Μόνο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα πρέπει να ανησυχούν από τους πλειστηριασμούς, λένε τραπεζίτες σε δημόσιες ή ιδιωτικές συζητήσεις.
Δύο βασικά μηνύματα εκπέμπουν επιτελικά τραπεζικά στελέχη με κάθε ευκαιρία, είτε σε δημόσιες τοποθετήσεις είτε σε συναντήσεις τους με εκπροσώπους του εκπροσώπους του Τύπου. Το πρώτο, είναι πως οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να κερδίσουν το μεγάλο και δύσκολο στοίχημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το δεύτερο, ότι διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την διοχέτευση της απαραίτητης ρευστότητας μέσω νέων χρηματοδοτήσεων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, συμβάλλοντας έτσι στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Μη εξυπηρετούμενα δάνεια – Οι πλειστηριασμοί αφορούν αυτούς που έχουν και δεν πληρώνουν
Αναφορικά με τον πρώτο στόχο που αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το μέγεθος του προβλήματος δείχνει και την απόλυτη ανάγκη να επιτευχθεί ο στόχος μειώσεις τους. Σε πρόσφατη ομιλία του ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος υπενθύμισε το μέγεθος του προβλήματος: «Στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανείων ανερχόταν σε επίπεδο τραπεζών σε 44,8%, ήτοι περίπου 106 δις. ευρώ. Το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν οκταπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, καθώς στην ΕΕ ανέρχεται στο 5,5%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ολόκληρη την ΕΕ, όταν το ενεργητικό του ελληνικού τραπεζικού τομέα αποτελεί μόλις το 1,2% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ. Τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά κατηγορία δανείων, διαμορφώνονται σε 41,5% για τα στεγαστικά, 44,4% για τα επιχειρηματικά και 54% για τα καταναλωτικά δάνεια και αφορούν περίπου 464 χιλιάδες, 423 χιλιάδες και 1,9 εκατομμύρια δανειολήπτες αντίστοιχα. Το ήμισυ των δανείων σε καθυστέρηση είναι καταγγελμένα (48 δισ. ευρώ), ενώ τα υπόλοιπα κατανέμονται ισόποσα σε καθυστερούμενα άνω των 90 ημερών (28 δισ. ευρώ) και σε αβέβαιης είσπραξης (unlikely to pay, 30 δισ. ευρώ)».