Μόλις 2 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, προκύπτουν στο τελευταίο 24ωρο από την αναθεωρημένη έκθεση του ΕΟΔΥ, η οποία αναφέρει σύνολο 2.918 κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο ίδιο διάστημα σημειώθηκαν 4 νέοι θάνατοι ασθενών, με το σύνολο των νεκρών από τον κορονοϊό στην Ελλάδα να φτάνει τους 179. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι τα 76 έτη.
Ο αριθμός όσων παραμένουν διασωληνωμένοι είναι 12 από τους οποίους το 75% είναι άνδρες.
Την προσφορά του Σωτήρη Τσιόδρα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα και την οριζοντιοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης, εξήρε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ως πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο των διαδικτυακών συζητήσεων που εγκαινίασε σήμερα η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο κύκλος διαδικτυακών συζητήσεων της ελληνικής προεδρίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεκίνησε σήμερα με πρώτο καλεσμένο, τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα.
Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στη συμβολή του κ. Τσιόδρα τονίζοντας πως «μείναμε έκπληκτοι από την ανθρώπινη προσέγγιση σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη αποστολή». «Για εμάς τους Έλληνες τους τελευταίους μήνες ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει γίνει ένα σύμβολο για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε δύσκολα προβλήματα με έναν ανθρώπινο τρόπο, σεβόμενοι την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια» ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως «μείναμε έκπληκτοι από την ανθρώπινη προσέγγιση σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη αποστολή».
Εστιάζοντας στις προτεραιότητες της τρέχουσας ελληνικής προεδρίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε πως το κεντρικό θέμα είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στο κράτος δικαίου, στη Δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αποτυπώνοντας περαιτέρω τον στόχο της ελληνικής προεδρίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε στο τέλος της σκοπεύουμε να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να αντιδράσουν τα δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης σε τέτοιες περιπτώσεις. Προς τούτο, σημείωσε, έχουμε προσκαλέσει τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για να ξεκινήσει μια σειρά συζητήσεων με γνωστές προσωπικότητες, αλλά κα να τον ευχαριστήσουμε για τη συμβολή του.
Σ. Τσιόδρας: Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα
Παίρνοντας τον λόγο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ευχήθηκε καλή επιτυχία στην ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης και να είναι καρποφόρα σε ό,τι αφορά τις ιδέες που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατά την εισαγωγή του. Κατά τη διαδικτυακή συζήτηση με συντονιστή τον δημοσιογράφο, Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο κ. Τσιόδρας έδωσε έμφαση στην ασφάλεια του ασθενούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο, ειδική αναφορά έκανε στη σημασία ασφάλειας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και χαρακτήρισε κρίσιμο παράγοντα την ανταπόκριση του δημόσιου συστήματος υγείας στην ανάγκη των ασθενών, σε περίπτωση που χρειαζόταν ΜΕΘ.
Αναφερόμενος σε στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα, σκιαγράφησε την κατάσταση με τη μάχη κατά του κορονοϊού και έδωσε έμφαση στην αποτελεσματικότητα των μέτρων στην οριζοντιοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης.
Εξίσου ο κ. Τσιόδρας ανέδειξε την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη, με την παροχή υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού, όπως μάσκες, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Παράλληλα αναγνώρισε τη βοήθεια του υπουργείου Υγείας και ειδικότερα του υπουργού Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη, των γενικών γραμματέων, της επιτροπής επιδημιολόγων και όσων συνέβαλαν, κάνοντας λόγο για ομαδική δουλειά.
Επισήμανε ακόμα πως τα τεστ είναι ένα μεγάλο ζήτημα και σημείωσε η δυνατότητα για τη διενέργειά τους αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.
Καταληκτικά, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους πολίτες, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα και συνέστησε να αποφεύγουν το φόβο, τον πανικό, το στίγμα από την πανδημία, καθώς και ότι «όλοι μαζί θα το παλέψουμε και θα το αντιμετωπίσουμε».
Σημειώνεται πως το «Συζητώντας με…» είναι μία καινοτομία της ελληνικής προεδρίας που εντάσσεται στις εναλλακτικές ψηφιακές δράσεις (e-chairmanship), προσφέροντας ένα θεσμικό βήμα διαλόγου, ανοιχτού στο ευρύ κοινό, με σημαντικές προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός αυτών των ψηφιακών συναντήσεων, είναι ο θεσμός του Συμβουλίου της Ευρώπης να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία των πολιτών.
«Ευχαριστώ τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα-τον άνθρωπο σύμβολο στη μάχη κατά της πανδημίας-που άνοιξε σήμερα τον κύκλο των διαδικτυακών συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η επιστημονική του γνώση είναι πάντα πολύτιμη» έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.