Σε μια απρόσμενη στήριξη της Ελλάδας προέβη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ασκώντας ευθέως κριτική στη μεθοδολογία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας την Πέμπτη 20 Απριλίου 2017 στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ. Ο γερμανός υπουργός συμφωνεί με τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης και όχι του ΔΝΤ, καθώς διαφορετικά θα πρέπει να προχωρήσει σε ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Ο Σόιμπλε συμμετέχοντας στη συζήτηση με τον Τζον Λίπσκι, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. «Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι εντάξει, νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος» ανέφερε ακόμη ο κ. Σόιμπλε.
Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στην πιθανότητα μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο βραχυπρόθεσμα. Είπε επίσης ότι τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών – μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ρεαλιστικό να γίνουν περαιτέρω βήματα προς την ολοκλήρωση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το σημείο, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την αποχώρησή της, ενώ υπογράμμισε πως τα εναπομείναντα κράτη μέλη πρέπει να είναι έτοιμα να σχηματίσουν «συμμαχίες των προθύμων».
«Με δεδομένη την τωρινή κατάσταση, δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς το παρόν», είπε ο Σόιμπλε.
«Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε επείγοντα ερωτήματα κατά τρόπο εμφανώς ευρωπαϊκό, και χρειάζεται να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις σε οξεία προβλήματα», πρόσθεσε. «Χρειαζόμαστε ευέλικτες ταχύτητες, πολλές ομάδες κρατών, “συμμαχίες των προθύμων”, όπως κι αν θέλετε να το πείτε στη συγκεκριμένη κατάσταση», συμπλήρωσε.
Μοσκοβισί: Συμφωνία έως το τέλος Μαΐου
Μιλώντας στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου της Εαρινής Συνόδου, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επανέλαβε ότι η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Η δεύτερη είναι η εφαρμογή ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και δεν θα παράγουν απλά προσωρινά αποτελέσματα και αφού σημείωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, έσπευσε να επισημάνει ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν όταν θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα έως το τέλος Μαΐου. «Πρέπει να μετατρέψουμε το πολιτικό deal σε μια τεχνική συμφωνία. Ελπίζω ότι οι ομάδες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες και να έχουμε μια συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το διαμορφωθέν σκηνικό, και τα επόμενα βήματα θα συζητήσει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τον Μισέλ Σαπέν.
Αισιοδοξία Ρέγκλινγκ για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές
H δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας ήταν πολύ ισχυρή και θετική, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον. Το δημοσιονομικό έλλειμμα, είπε, ανερχόταν το 2009 στο 15% του ΑΕΠ, ενώ πέρυσι ο προϋπολογισμός της ήταν ισοσκελισμένος.
Ο επικεφαλής του ESM τόνισε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα «μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί ξανά στα πόδια της πριν από τη λήξη του προγράμματος το επόμενο έτος», προσθέτοντας ότι «μπορεί να είναι η επόμενη ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας», εφόσον εφαρμόσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις.
Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι θεσμοί εργάζονται για την προετοιμασία του Eurogroup του Μαΐου και αυτό θα κάνουν και στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα ή Τρίτη θα επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα. «Ελπίζουμε πολύ», είπε, «ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες».
Απαντώντας σε ερώτηση, αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι η απάντηση δεν είναι εύκολη και ότι εξαρτάται από τις υποθέσεις που γίνονται. Η τελευταία αποπληρωμή του ελληνικού χρέους στον ESM είναι το 2060, είπε, και έως τότε μπορούν να συμβούν πολλά. Σημείωσε, όμως, ότι συζητούνται με το ΔΝΤ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία, αν χρειασθούν, όπως είπε, θα εφαρμοσθούν μετά το τέλος του προγράμματος. Υπάρχουν, ακόμη, προσέθεσε, τα μακροπρόθεσμα μέτρα, με τα οποία η Ευρώπη αναλαμβάνει μία δέσμευση για πρόσθετη βοήθεια, αν χρειασθεί. Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία υλοποιούνται, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι θα επιφέρουν μία ελάφρυνση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Τόνισε, επίσης, ότι ο ESM δανείζει την Ελλάδα με πολύ χαμηλό επιτόκιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει όφελος περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως για την Ελλάδα.
Αναφορικά με τη δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι μπορεί να γίνει με τη χρησιμοποίηση πόρων του τρίτου προγράμματος που δεν θα χρησιμοποιηθούν.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο επικεφαλής του ESM παραδέχθηκε ότι η λιτότητα που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλη και επώδυνη, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό οφειλόταν στο πολύ μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και την απώλεια ανταγωνιστικότητας της χώρας.