Η πολιτική συνοχής της Ε.Ε. στήριξε την Ελλάδα στην πιο σοβαρή κρίση της, αποδεικνύοντας την αξία του δεύτερου μεγαλύτερου προγράμματος χρηματοδότησης της ΕΕ, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στο EURACTIV.com.
Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πρέπει να παραμείνουν ενωμένα στη διατήρηση ή και ενίσχυση της πολιτικής συνοχής στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και υπογράμμισε ότι η Πολιτική Συνοχής αποτελεί όχι απλώς ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο αλλά μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την σύγκλιση των κρατών-μελών της Ε.Ε., για την άμβλυνση περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, για τη δημιουργία των θέσεων εργασίας, άρα είναι πολύ σημαντικό για τη συζήτηση που γίνεται συνολικότερα για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020, η Πολιτική Συνοχής να μην συρρικνωθεί.
«Υπάρχουν δυστυχώς φωνές οι οποίες με αφορμή γεγονότα όπως το Brexit μιλούν για συρρίκνωση αυτής της πολιτικής. Εμείς λέμε ότι είναι ταυτοτικό στοιχείο της ΕΕ η πολιτική συνοχής. Πρέπει και σε επίπεδο χρηματοδοτικό και σε επίπεδο, διαδικασιών, σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών να αναβαθμιστεί την επόμενη περίοδο» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι υπάρχει σημαντικός βαθμός συναίνεσης από τα περισσότερα κράτη μέλη σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η αξιοποίηση των πόρων της πολιτική συνοχής σε εθνικό επίπεδο στην Ελλάδα, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική συγκυρία για τη χώρα μας, είναι και μια πολύ καλή απόδειξη και πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα για τη σημασία που έχει η πολιτική συνοχής, συνολικά.
«Δηλαδή ότι μια χώρα σε κρίση όπως η Ελλάδα, τη στήριξε η πολιτική συνοχής και η συνεργασία που είχαμε εμείς και με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίας για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα και να φέρουμε την Ελλάδα στην κορυφή των σχετικών πινάκων απορρόφησης των κονδυλίων».
Για μετά τον Αύγουστο του 2018, όπως είπε, οι προκλήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες για την αξιοποίηση των πόρων για αυτό και σχεδιάζονται προγράμματα τα οποία μοχλεύουν τους διαθέσιμους πόρους και με ιδιωτικά κεφάλαια για να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο επενδυτικό ρεύμα τώρα που η κατάσταση στην ελληνική οικονομία βελτιώνεται.
Ο αναπληρωτής υπουργός συνέχισε ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται είναι στοχευμένες έτσι ώστε να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων «…και βεβαίως όσο βελτιώνονται οι συνθήκες, γίνονται πιο ευνοϊκές με την έξοδο της χώρας και από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 θα έχουμε και μεγαλύτερες δυνατότητες για να αξιοποιήσουμε πραγματικά αυτά τα πολύ σημαντικά κονδύλια» όπως είπε.
Σχετικά με την άποψη που υπάρχει για λιγότερα περιφερειακά και περισσότερο ιδιωτικό χρήμα μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι αυτή είναι μια προσέγγιση που έχει υπάρξει σε ευρύτερους κύκλους και στις Βρυξέλλες, αλλά η θέση της χώρας μας είναι ότι αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή και το επόμενο διάστημα είναι η πλήρης αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πηγών.
«Τα κράτη μέλη, οι περιφέρειες και οι τοπικές αρχές είναι αυτές που δείχνουν καλύτερα από τον καθένα ποιες είναι οι πραγματικές τους ανάγκες σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Χρειαζόμαστε ενίσχυση των περιφερειακών κονδυλίων άρα της πολιτικής συνοχής. Από εκεί και πέρα αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί και με την αξιοποίηση κονδυλίων από το σχέδιο Γιούνκερ και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μοχλεύσουν και ιδιωτικούς πόρους σε αυτή την κατεύθυνση και τη προσέγγιση περισσότερων επενδύσεων. Δεν τα βλέπουμε αυτά αντιπαραθετικά, αντιθέτως τα βλέπουμε απολύτως συμπληρωματικά μεταξύ τους» όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο πως η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τον Φεβρουάριο του 2018 είναι στη 1η θέση της αξιοποίησης των πόρων του σχεδίου Γιούνκερ. «Αυτό έχει να κάνει ακριβώς με το γεγονός ότι προσπαθούμε και το επιτυγχάνουμε να αξιοποιούμε αυτούς τους πόρους συμπληρωματικά μαζί και με τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων» όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός
Για την άποψη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται «προληπτική πιστωτική γραμμή» αλλά τη δική της στρατηγική ανάπτυξης ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι έχει ξεπεραστεί προ πολλού σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση περί της προληπτικής γραμμής στήριξης και συνέχισε: «Νομίζω ότι αφορά πλέον μόνο σε κάποιους κύκλους στο εσωτερικό της χώρας που εξυπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες και όχι, σε αυτή τη φάση, το συμφέρον της χώρας που είναι μια ασφαλής έξοδος από το πρόγραμμα. Αυτός είναι ο στόχος που εξυπηρετούμε και νομίζω ότι η πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος δείχνει ότι ο στόχος αυτός υπηρετείται με συνέπεια. Από εκεί και πέρα βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση πήρε τη πρωτοβουλία και πρότεινε η ίδια στις ευρωπαϊκές αρχές την εκπόνηση ενός ολιστικού αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδίου το οποίο εκπονήθηκε αυτές τις μέρες. Είχα και τη δυνατότητα μιας και συντόνισα αυτή τη προσπάθεια να παρακολουθήσω από πολύ κοντά όλη αυτή τη δουλειά.
Έχει ακριβώς τη λογική του να θέσει τις δικές μας προτεραιότητες για το πώς θα αξιοποιήσουμε κοινοτικούς πόρους, πώς θα αξιοποιήσουμε εθνικά κονδύλια, πώς θα κατευθύνουμε την ανάπτυξη το επόμενο διάστημα και βεβαίως αυτή είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει ευρύτατα στην ελληνική κοινωνία με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης…αυτή την περίοδο διεξάγονται περιφερειακά συνέδρια σε όλη τη χώρα… και η συζήτηση θα μεταφερθεί και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο το επόμενο διάστημα προκειμένου να υπάρξουν οι ευρύτερες συγκλίσεις και συναινέσεις. Στόχος δικός μας είναι να υπάρξουν συναινέσεις, μια σειρά από βασικούς εθνικούς στόχους, όπως η μείωση της ανεργίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου…
Με αυτή την έννοια η σύγκλιση και η συναίνεση από τη μεριά μας είναι απολύτως θεμιτή και θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το επόμενο διάστημα».