Καρφίτσες και βελόνες εντοπίστηκαν σε φράουλες που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και στις έξι Πολιτείες της Αυστραλίας, εντείνοντας τους φόβους των αρχών και αναγκάζοντας τα καταστήματα να ανακαλέσουν πολλές μάρκες και τους καλλιεργητές να πετάξουν τόνους φρούτων.
Ένας άνδρας στην Πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας και ένα κορίτσι στη Νότια Αυστραλία βρήκαν βελόνες στις φράουλες που σκόπευαν να φάνε τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με το BBC ένας άνδρας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο αφού κατανάλωσε μια φράουλα που περιείχε μια βελόντα.
Η αστυνομία πιστεύει ότι έχουν μολυνθεί με βελόνες και καρφίτσες επτά διαφορετικές μάρκες φράουλας. Οι αρχές προτρέπουν τους καταναλωτές να κόβουν το φρούτο στη μέση πριν το φάνε.
Ο αστυνομικός επιθεωρητής της Πολιτείας Κουίνσλαντ Ίαν Στιούαρτ είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι παραμένει αδιευκρίνιστο αν η μόλυνση αυτή είναι έργο ενός και μόνο ανθρώπου ή πολλών που δρουν ανεξάρτητο ο ένας από τον άλλο. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ελεγχθεί όλη η αλυσίδα εφοδιασμού και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι. Τα μολυσμενα φρούτα φαίνεται ότι έχουν προέλθει από έναν προμηθευτή που εδρεύει στο Κουίνσλαντ. Η Πολιτεία αυτή είναι σημαντική παραγωγός φράουλας σε μια εθνική βιομηχανία που αποφέρει κάθε χρόνο περισσότερα από 130 εκαμμύρια δολάρια Αυστραλίας στη χώρα.
Στο μεταξύ, οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της Νέας Ζηλανδίας, οι Foodstuffs και Countdown, αποφάσισαν να σταματήσουν τις παραγγελίες από την Αυστραλία. Η κυβέρνηση της χώρας αυτής πάντως διεβεβαιώνει ότι καμία από τις αυστραλέζικες μάρκες δεν πωλείται στην αγορά της Νέας Ζηλανδίας.
Ο Τζέιμι Μάικλ, ο επικεφαλής της Ένωσης Παραγωγών Φράουλας Δυτικής Αυστραλίας, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι ο ίδιος πέταξε στη χωματερή τις φράουλές του και προειδοποίησε ότι αν οι καταναλωτές σταματήσουν να αγοράζουν φράουλες ορισμένοι καλλιεργητές δεν θα είναι σε θέση να φυτέψουν και πάλι το φυτό την επόμενη χρονιά.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Καλλιεργητών Φράουλας του Κουίνσλαντ Άντριαν Σουλτς έκανε λόγο για «εμπορική τρομοκρατία» που γονατίζει τη βιομηχανία αυτή, καθώς πλήττει όχι μόνο τους αγρότες αλλά και μια σειρά άλλων εργαζομένων, όπως τους συσκευαστές και τους μεταφορείς, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους και το εισόδημά τους.
Την Κυριακή, οι αρχές της Πολιτείας Κουίνσλαντα ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν αμοιβή 100.000 δολαρίων Αυστραλίας (61.500 ευρώ) για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη αυτών που τοποθέτησαν βελόνες μέσα σε φράουλες.