Πολύ καλύτερη εικόνα παρουσιάζει τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 16 Αυγούστου το μεγάλο μέτωπο της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, αφήνοντας για πρώτη φορά αισιοδοξία για τον έλεγχό της.
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017, 16:05
Ειδικότερα, πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση σήμερα όσον αφορά τη μεγάλη πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής, καθώς οι πυροσβέστες, μετά από μια ακόμη ολονύκτια μάχη, κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της στο Πολυδένδρι. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα η πυρκαγιά έχει μόνο μικροεστίες διαχειρίσιμες σε όλη την περίμετρό της, ενώ στη χαράδρα μέσα από την οποία κατευθυνόταν προς την Εθνική Οδό, έχουν ήδη κατεβεί πεζοί πυροσβέστες και μηχανήματα και σε σημαντικό βαθμό την έχουν οριοθετήσει.
Από το πρωί κάνουν ρίψεις στις εστίες δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ενεργά μέτωπα, ωστόσο οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος είναι επιφυλακτικοί, καθώς από το μεσημέρι προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων. Θεωρούν ωστόσο ότι σήμερα είναι μια καλύτερη ημέρα. Ήδη αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς Πολυδένδρι που χθες είχε διακοπεί από την αστυνομία.
Ειδικότερα, απομακρύνεται σταθερά ο εφιάλτης των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Αττική, καθώς προχωράει με γρήγορα βήματα η οριοθέτηση της καταστροφικής πυρκαγιάς και ο έλεγχος των εστιών που υπάρχουν διάσπαρτες στην περιοχή.
Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος πέταξε το μεσημέρι της Τετάρτης με το ελικόπτερο πάνω από την πυρκαγιά, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η κατάσταση είναι συνεχώς βελτιούμενη» και τόνισε:
«Τα πράγματα εξελίχτηκαν καλύτερα και από την πιο τολμηρή αισιοδοξία που μπορεί να είχαμε χτες. Το μεγαλύτερο μέρος της περιμέτρου της πυρκαγιάς έχει οριοθετηθεί. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί, γιατί ενισχύονται οι άνεμοι και η έκταση στην οποία εκτείνεται η πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλη. Για το λόγο αυτό παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη όλες οι δυνάμεις και δεν θα αποδεσμευτούν εάν δεν έχουμε διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει αναζωπύρωση και επέκταση της πυρκαγιάς».
Η εκπρόσωπος του ΠΣ Σταυρούλα Μαλλίρη, στην τακτική ενημέρωση που έκανε πριν από λίγο, έδωσε αναλυτικά τις δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά, που είναι: 308 πυροσβέστες (οι 88 είναι πεζοπόρα τμήματα), ενώ από αέρος κάνουν διαδοχικά ρίψεις νερού 5 αεροπλάνα και 6 ελικόπτερα, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την περίμετρο της πυρκαγιάς.
Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίζουν να συνδράμουν με προσωπικό και μέσα οι όμοροι Δήμοι, η Περιφέρεια Αττικής, η ΕΛΑΣ και οι ένοπλες δυνάμεις.
Τα μόνα που έχουν αποδεσμευτεί είναι ελάχιστα βυτιοφόρα Δήμων από την επαρχία, που πρέπει να επιστρέψουν στην περιοχή τους.
Η κ. Μαλλίρη επεσήμανε, ότι «με δεδομένη την συνεχή βελτιούμενη εικόνα της πυρκαγιάς της Βορειοανατολικής Αττικής, κρίθηκε ως μη αναγκαία η οποιαδήποτε διεθνής συνδρομή. Για αυτό ακυρώθηκε η αποστολή των 60 πυροσβεστών από την Κύπρο και το αίτημα για εναέρια μέσα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας».
Σημειώνεται ότι η Γαλλία είχε ήδη απαντήσει αρνητικά στο αίτημα, διότι αντιμετωπίζει και η ίδια μεγάλες πυρκαγιές, η Ισπανία έχει στείλει βοήθεια στην Πορτογαλία, ενώ η Ιταλία και η Κροατία δεν είχαν απαντήσει, καθώς έχουν και αυτές προβλήματα .
Το σύστημα «Κοπέρνικος»
Αφού διασφαλιστεί ότι η πυρκαγιά δεν μπορεί να επεκταθεί, θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και ο υπολογισμός της καμένης έκτασης. Σε αυτό, όπως έγινε γνωστό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα ενεργοποιηθεί το δορυφορικό σύστημα «Κοπέρνικος» το οποίο μπορεί να απεικονίζει δορυφορικά και με ακρίβεια τις καμένες εκτάσεις.
Το συγκεκριμένο σύστημα είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενεργοποιείται από την ΓΓΠΠ, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα.
Οι άλλες πυρκαγιές
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΠΣ, η πυρκαγιά στο Κρυόνερο Ηλείας και οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο συνεχίζουν να είναι σε εξέλιξη και η κατάστασή τους συνεχώς βελτιώνεται. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ωστόσο, συνεχίζουν να παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη και πιο συγκεκριμένα:
* στη Ζάκυνθο, στις περιοχές Κοιλιωμένο, Καταστάρι και Παλαιό Χωριό, επιχειρούν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 ελικόπτερα.
* στην κατάσβεση στο Κρυόνερο Ηλείας λαμβάνουν μέρος 68 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 22 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 υδροφόρες, 7 μηχανήματα έργου, 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο.
Η κ. Μαλλίρη είπε ότι κατά την σημερινή ημέρα, αλλά και την αυριανή θα επικρατούν συνθήκες που ευνοούν την έναρξη και εξέλιξη δασικών πυρκαγιών, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως αυτό αποτυπώνεται και στον χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς θα πνέουν ισχυροί άνεμοι.
Για τον λόγο αυτό, κάλεσε για άλλη μια φορά τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την εκδήλωση πυρκαγιάς.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τους πυροσβέστες στο πεδίο των επιχειρήσεων. Θα ακολουθήσει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή Υπουργών, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος για πυρκαγιά σήμερα Τετάρτη
Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος για πυρκαγιά και σήμερα Τετάρτη 16 Αυγούστου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γ.Γρ. Πολιτικής Προστασίας του υπ. Εσωτερικών, αύριο ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει στη βαθμίδα 4, που σημαίνει πολύ υψηλός κίνδυνος.
Συγκεκριμένα, σε βαθμό επικινδυνότητας 4 θα παραμένει στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα), Κρήτης, Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) και Νοτίου Αιγαίου.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.