Με ψυχραιμία αντιδρούν το πρωί της Παρασκευής 9-2-2018 οι Ευρωπαϊκές αγορές στη νέα ισχυρή πτώση της Wall Street, οι οποίες καταγράφουν περιορισμένες απώλειες στην έναρξη της διαπραγμάτευσης των αγορών.
Στο ταμπλό, ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί οριακά κατά 0,08%, ενώ στους επιμέρους δείκτες ο γερμανικός Dax χάνει 0,36%, ο γαλλικός CAC υποχωρεί κατά 0,57% και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,62%. Στην Ελβετία ο SMI υποχωρεί κατά 0,13%.
Σε αρνητικό έδαφος και οι δείκτες της περιφέρεια, με τον ισπανικό IBEX να χάνει 0,63%, τον ιταλικό FTSE MIB να κινείται πτωτικά κατά 0,26%, ενώ ο πορτογαλικός PSI 20 μετρά απώλειες 1,11%.
Στην Αθήνα πτωτικές τάσεις επικρατούν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 833,62 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,92%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,91%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,11%.
Η Wall Street το βράδυ της Πέμπτης, κατέγραψε, για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα με τον Dow Jones να χάνει 1.033 μονάδες βιώνοντας την δεύτερη χειρότερη ημέρα στην ιστορία του, ενώ το αρνητικό κλίμα συνεχίστηκε και στην Ασία με την Κίνα να καταγράφει απώλειες άνω του 4%.
Πολλοί αναλυτές αποδίδουν την πτώση των χρηματαγορών στη βελτίωση των στοιχείων της αμερικανικής οικονομίας, η οποία έχει δημιουργήσει προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, με συνέπεια οι επενδυτές να απομακρύνονται από τις μετοχές.
Με την άποψη αυτή φαίνεται να συμφωνεί και η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία νωρίς το πρωί της Παρασκευής διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 0,5%, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να το αυξήσει το επόμενο διάστημα, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.
Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει πληθωρισμό και αύξηση κόστους δαπανών.
Για τους αναλυτές, η πτώση κατά 10% που σημείωσαν ο Dow Jones και S&P 500 από τα υψηλά του Ιανουαρίου μπορεί να είναι και διόρθωση, ενώ όσον αφορά την Ιαπωνία εκτιμούν ότι αυτή η «μαζική αστάθεια» ίσως να να είναι και αποτέλεσμα την ταχείας ανόδου τη χρονιά που μας πέρασε.
Πάντως, καθώς οι χρηματαγορές βρίσκονται σε περίοδο ρευστότητας και αστάθειας, τίποτα δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι η καθοδική πορεία των χρηματιστηρίων θα σταματήσει σύντομα.