματα στον τύμβο Καστά, μια ομάδα πολιτών πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει στις 1-2 Ιουλίου 2017 το 1ο Συμπόσιο Τουριστικής Ανάπτυξης Δυτικού Παγγαίου, έχοντας από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της την Πολιτεία και σημαντικούς φορείς.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συμποσίου, Δημήτρης Γαρούφας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της διοργάνωσης, ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος “Νέα Φυλή”, η πρωτοβουλία προέκυψε από την ανάγκη να γίνει μια διευρυμένη συζήτηση για την ανάπτυξη της περιοχής και να διαμορφωθούν προτάσεις που μπορεί να λειτουργήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, για να αποτελέσει η Αμφίπολη ένα διεθνές πολιτιστικό κέντρο και να ασκηθούν πιέσεις για την ολοκλήρωση του ανασκαφικού έργου.
Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 1-2 Ιουλίου 2017. Την 1η Ιουλίου οι εργασίες θα γίνουν στο Γυμνάσιο Πρώτης Σερρών, κάτι που όπως ανέφεραν οι διοργανωτές αναδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας συνεδριακού κέντρου, ενώ τη δεύτερη μέρα οι εργασίες θα φιλοξενηθούν στη Νέα Φυλή Σερρών.
Όπως σημείωσε η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, το υπουργείο στήριξε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια, τόσο οικονομικά, όσο και θεσμικά. “Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει όσο θα μπορούσαμε τον τόπο, υπήρξαν παραλείψεις στο παρελθόν και δεν έγιναν συντονισμένες κινήσεις για να αναδειχθεί το Δυτικό Παγγαίο αλλά δεν θέλω να εστιάσω σε αυτό. Το σημαντικό είναι ότι απλοί συμπολίτες μας πήραν την πρωτοβουλία να προχωρήσουν σε μια σημαντική διοργάνωση, την οποία εμείς υποστηρίζουμε” είπε η υπουργός, σημειωώοντας ότι το υπουργείο έχει ήδη δρομολογήσει δράσεις για την αξιοποίηση της περιοχής.
Η υπουργός και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, υπενθύμισαν τα δύο προγράμματα που τρέχουν (ΕΣΠΑ και Interreg), συνολικής αξίας 2,5 εκατ. ευρώ, για την ανάδειξη του τύμβου Καστά και την πρόσβαση σε αυτόν, προκειμένου να γίνει επισκέψιμος. Ο κ.Θάνος τόνισε ότι ως χώρα “είμαστε πίσω στο κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού και ότι χρειάζεται εκεί όπου δεν υπάρχει τουριστικό προϊόν να δημιουργήσουμε ένα”.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Αναστάσιος Τζήκας, αναφερόμενος στην εμπειρία του από τον χώρο διοργάνωσης εκθέσεων, διαπίστωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας μας, οι οποίοι λειτουργούν ως πόλος έλξης αν συνδυαστούν με το κομμάτι των εκθέσεων.
Στην παρουσίαση μίλησε και η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και αντιπεριφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, η οποία εξήρε την πρωτοβουλία των πολιτών και τη σημασία να υπάρχουν “ενεργοί πολίτες”.
Σημειώνεται ότι την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, με την υποστήριξη του δήμου Αμφίπολης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και του Σπηλαίου Αλιστράτης ΑΕ-ΟΤΑ, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού fedHATTA και του ομίλου UNESCO Σερρών.