Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνοδευόμενοι από πολυπληθή κλιμάκια των κυβερνήσεών τους, θα βρεθούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετάσχουν στην τρίτη τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Οι προηγούμενες συναντήσεις είχαν πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2016 στη Λευκωσία και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στην Ιερουσαλήμ.
Τα ζητήματα της ενέργειας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας συζητήσεων των τριών ηγετών, ενώ λίγο νωρίτερα θα έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό ομόλογό του.
Οι ηγέτες των τριών χωρών αναμένεται να συζητήσουν, πιο συγκεκριμένα, για τους αγωγούς φυσικού αερίου και την ηλεκτρική διασύνδεση με το καλώδιο Euro-Αsia- Interconnector.
Το καλώδιο, το οποίο θα συνοδεύεται από οπτική ίνα, θα ξεκινά από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Κρήτης θα καταλήγει στην Αττική μεταφέροντας ηλεκτρική ενέργεια. Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ θα υπογράψουν κοινή Διακήρυξη, ενώ αντίστοιχες παράλληλες συναντήσεις θα έχουν υπουργοί των τριών χωρών.
Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, και οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και Παιδείας Κώστας Φωτάκης.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας πρόσφατα «Στο Κόκκινο» της Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι «συζητούμε με το Ισραήλ για τη διέλευση ουσιαστικά ενός αγωγού από Ισραήλ – Κύπρο – Ελλάδα προς την Ευρώπη, που θα περιλαμβάνει και υποθαλάσσιο καλώδιο».
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι πρόκειται «ουσιαστικά για μια ενεργειακή διασύνδεση της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή, που γίνεται με κέντρο τη χώρα μας, αναγορεύοντας έτσι την Ελλάδα σε έναν πολύ ισχυρό συνομιλητή».
Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας ισχυροποιείται έτι περαιτέρω, «με τη μονάδα υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, με τον αγωγό της Βουλγαρίας προς την Αλεξανδρούπολη, με τον TAP ο οποίος προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και με τα υπόλοιπα δίκτυα αερίου και ενέργειας που έχουμε στη χώρα μας».
Τα υπόλοιπα θέματα
Οι Τσίπρας, Νετανιάχου και Αναστασιάδης θα εξετάσουν, όμως, και την πορεία της συνεργασίας σε άλλους τομείς, όπως αυτούς του περιβάλλοντος, της ψηφιακής τεχνολογίας, της οικονομίας, της επιστήμης, της έρευνας, της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, της διαστημικής τεχνολογίας και της διασποράς.
Θα συζητήσουν επίσης τα φλέγοντα ζητήματα της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και πιο συγκεκριμένα την κρίση στο Κατάρ, την κατάσταση στη Συρία και το Ιράν, το ζήτημα της τρομοκρατίας, το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει με ενδιαφέρον να ακούσει τις θέσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θεωρείται εκ των πιο στενών συνομιλητών της νέας αμερικανικής κυβέρνησης Τραμπ.
Λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ θα συνέλθει και το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, όπου θα συζητηθούν οι συνεργασίες ανάμεσα στις δυο χώρες στους τομείς της οικονομίας, της καινοτομίας, των επιστημών, της έρευνας, της τεχνολογία και της διαχείρισης υδάτινων πόρων.