Υπέρ της εισαγωγής φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση ενός πιθανού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, τάχθηκε ο Πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η πολιτική του μπλοκαρίσματος των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη που εφάρμοζε ως τώρα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Ανέφερε επίσης ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν τα μηνύματα των Ευρωπαίων εταίρων υπέρ μιας πιο προοδευτικής πολιτικής εκ μέρους της Γερμανίας.
«Υπάρχουν σίγουρα σκέψεις τις οποίες πρέπει να λάβει κανείς σοβαρά υπόψη του. Και βεβαίως λαμβάνουμε υπόψη μας πολύ σοβαρά τα μηνύματα», δήλωσε ο κ. Σουλτς ερωτηθείς σχετικά με την επικοινωνία που είχε τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Να σταματήσει η πολιτική του μπλοκαρίσματος που εφάρμοζε ως τώρα το υπουργείο Οικονομικών εναντίον μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη. Αυτό είναι και το μήνυμα πολλών άλλων κυβερνήσεων και αδερφών κομμάτων, να υπάρξει μια πιο προοδευτική, κοινωνική, δυναμική πολιτική εκ μέρους της Γερμανίας», τόνισε και επανέλαβε ότι εφόσον υπάρξει κυβέρνηση «μεγάλου» συνασπισμού, δεν μπορούμε έτσι απλά να συνεχίσουμε όπως πριν.
«Για τη νέα γερμανική κυβέρνηση, όπως και να σχηματιστεί, πρέπει να είναι σαφές ότι αυτή η στασιμότητα που έχουμε στην ΕΕ λόγω της απουσίας της Γερμανίας από την “έμπρακτη αλληλεγγύη”(?) δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι και δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι η απουσία της Γερμανίας από την απαραίτητη μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ευρώπης. Αυτό είναι και το μήνυμα των άλλων κομμάτων στην Ευρώπη», σημείωσε ο αρχηγός του SPD, άφησε ωστόσο ανοιχτό το με ποια μορφή θα υλοποιηθεί στη Γερμανία και διευκρίνισε ότι αυτό σχετίζεται και με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων τις επόμενες εβδομάδες.
Σε ό,τι αφορά πάντως τη συζήτηση για τους ίδιους πόρους της ΕΕ, ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε στον φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ο οποίος, όπως είπε, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα μέρος ενδεχόμενου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνούν ότι η διαδικασία εισαγωγής ενός τέτοιου φόρου είναι απαραίτητη και επισήμανε ότι είχε δεσμευτεί και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πλαίσιο της διάσωσης της Ελλάδας, αλλά μετά δεν το επέβαλε.