Η Κομισιόν έκανε την αρχή για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της τελευταίας εικοσιπενταετίας, προτείνοντας την επιβολή ΦΠΑ στις διασυνοριακές συναλλαγές, αν και πρόκειται για μακρά διαδικασία, καθώς αφορά το ευαίσθητο θέμα της φορολογίας και η ολοκλήρωσή της απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών.
Η «επανεκκίνηση», σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, «αναμένεται να βελτιώσει και να εκσυγχρονίσει το σύστημα τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τις επιχειρήσεις».
Εκτιμάται ότι συνολικά, πάνω από 150 δισ. ευρώ ΦΠΑ χάνονται κάθε χρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη έχουν απώλεια εσόδων τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για σοβαρές υποδομές – σχολεία, δρόμους και υγειονομική περίθαλψη.
Από το ποσό αυτό, περίπου 50 δισ. ευρώ – ή 100 ευρώ ανά πολίτη της ΕΕ ετησίως – εκτιμάται ότι διαφεύγουν λόγω διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. Τα χρήματα αυτά μπορεί να χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση εγκληματικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας. Το εν λόγω ποσό εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 80 %, χάρη στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες.
Αυτή τη στιγμή, κανένας ΦΠΑ δεν καταβάλλεται για τις διασυνοριακές συναλλαγές, βάσει των ισχυόντων κανονισμών.
Η Επιτροπή προτείνει εις το εξής ο ΦΠΑ να καταβάλλεται για τις διασυνοριακές συναλλαγές και στο ποσοστό που ισχύει στη χώρα αγοράς. Ο πωλητής θα είναι υπεύθυνος για την είσπραξη του ΦΠΑ. «Με άλλα λόγια, μια ιταλική επιχείρηση που πουλάει ένα προϊόν σε βελγική επιχείρηση, οφείλει να εισπράττει και να πληρώνει στο ιταλικό δημόσιο τον ΦΠΑ στο ποσοστό που επιβάλλει το Βέλγιο γι αυτή τη συναλλαγή. Τα χρήματα θα μεταφέρονται στη συνέχεια από το ιταλικό στο βελγικό δημόσιο», μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο.
Η Επιτροπή επιδιώκει το νέο σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή το 2022, καθώς οι αποφάσεις που συνδέονται με τη φορολογία, ένας εξαιρετικά ευαίσθητος τομέας, πρέπει να λαμβάνονται με ομοφωνία από τα κράτη-μέλη.
Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ «αναμένεται να καταστήσει το σύστημα ισχυρότερο και απλούστερο στη χρήση για τις επιχειρήσεις», σημειώνει η Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι σκοπός είναι «να δημιουργήσει ένα σύστημα ΦΠΑ που θα βοηθά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αποκομίζουν όλα τα οφέλη της ενιαίας αγοράς και να είναι ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά.»
«Η πρώτη αντίδραση κάποιων χωρών θα είναι ότι δεν τίθεται θέμα μια χώρα να εισπράττει τον ΦΠΑ μιας άλλης, αλλά είναι προτιμότερο να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών-μελών, παρά να αφήνονται τα κυκλώματα της μαφίας να υπεξαιρούν κάθε χρόνο 50 δις ευρώ από τα δημόσια ταμεία», είπε συνοψίζοντας ο Μοσκοβισί.
Ένα οριστικό σύστημα ΦΠΑ που θα λειτουργεί για την ενιαία αγορά αποτελεί μακροχρόνια δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Σχέδιο Δράσης για τον ΦΠΑ 2016 εξηγούσε λεπτομερώς την ανάγκη να επιτευχθεί ενιαίος χώρος ΦΠΑ απλούστερος και θωρακισμένος έναντι της απάτης.