Τραγική η είδηση την Παρασκευή: Ο Άντονι Μπουρντέν ο ασύγκριτος σεφ, ο διορατικός συγγραφέας, ο ένθερμος υποστηρικτής του κινήματος #MeToo και ο παρουσιαστής της όμορφης ωδής του CNN στον κόσμο, της ταξιδιωτικής και γαστρονομικής εκπομπής «Parts Unknown» πέθανε σε ηλικία 61 ετών.
Ο Άντονι Μπουρντέν, ο Αμερικανός σεφ που έγινε παγκοσμίως γνωστός χάρη στην τηλεοπτική εκπομπή γαστρονομίας “Parts Unknown”, για τις μαγειρικές παραδόσεις των ανθρώπων στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, αυτοκτόνησε στη Γαλλία σε ηλικία 61 ετών.
Ο εισαγγελέας της Κολμάρ, Κριστιάν ντε Ροκινί ντι Φαγέλ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μπουρντέν βρέθηκε απαγχονισμένος στο πολυτελές ξενοδοχείο Chambard, όπου διέμενε στο Κάισερσμπεργκ.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Άντονι Μπουρντέν εντοπίστηκε στο δωμάτιό του από τον Γάλλο φίλο του, Ερίκ Ριπέρ, τον συνιδιοκτήτη και σεφ του Bernardin, ενός εκ των διασημότερων εστιατορίων των ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη.
«Είναι πολύ λυπηρό» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους οικείους του. «Μου άρεσε πολύ η εκπομπή του. Ήταν μια σημαντική προσωπικότητα».
«Ήταν η αγάπη μου, ο βράχος μου, ο προστάτης μου» ήταν το tweet που ανήρτησε η Ιταλίδα ηθοποιός Άσια Αρτζέντο, με την οποία ήταν ζευγάρι εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ δήλωσε «παραπάνω από συντετριμμένη».
Με σπουδές μαγειρικής, ο Άντονι Μπουρντέν πέρασε πολλές δεκαετίες στις κουζίνες από το να πλένει πιάτα έως να επιμελείται μενού σε περίβλεπτα εστιατόρια, μεταξύ αυτών του Brasserie Les Halles, με γαλλική κουζίνα που βρίσκεται στο νότιο Μανχάταν.
Χάρη, ωστόσο, στη συγγραφική και τηλεοπτική του καριέρα έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό.
Το 2000, δημοσιεύει το βιβλίο “Kitchen Confidential”, στις σελίδες του οποίου περιγράφει τη ζωή στην κουζίνα, διανθισμένη από εμπερίες ροκ εν ρολ σε μια μεγαλούπολη όπως η Νέα Υόρκη αλλά και τις πολλές καταχρήσεις, όπως εκείνη της ηρωϊνης.
Θα παγιώσει την εικόνα του ως μια προσωπικότητα που αγαπά την περιπέτεια, την ελεύθερη σκέψη, τους ανθρώπους και φυσικά την υψηλή γαστρονομία.
Από τη Νέα Υόρκη στη Γάζα και το Κονγκό
Θα παρουσιάσει κατόπιν αρκετές μαγειρικές εκπομπές στην τηλεόραση έως το “Parts Unknown”, που προβάλλεται από το 2013 στο CNN.
Με βαθιά φωνή και φυσικό χάρισμα θα επισκεφθεί κάθε γωνιά του πλανήτη, αναζητώντας την αυθεντικότητα, για να τιμήσει τις μαγειρικές παραδόσεις διαφορετικών λαών.
Ενθουσιώδης και έτοιμος να τσαλακώσει την εικόνα του, ο Άντονι Μπουρντέν αναζητά ιδιαίτερους ανθρώπους για να συνομιλήσει, τοπικές γεύσεις για να δοκιμάσει και στιγμές ζωής υψηλής αισθητικής.
«Έφερε τον κόσμο στα σπίτια μας και ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους στο να εξερευνήσουν διαφορετικούς πολιτισμούς και πόλεις μέσω της γαστρονομίας τους» έγραψε στο Twitter ο Βρετανός σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ.
Για τις ανάγκες της εκπομπής του ο σεφ με τα τατουάζ στα μπράτσα επισκέφτηκε απρόσμενα μέρη, μακριά από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως τη Γάζα, το Κονγκό. Έως και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί persona non grata από το Αζερμπαϊτζάν.
«Άγγιξε και ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους»
Γέννημα-θρέμμα της Νέας Υόρκης, μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ και βραβεύτηκε μεταξύ άλλων με επτά Έμμι, πέντε εκ των οποίων για το “Parts Unknown”.
Λάτρης του βραζιλιάνικου ζίου ζίτσου, δεν ταξίδευε ποτέ χωρίς το κιμονό του. Ήταν γνωστός για τον αγώνα του κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στα εστιατόρια, υπέρ της πολυπολιτισμικότητας και της ενσωμάτωσης.
Εδώ και αρκετούς μήνες είχε σχέση με την Ιταλίδα ηθοποιό Άσια Αρτζέντο, στο πλευρό της οποίας στάθηκε όταν εκείνη ξεκίνησε σταυροφορία εναντίον του παραγωγού Χάρβει Ουάινστιν, τον οποίο κατηγόρησε ότι τη βίασε.
«Ο Άντονι δόθηκε ολοκληρωτικά σε ο,τι κι αν έκανε» έγραψε η ηθοποιός. «Το λαμπερό και τολμηρό πνεύμα του άγγιξε και ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους και η γενναιοδωρία του δεν γνώριζε όρια».
