Από 153 βουλευτές υπερψηφίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 25 Ιανουαρίου 2019 στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Υπέρ ψήφισαν 153 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 146 βουλευτές. «Παρών» από τον Γρ. Ψαριανό. Με πλειοψηφία 153 βουλευτών οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ, έναντι βουλευτών που την καταψήφισαν κυρώθηκε από την ελληνική βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισαν οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ), η Έλενα Κουντουρά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), η Κατερίνα Παπακώστα (ανεξάρτητη προερχόμενη από τη ΝΔ), καθώς και οι Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι. «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισε και ο Σπύρος Δανέλλης (προερχόμενος από το Ποτάμι).
«Παρών» στη Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός (πρώην Ποτάμι). «Οχι» στην κύρωση της συμφωνίας και από τον Γιώργο Αμυρά (πρώην Ποτάμι) και Κώστα Κατσίκη, βουλευτή των ΑΝΕΛ.
Τσίπρας: Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια
«Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, σε δήλωση του στην προσωπική σελίδα του στο Facebooκ και το Twitter.
Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. #Συμφωνια_των_Πρεσπων #Βουλή #Vouli pic.twitter.com/WyrMXSyGNN
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 25 Ιανουαρίου 2019
«Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία», υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός.
Ο Νίμιτς χαιρετίζει την κύρωση της Συμφωνίας Πρεσπών
Με γραπτή δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείου του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, ο προσωπικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, χαιρετίζει την κύρωση της Συμφωνίας Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο. «Θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδας για αυτό το οραματιστικό βήμα. Αυτή η ιστορική συμφωνία μεταξύ δύο γειτόνων ανοίγει την πόρτα σε μια νέα σχέση μεταξύ τους και αναγγέλλει μια νέα εποχή για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως περιγράφεται στη συμφωνία και επαναβεβαιώνω τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να συνεργαστούν με τα δύο μέρη».
Συγχαρητήρια Τουσκ για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Συγχαρητήριο μήνυμα στις δύο γλώσσες και στα αγγλικά απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν – μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο» έγραψε στα ελληνικά ο κ. Τουσκ στο Twitter.
Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν – μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο. #PrespaAgreement@atsipras @Zoran_Zaev
— Donald Tusk (@eucopresident) 25 Ιανουαρίου 2019
Κοτζιάς: Σήμερα νίκησε η πολιτική ειρήνης
«Σήμερα νίκησε η πολιτική ειρήνης. Επείγει να υλοποιησουμε μαζί με τους φίλους της Βόρειας Μακεδονίας τα μέτρα της θετικής ατζέντας της συμφωνιας των Πρεσπών, το κοινό μας μέλλον. Ζοραν και Νικόλα η ιστορία είναι σχολείο και όχι φυλακή. Μαζί σταθήκαμε στη σωστή πλευρά της» έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ολοκληρώθηκε δι’ εκφωνήσεως του καταλόγου των βουλευτών. Δεδομένου ότι ζήτησαν να εγγραφούν ως ομιλητές 230 βουλευτές, η ψηφοφορία θα έπρεπε να ξεκινήσει αρκετές ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και για το λόγο αυτό μετατέθηκε για το μεσημέρι της Παρασκευής.
Με την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, έκλεισε η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».
Όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η Ολομέλεια κράτησε 38,5 ώρες και μίλησαν συνολικά 200 βουλευτές, με πολιτικούς αρχηγούς, εισηγητές, ειδικούς αγορητές κ.λπ. Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε όσους βουλευτές δεν πρόλαβαν να μιλήσουν, να καταθέσουν τις ομιλίες τους και αυτές θα συναφθούν ως παράρτημα των πρακτικών που θα δημοσιευθούν για αυτήν την ιστορική συνεδρίαση.
Η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών συνεχίζεται από το πρωί της Παρασκευής, μετά την χθεσινή απόφαση της σύσκεψης του προεδρείου της Βουλής, κατόπιν εισήγησης του προέδρου, Νίκου Βούτση.
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ολοκληρώθηκε δι’ εκφωνήσεως του καταλόγου των βουλευτών.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης είχαν μιλήσει μόνο περίπου οι μισοί από τους βουλευτές που είχαν εγγραφεί ως ομιλητές και αν η ψηφοφορία διεξαγόταν απόψε θα έπρεπε να κοπούν τουλάχιστον οι μισοί συνυπολογιζομένων των παρεμβάσεων υπουργών και πολιτικών αρχηγών. Με δεδομένη τη δέσμευση για άνεση χρόνου στη διαδικασία και την τοποθέτηση όσων βουλευτών το επιθυμούσαν, δεν θα είχε κανένα νόημα -και για τον κόσμο που παρακολουθεί- και δεν θα ήταν σωστό να συνεχισθεί η συνεδρίαση όλη τη νύχτα και να διεξαχθεί η ψηφοφορία το πρωί, αφού δεν υπάρχει κανενός είδους πίεση ή δέσμευση για το πότε θα ολοκληρωθεί.
Ο κ. Βούτσης ανέφερε νωρίτερα ότι οι ομιλητές, μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα φθάσουν το μεσημέρι της Παρασκευής κοντά στους 230, περισσότεροι από όσους τοποθετήθηκαν κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
Δείτε απευθείας τη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή και την ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών (25-1-2019)
Διαβάστε επίσης:
Τσίπρας: Τραμπούκοι τρομοκρατούν βουλευτές μας
Μητσοτάκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα
Κουτσούμπας: ‘Όχι’ στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ
Γεννηματά: Go back κ.Τσίπρα
Θεοδωράκης: Θα απαντήσω με στοιχεία ποιος σκότωσε την ΚΟ του Ποταμιού
Συνάντηση Ζάεφ με Σόρος στο Νταβός – Απάντηση Καμμένου
Σαμαράς: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική»