Πολύ μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το πρόβλημα στον Κορινθιακό Κόλπο, καθώς -ως αποτέλεσμα των θαλάσσιων ρευμάτων, αλλά και της υπεραλίευσης- έχουν κάνει την εμφάνισή τους χιλιάδες μέδουσες και τσούχτρες. Παραθεριστές με απόχες προσπαθούν να καθαρίσουν τη θάλασσα από τις τσούχτρες σε παραλία της Κορίνθου.
H πληθυσμιακή έκρηξη των μεδουσών αποτελεί οικολογικό και περιβαλλοντικό ζήτημα, το οποίο συνδέεται ταυτόχρονα με την κλιματική αλλαγή, τη θερμοκρασία των θαλασσών και τα θαλάσσια ρεύματα, αλλά και την υπερ-αλίευση και τη θαλάσσια ρύπανση. Επιδρά όμως σε σημαντικό βαθμό στην οικονομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα και στην οικολογική ισορροπία του κόλπου. Tο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθεται να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα με μια δέσμη βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων, που άπτονται των αιτίων που το επηρεάζουν.
Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, η μόλυνση και η υπεραλίευση που συντελείται στον Κορινθιακό Κόλπο, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μεδουσών, οι οποίες μετακινούνται ανεξέλεγκτα σε ολόκληρο τον κόλπο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των λουομένων και προσθέτει ότι η «αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών οφείλεται κυρίως στα φαινόμενα της υπεραλίευσης και της μόλυνσης, με συνέπεια τη διατάραξη της “πελαγικής τροφικής αλυσίδας” που ευνοεί την ανάπτυξη υπερπληθυσμού του είδους».
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν καταγγελίες στην περιοχή ότι ψαράδες του Λουτρακίου σκότωσαν όλα τα δελφίνια τον χειμώνα για να μην μπλέκονται στα δίχτυα τους. Να σημειωθεί ότι ένα δελφίνι καταναλώνει πάνω από 80 κιλά θαλάσσιων ασπόνδυλων σε ημερήσια βάση ενώ μια χελώνα καρέτα- καρέτα πάνω από 100 με 120 κιλά, καθώς οι μέδουσες αποτελούν την βασική της τροφή.
Σύμφωνα πάντως με ειδικούς, με την τοποθέτηση ειδικών διχτυών αλλά και με τον εφοδιασμό θαλασσών της περιοχής με δελφίνια ή τόνους ή με χελώνες καρέτα- καρέτα που τρέφονται αποκλειστικά με μέδουσες και τσούχτρες, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο στην περιοχή, που αποτελεί αρνητική δημοσιότητα για την περιοχή.
Στις παραλίες του Κορινθιακού και μάλιστα πολύ κοντά στην ακτή, εμφανίζονται κυρίως κοπάδια από Pelagia noctiluca (αλλιώς μωβ τσούχτρα) που είναι η μόνη μέδουσα που είναι και τσούχτρα (βλέπε φωτογραφία κάτω).
Τσίμπημα τσούχτρας αντιμετώπιση
Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τσούχτρα αν δεν έχετε μαζί σας αμμωνία υγρή, καθαρίστε την πάσχουσα περιοχή άμεσα με ξύδι ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμμο καθαρή ή φύκια της θάλασσας, τοποθετώντας επί δεκάλεπτο ένα στρώμα στο σημείο του τσιμπήματος. Διαφορετικά θαλασσινό νερό (όχι εμφιαλωμένο ή βρύσης).
Αμέσως μετά ξύστε δυνατά την περιοχή του τσιμπήματος με κάτι σκληρό (όπως η πιστωτική κάρτα ή ένα καθαρό ξύλο). Τα πλοκάμια της μέδουσας (τσούχτρας) έχουν βεντούζες με δηλητήριο το οποίο κολλάει πάνω στο ανθρώπινο δέρμα και βγάνει πολύ δύσκολα. Γι’ αυτό χρειάζεται καλό καθάρισμα της περιοχής. Μετά θα πρέπει να σας δει κάποιος γιατρός γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να λάβετε αντιβίωση (ειδικά αν σας έχει τσιμπήσει μέδουσα). Υπάρχουν περιπτώσεις που τσίμπησε μέδουσα κολυμβητή σε παραλία της Αττικής και η πάσχουσα περιοχή πρήστηκε αμέσως μετά το τσίμπημα και μετά από μια εβδομάδα πρήστηκε ξανά.
Σε περίπτωση που τσιμπήσει μέδουσα ένα παιδί θα πρέπει άμεσα να μεταβεί σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.
Να σημειώσουμε τέλος πως όταν ο καιρός είναι βόρειος, βορειοανατολικός στο Σαρωνικό, να κολυμπάτε μόνο από το Σούνιο μέχρι τη Βουλιαγμένη, ενώ όταν είναι βορειοδυτικός ή νότιος, τότε οι βόρειες περιοχές από το Δασκαλειό μέχρι τον Ωρωπό είναι απαλλαγμένες από τσούχτρες.
Εξάλλου, τρεις βουλευτές Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, η Μαρία Θελερίτη, ο Γ. Τσόγκας και ο Γ. Ψυχογιός, , με τροπολογία που συνυπογράφουν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα με τις μέδουσες (τσούχτρες) στον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό κόλπο.
Οι τρεις βουλευτές, με την τροπολογία που υπέβαλλαν προκειμένου να ψηφιστεί την Πέμπτη 3-8-2017 με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας Υγείας», προτείνουν: «Η αρμόδια λιμενική αρχή δύναται να παρέχει άδεια σε φορείς διοίκησης λιμένων ή σε οποιονδήποτε παραχωρείται ή εκμισθώνεται χώρος αιγιαλού ή παραλίας ή ζώνης λιμένα, προκειμένου να τοποθετούνται για πρόσκαιρη χρήση, διάρκειας μέχρι τρεις μήνες, προστατευτικά δίχτυα (πλωρά φράγματα χωρίς πάκτωση στον πυθμένα), για την προστασία των λουομένων από μέδουσες, σε θαλάσσιες περιοχές εκτός Natura 2000, ανεξαρτήτως αν οι περιοχές αυτές είναι χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες ή μη».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απότομη αύξηση στη συχνότητα των μεδουσών συνέπεσε με τον πολλαπλασιασμό στις υπεράκτιες πλατφόρμες άντλησης φυσικού αερίου στην Αδριατική, από μόνο μία το 1968 σε περίπου 140 σήμερα. Χρησιμοποιώντας υπολογιστικές προσομοιώσεις, οι ερευνητές συμπέραναν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις μέδουσες και στις ανθρωπογενείς κατασκευές, καθώς οι τελευταίες βοηθάνε τις πρώτες να επιβιώνουν ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο περιβάλλον τους, όπως η θαλάσσια ρύπανση.
Όσο πιο κοντά στα θαλάσσια ρεύματα βρίσκεται μια ανθρώπινη υπεράκτια κατασκευή, τόσο περισσότερο διευκολύνει τις μέδουσες να αναπτυχθούν. Σημειωτέον ότι, εκμεταλλευόμενες ένα ισχυρό ρεύμα, οι μέδουσες μπορούν να ταξιδέψουν έως 1.000 χιλιόμετρα.
‘Αλλοι παράγοντες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που ευνοούν την εξάπλωση των μεδουσών, είναι η υπεραλίευση των θαλάσσιων ειδών που τρώνε τις μέδουσες, η αυξημένη απορροή στις θάλασσες θρεπτικών χημικών ουσιών κ.α.
Πάντως, για να μετριασθεί κάπως ο εκνευρισμός των καταστηματαρχών, ξενοδόχων και λουομένων στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό κόλπο, ας λάβουν υπόψη τους ότι οι μέδουσες που αντιμετωπίζουν, δεν είναι τίποτε μπροστά στις μέδουσες-τέρατα (Nemopilema nomurai), πλάτους δύο μέτρων και βάρους 200 κιλών, που έχουν κατακλύσει τις θάλασσες της νότιας και ανατολικής Κίνας και τη θάλασσα της Ιαπωνίας. Στην τελευταία, κυκλοφορούν κάθε μέρα τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο από αυτές τις θηριώδεις μέδουσες.