Ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα βρισκόμαστε, αφού από την Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου ανοίγουν ξανά τα καταστήματα εστίασης, έπειτα από έξι μήνες που παρέμειναν κλειστά και, όπως όλα δείχνουν, αυτό σηματοδοτεί και το τέλος των SMS στο 13033, καθώς και την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων.
Η κυβερνητική πρόταση είναι τη Δευτέρα του Πάσχα να καταργηθούν τα SMS, καθώς δεν μπορεί να ισχύσουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, δηλαδή να στέλνεις μήνυμα π.χ. για τον φούρνο αλλά όχι για το εστιατόριο ή την καφετέρια.
Μιλώντας στον ANT1, o ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σημείωσε ότι “θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα μέσα της εβδομάδας την έκδοση της ΚΥΑ που θα έχει προβλέψεις για όλα τα ζητήματα”.
Από τις 3 Μαΐου θα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση χωρίς SMS
Μάλιστα, όπως είπε αναφορικά με την εστίαση, από τις 3 Μαΐου θα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση και δεν θα χρειαστεί να στέλνει ο πολίτης sms για την επίσκεψη σε κατάστημα εστίασης, τα οποία για τους καθήμενους πελάτες θα κλείνουν στις 23:00, αλλά θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν για υπηρεσίες delivery και take away. “Ο γενικός κανόνας, είναι ότι στις 23:00 θα ξεκινά η απαγόρευση και θα πρέπει όλοι να φροντίσουν να είναι στα σπίτια τους”, σημείωσε.
Το δεύτερο βήμα είναι η κατάργηση των ραντεβού στο κατάστημα, αν συμφωνήσουν οι ειδικοί. Από Τετάρτη 5 Μαΐου, οπότε και ανοίγουν ξανά τα καταστήματα, όπως όλα δείχνουν, θα ψωνίζουμε ελεύθερα, χωρίς click away και click inside.
Επιπλέον, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και ερωτηθείς για το θέμα των μετακινήσεων με sms, δήλωσε ότι είμαστε πολύ κοντά στην πλήρη κατάργηση τους.
“Με δεδομένο ότι από την προσεχή Δευτέρα ανοίγει και η εστίαση, για την οποία δεν θα χρειάζονται sms, είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να αποτελέσουν τα sms παρελθόν”, είπε ο κ. Πιερρακάκης, αλλά το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, θα ανακοινωθεί από τους αρμόδιους τις επόμενες μέρες.
Αδ. Γεωργιάδης: Στόχος είναι να μην υπάρχει το SMS όταν ανοίξει ο τουρισμός
Το sms δεν έχει έρθει η ώρα να καταργηθεί στις μετακινήσεις αλλά θα μπορούσε να καταργηθεί τις επόμενες ημέρες αν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ.
Αναφερόμενος στο ωράριο των εστιατορίων που θα κλείνουν στις 11, ο υπουργός εξήγησε ότι οι πολίτες πρέπει στις 23.00 να είναι σπίτι, ενώ οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων εξαιρούνται της απαγόρευσης αυτής.
Επεσήμανε πως η αγορά τις πρώτες μέρες κινήθηκε πολύ χαμηλά σε αντίθεση με το σαββατοκύριακο που πήγε καλύτερα γι αυτό και ένα από τα αιτήματα που έγιναν στην επιτροπή είναι να καταργηθεί το click inside αλλά δεν έχει γίνει ακόμα δεκτό. Ωστόσο, σημείωσε πως το sms δεν έχει έρθει η ώρα να καταργηθεί στις μετακινήσεις αλλά θα μπορούσε να καταργηθεί τις επόμενες ημέρες αν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.
Υπογράμμισε πως όταν ανοίξει ο τουρισμός ο στόχος είναι να μην υπάρχει το SMS αλλά εξαρτάται και από τους εμβολιασμούς.
Τόνισε ιδιαιτέρως την ανάγκη εμβολιασμού και έκανε έκκληση στους πολίτες να προχωρήσουν σε αυτόν. Μόνη λύση για να γλιτώσουμε καραντίνες και sms είναι το εμβόλιο ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε πως έχει συγχαρεί τον κ. Φίλη που είπε δημόσια ότι έκανε το εμβόλιο. Ανέφερε πως ΄σέβεται το ατομικό δικαίωμα όσων αποφάσισαν να μην κάνουν το εμβόλιο αλλά η πράξη αυτή κρίνεται και πρόκειται για απόλυτα κοινωνική ανευθυνότητα. «Με την πράξη αυτή θέτεις σε κίνδυνο τους άλλους.. Ηθικά απαράδεκτος όποιος δεν κάνει το εμβόλιο». Ωστόσο, υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός.
Ερωτηθείς για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων εξήγησε ότι έπρεπε να ανοίξουν γιατί από την ώρα που είχε ανοίξει το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο όσο ήταν κλειστά τα εμπορικά κέντρα και τα mall δημιουργείτο μεγάλος αθέμιτος ανταγωνισμός εντός του λιανικού εμπορίου. «Έπρεπε λοιπόν αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός να λήξει».
Σχετικά με τους επιχειρηματίες της εστίασης που δεν έχουν πολύ χώρο εξωτερικά ανέφερε πως, όπως έγινε και πέρυσι, θα δοθεί κοινόχρηστος χώρος σε όσους έχουν πρόσβαση σε δρόμο να μπορούν να απλώσουν τα τραπεζοκαθίσματα σε μεγαλύτερο κομμάτι δημοσίου χώρου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα μέτρα οικονομικής στήριξης για την εστίαση.
Αναφορικά με τους γάμους και τα βαπτίσεις σημείωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμα αποφαση. «Όσο η πανδημία πέφτει τα μέτρα αίρονται. Όσο κάνουμε εμβόλια θα έχουμε γάμους και βαπτίσεις» όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά.