Σαφήνεια για το ζήτημα του ελληνικού χρέους ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας την Τετάρτη 31/5/2017 σε συνέδριο που διοργανώνει ο «Economist»» στη Φρανκφούρτη με θέμα «Ματιά στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης-Ελλάδα: Επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές;».
«Όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, ενώ σημείωσε ότι τώρα η Ελλάδα χρειάζεται «σαφήνεια» για τα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους. «Δεν εννοούμε ότι πρέπει να ληφθούν αυτά τα μέτρα τώρα» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι «ένα μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν πραγματοποιηθεί και ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος εφαρμόζονται, καθώς και ικανοποιητική σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προκειμένου να μπει η Ελλάδα σε ένα δρόμο βιωσιμότητας του χρέους».
«Θα ήμουν ευτυχής εάν οι χρηματοπιστωτικές αγορές βεβαίωναν ότι αυτή τη φορά η Ευρώπη δεν ανέβαλε και πάλι τις αποφάσεις. Στις 21 Ιουνίου, δηλαδή μια εβδομάδα μετά το Eurogroup θέλω οι «Financial Times», η «Wall Street Journal», η «Handelsblatt» να πουν ότι η απόφαση που λήφθηκε δίνει την εμπιστοσύνη που χρειάζονται η EKT, οι αγορές, οι επενδυτές», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Ο Ευκ. Τσακαλώτος, κάνοντας διάλογο με το Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, ανέφερε ότι η τελευταία λαμβάνει αποφάσεις με «μυστήριους τρόπους», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα εάν συμφωνεί με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ. «Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να είναι ανεξάρτητοι από τους μη ευρωπαϊκούς και να υποστηρίζουν τη δική τους άποψη» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός παραλλήλισε τον εαυτό του με έναν προπονητή ποδοσφαίρου που δεν γνωρίζει στα πόσα μέτρα είναι το τέρμα, καλώντας την ΕΚΤ να είναι επίσης ξεκάθαρη με την Ελλάδα και το αν αυτά που έχει εφαρμόσει είναι αρκετά για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.
Απαντώντας, ο Μπ. Κερέ σημείωσε πως πλέον η συζήτηση δεν αφορά την Ελλάδα αλλά γίνεται από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας πως η ΕΚΤ πρέπει να είναι σίγουρη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προτού μπορέσει να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Πρέπει να ξέρουμε ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης» ανέφερε, τονίζοντας ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ θα είναι ένα σημαντικό στοιχείο, ωστόσο η ΕΚΤ θα κάνει τη δική της ανάλυση, σε απόλυτη ανεξαρτησία.
Ο Μπ. Κερέ, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η γερμανική κυβέρνηση που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο «αντέχει» να δώσει υποσχέσεις ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι οι όποιες καθυστερήσεις «θα κοστίσουν περισσότερα χρήματα» στους φορολογούμενους. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατηρούμε αυτή την εκκρεμότητα. Είναι ώρα να πάρουμε αποφάσεις και να κάνουμε τη διαφορά» τόνισε ο Μπ. Κερέ.
Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, ο Ευκ. Τσακαλώτος τόνισε πως Γερμανία και Ολλανδία που επιμένουν στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν μπορούν να λειτουργούν με δυο μέτρα και δυο σταθμά. «Το ΔΝΤ δε μπορεί να είναι καλό για την επιτήρηση των μεταρρυθμίσεων αλλά να μην έχει άποψη για την ελάφρυνση του χρέους που χρειάζεται η Ελλάδα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο Ευκ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στον Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, ανέφερε ότι η τελευταία λαμβάνει αποφάσεις με «μυστήριους τρόπους», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα εάν συμφωνεί με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ. «Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να είναι ανεξάρτητοι από τους μη ευρωπαϊκούς και να υποστηρίζουν τη δική τους άποψη», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ηθική διάσταση του ελληνικού ζητήματος. «Νομίζω ότι εάν δεν έχουμε μια ηθική διάσταση στην πολιτική μας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα ως Ευρωπαίοι. Και ηθική σημαίνει ότι όταν μια χώρα έχει κάνει αυτό που της αναλογεί, όταν της έχει ζητηθεί να εφαρμόσει μια στρατηγική μεταρρυθμίσεων, όταν έχει υλοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, τότε το βάρος πράγματι πέφτει στους άλλους θεσμούς να βρουν μια λύση. Δεν μπορεί να είναι ηθικά σωστό και δεν μπορεί να είναι ηθικό μήνυμα προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα υλοποίησε όλες τις μεταρρυθμίσεις και τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη μαζί με το ΔΝΤ δεν μπορούν να δώσουν σαφήνεια. Μπορούμε όλοι να διαφωνούμε για την έκταση της ελάφρυνσης χρέους που χρειάζεται (…) αλλά η σαφήνεια και η επίτευξη συναίνεσης θα πρέπει επίσης να είναι μέρος της απάντησης».
Ο υπουργός μίλησε για κωλυσιεργίες στη λήψη αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα από τα λιγότερα ελκυστικά χαρακτηριστικά της. «Δεν αποφασίζουμε τώρα, έχουμε μια πολιτική κατάσταση σε μία χώρα, έχουμε εκλογές σε μια άλλη, και απλά καθυστερούμε τις αποφάσεις. Γιατί είναι κακό αυτό; Διότι όταν εν τέλει πρέπει να λάβεις μια απόφαση στην Ευρώπη, συνήθως έχει να επιλέξεις μεταξύ του κακού και του χειρότερου. Και έχεις αποκλείσει πολλές άλλες επιλογές που θα μπορούσε να έχεις εάν είχες λάβει την απόφαση έγκαιρα. Άρα είναι απολύτως απαραίτητο για την Ευρώπη?να σταματήσει αυτή η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων».
Το οικονομικό μοντέλο που είχε η Ευρωπαϊκή Ένωση για 23 χρόνια εξαιρούσε ένα σημαντικό τμήμα της μεσαίας και της εργατικής τάξης, σημείωσε ο υπουργός, λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Εάν ο κόσμος θέλει μια ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε οι άνθρωποι της μεσαίας και της εργατικής τάξης πρέπει να δουν τον εαυτό τους σε αυτή την οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να δουν ότι παρόλο που υπέφεραν πιο πολύ στην κρίση, θα συμμετάσχουν σε αυτή τη φάση ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι εάν δεν συμβεί αυτό, όχι μόνο δεν θα υπάρξει έξοδος από την κρίση αλλά ενδεχομένως η κρίση να επιστρέψει με διαφορετικό τρόπο.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν αυτούς τους θεσμούς που δεν κωλυσιεργούν, που λαμβάνουν αποφάσεις εγκαίρως και λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις που δημιουργούν σε όλους του πολίτες την πεποίθηση ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται για το καλό της Ευρώπης ως συνόλου.
Μπενουά Κερέ: Να αρθεί η αβεβαιότητα με το ελληνικό χρέος
Ο Γάλλος τραπεζίτης της ΕΚΤ επέμεινε ότι οι καταθέσεις δεν έχουν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες και σημείωσε ότι το 45% των δανείων δεν εξυπηρετούνται (είναι «κόκκινα»).
Την ανάγκη άρσης της αβεβαιότητας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία τόνισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, στο συνέδριο.
«Η σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα χρέους είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για την πιθανότητα συμμετοχής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» σημείωσε ο κ. Κερέ, υπογραμμίζοντας: «Λυπούμαστε για το γεγονός ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Eurogroup δεν επιτεύχθηκε σαφής καθορισμός των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 15 Ιουνίου».
Στο συνέδριο συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.