Tη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στον Σαρωνικό αποφάσισε το Υπουργείο Ναυτιλίας, μία εβδομάδα μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου τίθεται ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.
Όπως ανακοίνωθηκε, το συντονιστικό όργανο θα συνεδριάζει καθημερινά, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα σχετικά με τα κρούσματα ρύπανσης και τις διαθέσιμες δυνάμεις που επιχειρούν, ενώ στόχος του θα είναι η έγκριση των καθημερινών σχεδίων απορρύπανσης που καταθέτει η ανάδοχος εταιρεία, η αξιολόγηση του αποτελέσματος των επιχειρήσεων και η ανάληψη επιπλέον δράσεων όπου χρειαστεί.
Επίσης, ορίστηκαν ανώτατοι αξιωματικοί του λιμενικού σώματος υπεύθυνοι σε κάθε γεωγραφικό τομέα που περιλαμβάνει τις πληγείσες περιοχές, οι οποίοι, σε εικοσιτετράωρη βάση, θα επιτηρούν τις διαδικασίες απορρύπανσης που έχει αναλάβει η ανάδοχος εταιρεία και θα κρίνουν επιτόπου τις εκάστοτε ανάγκες.
Στο συντονιστικό όργανο επικεφαλής θα είναι ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ θα συμμετέχουν ο αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, ο διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένα, Δημοσθένης Μπακόπουλος, ο Β’ υπαρχηγός του σώματος Παναγιώτης Παρασκευάς, ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά, αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Λεοντάρας, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου, αντιπλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, αντιπλοίαρχος Στυλιανός Μαρκουλάκης και ο λιμενάρχης Σαρωνικού, αντιπλοίαρχος Ευάγγελος Σκιαδάς.
Στις συνεδριάσεις του συντονιστικού θα καλούνται, επίσης, εκπρόσωποι του πρώτου και του δευτέρου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι ορισθέντες γεωγραφικοί τομεάρχες του λιμενικού και εκπρόσωπος της αναδόχου αντιρρυπαντικής εταιρείας.
Το πρωί στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους των δήμων του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού και της Περιφέρειας Αττικής, με στόχο να καταγραφούν τα κατά τόπους προβλήματα, και να γίνουν προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων.
Η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας διευκρίνισε ότι έχουν ληφθεί δείγματα καυσίμων από παντού και ότι έχουν σταλεί για ανάλυση ώστε να λυθούν απορίες για το ποιο πλοίο ρύπανε.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής δεσμεύτηκε ότι θα διαταχθεί έρευνα και για τη ρύπανση στο Πέραμα και για τη μεταφορά του Blue Star Πάτμος.
Είπε ακόμα ότι από την πρώτη στιγμή στο υπουργείο Ναυτιλίας βρίσκονται επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος, για να κάνουν τους απαραίτητους περιβαλλοντικούς ελέγχους, ενώ στον έλεγχο της ποιότητας των νερών έχουν εμπλακεί το ΕΛΚΕΘΕ και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Χαράλαμπος εξήγησε ότι υπάρχει ειδική νομοθεσία (ΚΥΑ) για τη διαχείριση των αποβλήτων και το υπουργείο θα δώσει στους εκπροσώπους των ΟΤΑ οδικό χάρτη των ενεργειών που απαιτούνται για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.
Στο μεταξύ ο υπουργός Ναυτιλίας συγκαλεί νέα σύσκεψη με τους δημάρχους την Τρίτη, ενώ όπως έγινε γνωστό θα αναζητηθεί μέσω ΟΑΕΔ εξειδικευμένο στην απορρύπανση προσωπικό για να διατεθεί στις εταιρείες καθαρισμού.
Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι γίνεται αγώνας μεγάλος για την καταπολέμηση της ρύπανσης και ότι γι’ αυτό απαιτείται συνεργασία και συνεννόηση.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι από τους δήμους: Ελληνικού – Αργυρούπολης, Κορωπίου, Πειραιά, Σαλαμίνας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Γλυφάδας, Φαλήρου, Περάματος και Αλίμου. Συμμετείχαν επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Νότιας Αθήνας, Χρήστος Καπάταης, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νάσος Αναγνωστόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης και εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.
Ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης, με τη συνοδεία του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, του γενικού γραμματέα Ναυτιλίας Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού και του αρχηγού του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ.,αντιναύαρχου ΛΣ Σταμάτη Ράπτη, επισκέφτηκε το σημείο του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη 2» και το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού Κόλπου.
Πλοιοκτήτης του «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ»: «Από άλλο πλοίο χύθηκαν πετρέλαια στον Σαρωνικό»
Στο θέμα της πετρελαιοκηλίδας, εκφράζοντας προβληματισμό για το πώς εμφανίστηκε ξαφνικά στο Παλαιό Φάληρο και στις υπόλοιπες περιοχές, ενώ το δεξαμενόπλοιο «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ» που βυθίστηκε στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου είχε στεγανοποιηθεί πλήρως την Τρίτη 12/09, επανέρχεται με σημερινή ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ».
«Το πετρέλαιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» μόλυνε τις ακτές της Σαλαμίνας. Μόλυνε όμως και την «Αθηναϊκή Ριβιέρα»;» διερωτάται η εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι μία ημέρα πριν από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιού της, άλλο πλοίο, άλλης εταιρείας που είχε ναυτικό ατύχημα στο Αιγαίο και είχε οδηγηθεί στη δεξαμενή του Περάματος, κατά την ανέλκυσή του χύθηκαν πετρέλαια στη θάλασσα.
«Δεν συκοφαντούμε, αλλά αναφερόμαστε σε πραγματικό γεγονός, αυτό του θαλάσσιου ατυχήματος άλλου πλοίου. Εμείς διεξάγουμε τη δική μας έρευνα σε σχέση με το ανωτέρω συμβάν και κατά πόσο έπαιξε ρόλο στην εξάπλωση της μόλυνσης, αλλά μήπως πρέπει οι αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν με περισσότερο ζήλο τις συνέπειες και την έκταση της μόλυνσης από το άλλο πλοίο αντί να βιάζονται να καταλήξουν σε συμπεράσματα και να μας παραδίδουν ως «βορά» στα αδηφάγα στόματα» συμπληρώνει η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ».
Πάντως μετά το ατύχημα του «ΑΓ.ΖΩΝΗ» στον Σαρωνικό το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έδωσε εντολή και ελήφθησαν δείγματα από τα καύσιμα και του δεξαμενόπλοιου, αλλά και του άλλου πλοίου που βρίσκονταν προς δεξαμενισμό στο Πέραμα, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να γίνουν γνωστά.
Αναφορικά με τυχόν αποζημιώσεις από διαρροή πετρελαίου, το Λιμενικό Σώμα είχε αναφέρει ότι πέραν του ποσού για το οποίο είναι ασφαλισμένο το πλοίο «ΑΓ.ΖΩΝΗ», επιπλέον ποσά μπορούν να αντληθούν από το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου (IOPC Fund), υπό τον όρο όμως ότι ο αιτών θα αποδεικνύει τη ζημιά του, με βάση τους κανόνες που ορίζει το ταμείο.
Επίσκεψη Ν. Σαντορινιού-Στ. Ράπτη σε παράκτιες περιοχές του Ελληνικού και της Γλυφάδας, όπου έχει παρατηρηθεί διάσπαρτη ρύπανση
Όλες τις παράκτιες περιοχές του Ελληνικού και της Γλυφάδας, όπου έχει παρατηρηθεί διάσπαρτη ρύπανση μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης, επισκέφθηκαν εκ νέου σήμερα προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτιος Ράπτης, ο Λιμενάρχης Πειραιά Μιχάλης Λεοντάρας και στελέχη του Λιμενικού. Ο κ. Σαντορινιός, μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού και τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά, συναντήθηκε με τους αρμόδιους αντιδημάρχους του δήμου Αλίμου-Ελληνικού, αλλά και τον δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, όπου συζητήθηκαν επιχειρησιακά θέματα για την αντιμετώπιση ρύπανσης όπου παρατηρείται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ναυτιλίας ζήτησε ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων για τον καθαρισμό των ακτών και επιπλέον πλωτά φράγματα στις θαλάσσιες περιοχές.