Μαϊάμι: 16 οι νεκροί από την κατάρρευση πολυκατοικίας – Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες

Σε τουλάχιστον 16 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανασυρθεί νεκροί από την κατάρρευση μιας πολυκατοικίας στη Φλόριντα την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοίνωσε η δήμαρχος της κομητείας του Μαϊάμι-Ντέιντ, την ώρα που 147 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, 20:04

«Εντοπίσαμε ακόμη τέσσερα θύματα. Ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 16», δήλωσε η δήμαρχος Ντανιέλα Λεβίν Κάβα σε συνέντευξη Τύπου. Και ερωτήματα, ολοένα πιο πιεστικά, για τα αίτια της φονικής κατάρρευσης πολυκατοικίας στο Σέρφσαϊντ της Φλόριντας, όπου αναμένεται αύριο Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τζιλ Μπάιντεν, ο αρχηγός του κράτους έχει σκοπό να ευχαριστήσει τις ομάδες έρευνας και διάσωσης «οι οποίες εργάζονται αδιάκοπα» και «να συναντηθεί με τις οικογένειες που αναγκάστηκαν να υποστούν αυτή την φρικτή τραγωδία», εξήγησε η εκπρόσωπός του, η Τζεν Ψάκι.

Το δωδεκαώροφο κτίριο κατέρρευσε την περασμένη Πέμπτη γύρω στη 01:20. Επρόκειτο για μια από τις χειρότερες τέτοιες καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Ήταν σαν σεισμός», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζανέτ Αγκουέρο, 46 χρονών, που διέμενε στον 11ο όροφο του τμήματος του συγκροτήματος που παραμένει όρθιο, στην πλευρά του που βλέπει στον δρόμο, και μπόρεσε να βγει.

Η αναμονή είναι ατελείωτη σε αυτή τη μικρή πόλη της Φλόριντας, όχι μακριά από το Μαϊάμι, όπου τα νέα συνεχίζουν να δίνονται με το σταγονόμετρο.

Δυο μεγάλα γερανοί χρησιμοποιούνται για να απομακρύνονται, πολύ αργά και προσεκτικά, συντρίμμια. Οι πυροσβέστες που εργάζονται μέρα και νύχτα μέσα στη ζέστη και την υγρασία αξιοποιούν προηγμένα τεχνολογικά μέσα απεικόνισης και ήχου για να εντοπίσουν θύλακες με αέρα, όπου θα μπορούσαν να βρίσκονται θύματα στη ζωή, παρότι οι ελπίδες σβήνουν κάθε ώρα και κάθε ημέρα που περνάει.

Έχουν ανασκαφεί και ερευνηθεί πάνω από 1.300 τόνοι μπετόν, σύμφωνα με τις αρχές.

Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι δεκάδες πολίτες χωρών της Λατινικής Αμερικής (της Αργεντινής, της Κολομβίας, της Παραγουάης, της Χιλής, της Ουρουγουάης…).

Οι αρχές υποσχέθηκαν ότι θα διενεργηθεί «ταχεία» έρευνα για τα αίτια της καταστροφής.

Μπορούσε να είχε αποφευχθεί η εξαφάνιση μέσα σ’ ένα σύννεφο σκόνης του κτιρίου την Πέμπτη; Η δημοσιοποίηση την Τρίτη επιστολής συνταγμένης τον Απρίλιο από την πρόεδρο της συνέλευσης των συνιδιοκτητών, που εξέφραζε ανησυχία για την κατάσταση του ακινήτου, εντείνει τον δημόσιο διάλογο.

Το κτίριο είχε «ζημιές» που «επιταχύνονταν», προειδοποιούσε στην επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψαν αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ. Χρειάζονταν εργασίες εκτιμώμενου κόστους 15 εκατομμυρίων δολαρίων για να επισκευαστεί η πολυκατοικία, εκτιμούσε.

Έκθεση μηχανικού η οποία είχε συνταχθεί ήδη το 2018 έκανε λόγο για «μείζονες δομικές ζημιές» και «ρωγμές» στο υπόγειο του κτιρίου, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από τον δήμο της Σέρφσαϊντ.

Η έρευνα για τα ακριβή αίτια της τραγωδίας θα διαρκέσει μήνες.

Σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων

Με τις ελπίδες να σβήνουν όσο περνούν οι ώρες, οι αρχές αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο να μην βρεθούν άλλοι επιζώντες στα συντρίμμια του κτιρίου με τα 156 διαμερίσματα, τμήμα του οποίου κατέρρευσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης όταν οι ένοικοι κοιμόντουσαν.

Οι οικογένειες των 149 αγνοούμενων «αντιμετωπίζουν τα νέα ότι οι αγαπημένοι τους ενδέχεται να μην βρεθούν ζωντανοί, αν και εξακολουθούν να ελπίζουν», δήλωσε η δήμαρχος της κομητείας Μαϊάμι- Ντέιντ Ντανιέλα Λιβάιν Κάβα χθες Δευτέρα το βράδυ στους δημοσιογράφους.

«Οι αγαπημένοι τους ενδέχεται να ανασυρθούν διαμελισμένοι», πρόσθεσε η Κάβα.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα το βράδυ ότι οι ομάδες που ερευνούν ανάμεσα σε κομμάτια τσιμέντου και μετάλλων εξακολουθούν να θεωρούν ότι πρόκειται για μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν σκύλοι, κάμερες θερμικής απεικόνισης και γερανοί.

Όμως κανείς δεν έχει βγει ζωντανός από τα ερείπια, παρά μόνο λίγες ώρες μετά την κατάρρευση του κτιρίου στο Σέρφσάιντ.

Έκθεση μηχανικού

Η τραγωδία αυτή ενδέχεται να είναι μεταξύ των πιο σοβαρών δυστυχημάτων στις ΗΠΑ που οφείλονται σε δομικά προβλήματα κτιρίων.

Δύο εσωτερικοί διάδρομοι κατέρρευσαν στο λόμπι του ξενοδοχείου Hyatt Regency στην Κάνσας Σίτι του Μιζούρι στη διάρκεια ενός πάρτι τον Ιούλιο του 1981, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 114 άνθρωποι.

Τον Ιανουάριο του 1922, 98 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης χιονιού κατέρρευσε η στέγη του Knickerbocker Theatre στην πόλη Ουάσινγκτον στη διάρκεια προβολής ταινίας.

Τα αίτια της αιφνιδιαστικής κατάρρευσης του κτιρίου στο Μαϊάμι, ηλικίας 40 ετών, ερευνώνται, όμως η προσοχή των αρχών έχει στραφεί στις δομικές ζημιές που εντοπίστηκαν από μηχανικό το 2018.

Η έκθεση αυτή, που δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα, έδειχνε πως ένας μηχανικός είχε βρει στοιχεία για μεγάλη δομική ζημιά κάτω από την πισίνα και «φθορά του σκυροδέματος» στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του 12ώροφου συγκροτήματος κατοικιών, τρία χρόνια πριν αυτό καταρρεύσει την περασμένη Πέμπτη. Ο μηχανικός Φράνκι Μοραμπίτο είχε προειδοποιήσει στην έκθεσή του ότι οι φθορές «θα επεκταθούν εκθετικά», αν δεν επισκευαστούν.

Ένα μήνα αργότερα όμως ο Ρος Πριέτο, επιθεωρητής του δήμου του Σέρφσαϊντ, συναντήθηκε με ενοίκους του κτιρίου και τους διαβεβαίωσε πως το κτίριο ήταν «σε πολύ καλή κατάσταση», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο 2018 και δημοσιοποιήθηκαν από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Εξάλλου η Τζιν Γουοντνίκι πρόεδρος της ένωσης ενοίκων του Champlain Towers South τους είχε προειδοποιήσει τον Απρίλιο του 2021 σε επιστολή της ότι η εμφανής φθορά στο σκυρόδεμα που είχε εντοπιστεί τρία χρόνια νωρίτερα «επιδεινώθηκε σημαντικά», όπως και οι φθορές στην ταράτσα, και τους ζητούσε να πληρώσουν περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια για την επιδιόρθωσή τους, ανέφεραν χθες οι εφημερίδες Τhe Wall Street Journal και USA Today.

Η Γουντνίνκι επέζησε της κατάρρευσης του κτιρίου.