«Είμαστε ξεκάθαροι και αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, καλώντας την Τουρκία «να απέχει από μονομερείς ενέργειες».
Μέρκελ: Όλοι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την Ελλάδα
«Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος. Θέλουμε να βρούμε δρόμο προς μια πιο υγιή σχέση, προς όφελος τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Μπορέλ μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ του οποίου προήδρευσε και τόνισε ότι θα πρέπει να βαδίσουμε σε μια «λεπτή γραμμή» ανάμεσα στη διατήρηση ενός πραγματικού χώρου για διάλογο και στην παρουσίαση συλλογικής δύναμης στην υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων. «Θέλουμε να δώσουμε μια σοβαρή ευκαιρία στον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμησή του για την διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και ο ίδιος θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να δημιουργήσει «χώρο για διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης με την Τουρκία».
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι υπάρχει αυξανόμενη ενόχληση για την συμπεριφορά της Τουρκίας και θα δοθεί η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου στον κατάλογο κυρώσεων να προστεθούν ονόματα που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία. Αν δεν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, «μπορεί να αναπτυχθεί μια λίστα με περαιτέρω περιοριστικά μέτρα», η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στη δυνατότητα οι κυρώσεις, εκτός από πρόσωπα, να αφορούν περιουσιακά στοιχεία, πλοία και παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως σε τομείς στους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ.
Είναι επείγον να λύσουμε το θέμα των γεωτρήσεων και της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου
Είναι επείγον να λύσουμε το θέμα των γεωτρήσεων και της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.
«Πρέπει να υπάρξει μια διαφοροποίηση μεταξύ του προβλήματος των γεωτρήσεων στα διαφιλονικούμενα ύδατα, όπου υπάρχει ο κίνδυνος σύγκρουσης και χρειάζεται η διαμεσολάβηση -αυτό δηλαδή που κάνει η Γερμανία- και της περίπλοκης σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ.», τόνισε ο κ. Μπορέλ μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βερολίνο, διευκρινίζοντας ότι «το πιο πιεστικό ζήτημα είναι αυτό των γεωτρήσεων και της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου -κάτι που είναι επικίνδυνο».
Χ. Μάας: Εκφράσαμε ομόφωνα την αλληλεγγύη μας σε Ελλάδα και Κύπρο. Η Τουρκία να απέχει από τις προκλήσεις
Την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ομόφωνα το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και χαρακτήρισε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας «κάτι περισσότερο από επιβαρυμένες», λόγω της συμπεριφοράς της τελευταίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας παράλληλα την Άγκυρα να απέχει από τις προκλήσεις. Δήλωσε δε ότι η γερμανική Προεδρία θα συνεχίσει τις διαμεσολαβητικές της προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης.
«Η σχέση μας με την Τουρκία είναι -λόγω της συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο- κάτι παραπάνω από επιβαρυμένη. Εκφράσαμε ομόφωνα την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο», δήλωσε ο κ. Μάας μετά το τέλος του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και τόνισε ότι «ο πλέον επείγων στόχος μας παραμένει μια διπλωματική λύση στο πλαίσιο απευθείας συνομιλιών». Εξέφρασε μάλιστα την βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να εξακολουθήσει να στηρίζει έναν τέτοιο διάλογο, καθώς αυτή είναι, όπως είπε, «η μόνη διέξοδος από αυτή την εν τω μεταξύ επικίνδυνη κρίση».
«Η ώρα είναι τώρα. Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στην διπλωματία. Για αυτό πρέπει η Τουρκία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να απέχει από τις προκλήσεις τις οποίες έχουμε συνεχώς να αντιμετωπίσουμε», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και κατέληξε σημειώνοντας ότι υπήρξε συμφωνία και σε ό,τι αφορά την προοπτική να τεθούν τα ζητήματα Διεθνούς Δικαίου ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Τι απαντά η Άγκυρα
Την ενόχλησή του για τα αποτελέσματα της συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ εκδήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφέροντας ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της ΕΕ να ζητά διακοπή των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο.
To τουρκικό ΥΠΕΞ μάλιστα επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι νησιά όπως το Καστελόριζο δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «αιτία της έντασης» είναι η Ελλάδα και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», λόγω των μαξιμαλιστικών θέσεών τους ενώ καταλογίζει ευθύνες στην ΕΕ αναφέροντας ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλείται από την «άνευ όρων στήριξη της ΕΕ σε Αθήνα και Λευκωσία, οι οποίες αγνοούν τα δικαιώματα της Άγκυρας και των τουρκοκυπρίων».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” με τις μαξιμαλιστικές ενέργειες και απαιτήσεις τους που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο. Η άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης, σε αυτό το δίδυμο, που αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, επιτείνει περαιτέρω την ένταση.
Δεν δικαιούται η ΕΕ ούτε να επικρίνει τις πετρελαϊκές δραστηριότητες της χώρας μας εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας, ούτε να απαιτεί να τις σταματήσουμε. Διότι, όπως επιβεβαίωσε και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα αυτό. Αυτή η απαίτηση αντιβαίνει τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ, όσο και στο Διεθνές Δίκαιο.
Καλούμε την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να μην υποστηρίξουν τα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης.
Η Ελλάδα δεν είναι κράτος αρχιπελάγους. Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο και τη νομολογία να έχουν τα ελληνικά νησιά -και ειδικά το Καστελόριζο- υφαλοκρηπίδα.
Η προσφυγή της ΕΕ στις κυρώσεις, όταν η Τουρκία τονίζει πάντα τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας, αφ’ ενός δεν βοηθά στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, αφ’ ετέρου ενισχύει περαιτέρω την αποφασιστικότητα της χώρας μας (….)
Εάν το ζητούμενο είναι μια ειλικρινής λύση, η Ελλάδα και η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να ενεργούν με βάση τους λανθασμένους υπολογισμούς όσων βρίσκονται από πίσω τους. Κατά συνέπεια, εάν η ΕΕ επιθυμεί λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να ενεργήσει αμερόληπτα και να είναι έντιμος διαμεσολαβητής».