Την τρίτη θέση του Μουντιάλ της Ρωσίας, που είναι η καλύτερη στην ιστορία του, κατέκτησε το Βέλγιο. Οι «κόκκινοι διάβολοι» επικράτησαν στην Αγία Πετρούπολη 2-0 της Αγγλίας, στον «μικρό τελικό» της διοργάνωσης, και ξεπέρασαν την τέταρτη θέση που είχαν πάρει ο Εντζο Σίφο και η παρέα του το 1986 στο Μεξικό.
Ο Μενιέ στο 4΄ και ο Αζάρ στο 82΄ ήταν οι σκόρερ της αναμέτρησης. Τα «τρία λιοντάρια» ολοκληρώνουν την περιπέτειά τους με την τέταρτη θέση (όπως και το 1990 στην Ιταλία), τον Χάρι Κέιν να αναδεικνύεται -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- πρώτος σκόρερ και… την αίσθηση ότι το μέλλον τους ανήκει.
Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ παρέταξε ουσιαστικά την κανονική του ενδεκάδα, ενώ αντίθετα ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έκανε πέντε αλλαγές σε σχέση με τον ημιτελικό, καθώς οι Τζόουνς, Ρόουζ, Ντελφ, Ντάιερ και Λόφτους-Τσικ αντικατέστησαν τους Γουόκερ, Γιανγκ, Χέντερσον, Άλι και Λίνγκαρντ. Ήταν λοιπόν λογικό οι Βέλγοι να ξεκινήσουν πιο δυνατά και ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ μόλις στο 4ο λεπτό, με συνεργασία των δύο φουλ-μπακ.
Ο Τσαντλί από αριστερά έκανε το παράλληλο γύρισμα και ο Μενιέ (που επανήλθε μετά την απουσία του λόγω τιμωρίας από τον ημιτελικό με τη Γαλλία) κινήθηκε σαν σέντερ φορ και με κοντινή προβολή νίκησε τον Πίκφορντ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν ακόμη μία καλή ευκαιρία στο 12΄, όμως ο Πίκφορντ εξουδετέρωσε το σουτ του Ντε Μπράιν.
Μετά το 15ο λεπτό η Αγγλία ισορρόπησε προσωρινά το ματς και πλησίασε την ισοφάριση στο 23΄, όταν το σουτ του Κέιν πέρασε δίπλα από την εστία του Κουρτουά. Γρήγορα όμως το Βέλγιο πήρε ξανά τον έλεγχο και κράτησε το 1-0 χωρίς να απειληθεί, ενώ θα μπορούσε να διπλασιάσει τα τέρματά του με το γυριστό του Αλντερβάιρελντ στο 35΄, που έφυγε ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
Με το ξεκίνημα του β΄ μέρους ο Σάουθγκεϊτ έριξε στο παιχνίδι τους Ράσφορντ και Λίγκαρντ και ο τελευταίος είχε μία καλή στιγμή με (άστοχο) διαγώνιο σουτ στο 54΄. Δύο λεπτά αργότερα ο Ντε Μπράιν με κάθετη μπαλιά «έκοψε στα δύο» την αγγλική άμυνα, αλλά ο Λουκάκου έχασε το κοντρόλ και μαζί μία ανεπανάληπτη ευκαιρία.
Η μεγάλη ευκαιρία των «τριών λιονταριών» να ισοφαρίσουν χάθηκε στο 70΄: έξοχο «1-2» του Ντάιερ με τον Ράσφορντ, ο μέσος της Τότεναμ βρέθηκε απέναντι από τον Κουρτουά και «τσίμπησε» τη μπάλα από πάνω του, αλλά ο Αλντερβάιρελντ πρόλαβε να διώξει ακριβώς στη γραμμή του τέρματος.
Οι Βέλγοι έδωσαν πολύ χώρο, αλλά στο τελευταίο 20λεπτο δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά και ταυτόχρονα έψαξαν τις αντεπιθέσεις, με τον Μαρτίνεθ να προσθέτει κι άλλη ταχύτητα, αντικαθιστώντας τον Λουκάκου με τον Μέρτενς.
Ο Πίκφορντ σταμάτησε εντυπωσιακά το εξαιρετικό βολέ του Μενιέ στο 79΄, αλλά τρία λεπτά αργότερα τα… βαριά χαρτιά των «κόκκινων διαβόλων» συνεργάστηκαν και «τελείωσαν» το ματς: ασίστ από τον Ντε Μπράιν, άψογο πλασέ του Αζάρ και 2-0 στο 82΄, για να επισφραγίσει την καλύτερη εμφάνιση στην ιστορία του Βελγίου στα Παγκόσμια Κύπελλα. Τώρα, το αν η τρίτη θέση είναι επιτυχία για τη «χρυσή γενιά», είναι ένα άλλο (μεγάλο) ερώτημα…
Διαιτητής: Αλιρεζά Φαγκανί (Ιράν)
Κίτρινες κάρτες: Βίτσελ (90΄+) – Στόουνς (52΄), Μαγκουάιρ (77΄)
Κόκκινες κάρτες: –
Οι συνθέσεις:
ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Κομπανί, Βερτόνγκεν, Βίτσελ, Τίλεμανς (78΄ Ντεμπελέ), Μενιέ, Τσαντλί (39΄ λ.τρ. Βερμέλεν), Ντε Μπράιν, Ε. Αζάρ, Λουκάκου (60΄ Μέρτενς)
ΑΓΛΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Μαγκουάιρ, Στόουνς, Τζόουνς, Ρόουζ (46΄ Λίνγκαρντ), Ντελφ, Ντάιερ, Λόφτους-Τσικ (84΄ Αλι), Τρίπιερ, Κέιν, Στέρλινγκ (46΄ Ράσφορντ)