«Μας έμαθε πράγματα για τη διατροφή όμως το σημαντικότερο ήταν η ικανότητά του να μας ενώνει, να μας κάνει να μην φοβόμαστε τόσο το άγνωστο. Θα μας λείψει» ήταν το tweet του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο γνώρισε σε ένα ταξίδι του στο Βιετνάμ το 2016.
Ο Μπουρντέν για τη ζωή, τα ταξίδια και την εργασία
Ο Μπουρντέν ήταν μοναδικός, αναφέρεται σε άρθρο του “The Cut”, στο οποίο παρατίθενται βαθυστόχαστες ρήσεις του.
«Εισέβαλε στον κόσμο της γαστρονομίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης το 1999, χάρη στο θρυλικό δοκίμιο του New Yorker, “Μην φάτε πρoτού διαβάσετε αυτό» (που άνοιξε το δρόμο για το βιβλίο του, Confidential Kitchen). Από τότε, περάσαμε σχεδόν 20 χρόνια για να δούμε τον Μπουρντέν να ζει τη ζωή του με μια απαράμιλλη αίσθηση εντιμότητας και περιέργειας – την οποία επιδείκνυε και στην εκπομπή του CNN, καθώς προσπάθησε να μας διδάξει όλους για τον ανθρωπισμό και την ενσυναίσθηση μέσω του φαγητού.
«Ο σεφ είχε μια μοναδική προθυμία να παραδέχεται τα ελαττώματά του, να επανεξετάζει συμπεριφορές του παρελθόντος και να μιλά με τρόπους που άλλοι απέρριπταν. Μίλησε και έγραψε με ένα βαθμό διορατικότητας που λίγοι έχουν ποτέ ή θα έχουν ποτέ τη δυνατότητα να φτάσουν.
Μία ματιά σε μερικές από τα βαθυστόχαστες ρήσεις του.
Σχετικά με την καθυστερημένη επιτυχία στη ζωή:
“Θα μπορούσα να πεθάνω όταν ήμουν στα 20 μου. Έγινα επιτυχημένος στα 40 μου. Έχω γίνει μπαμπάς στα 50 μου. Νιώθω σαν να έχω κλέψει ένα αυτοκίνητο – ένα πολύ ωραίο αυτοκίνητο – και συνεχίζω να κοιτάζω στον καθρέφτη για φώτα που αναβοσβήνουν. Αλλά δεν υπάρχει ακόμα τίποτα”.
Για την πρόκληση και την ομορφιά του ταξιδιού:
“Το ταξίδι δεν είναι πάντα όμορφο. Δεν είναι πάντα άνετο. Μερικές φορές προκαλεί πόνο, ή ραγίζει την καρδιά σου. Αλλά αυτό είναι εντάξει. Το ταξίδι σε αλλάζει, πρέπει να σε αλλάξει. Αφήνει σημάδια στη μνήμη σου, στη συνείδησή σου, στην καρδιά σου και στο σώμα σου. Παίρνεις κάτι μαζί σου. Ας ελπίσουμε ότι αφήνεις κάτι καλό πίσω “.
Για τη ζωή:
“Η ζωή είναι περίπλοκη. Είναι γεμάτη εναλλαγές. Δεν είναι ικανοποιητική. … Αν πιστεύω σε κάτι, είναι η αμφιβολία. Η βασική αιτία όλων των προβλημάτων της ζωής είναι η αναζήτηση μιας απλής απάντησης”.
Για την υποστήριξη του κινήματος #MeToo:
“Σε αυτές τις συνθήκες, πρέπει να επιλέξετε μια πλευρά. Είμαι χωρίς δισταγμό και ακλόνητα με τις γυναίκες. Όχι από ηθικότητα, ακεραιότητα ή ηθική ντροπή – όσο κι αν θα ήθελα να πω κάτι τέτοιο – αλλά επειδή αργά στη ζωή, συνάντησα μια εξαιρετική γυναίκα με μια ιδιαίτερα απαίσια ιστορία, που με σύστησε σε άλλες εξαιρετικές γυναίκες με εξίσου απαίσια ιστορίες “.
Για την εργασία σε μια κουζίνα:
“Λατρεύω την απόλυτα παράξενη ζωή της κουζίνας: τους ονειροπόλους, τους εκκεντρικούς, τους πρόσφυγες και τους κοινωνιοπαθείς με τους οποίους συνεχίζω να δουλεύω. Τις μυρωδιές των κόκαλων που ψήνονται , των ψαριών των υγρών που σιγοβράζουν. Τον θόρυβο και τον κρότο, το σφύριγμα και το ψέκασμα, τις φλόγες, τον καπνό και τον ατμό. Βεβαίως, είναι μια ζωή που σε εξουθενώνει. Οι περισσότεροι από εμάς που ζούμε και λειτουργούμε στον γαστρονομικό υπόκοσμο είμαστε κατά κάποιο τρόπο δυσλειτουργικοί. Όλοι έχουμε επιλέξει να γυρίσουμε τις πλάτες μας στο εννέα με πέντε, ή στο να έχουμε ένα βράδυ Παρασκευής η Σαββάτου ελεύθερο, στο να έχουμε μια φυσιολογική σχέση με έναν μη μάγειρα”.
Για τον χαρακτήρα:
“Οι δεξιότητες διδάσκονται . Τον χαρακτήρα τον έχετε ή δεν τον έχετε “.