Μειώσεις φόρων και μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων, προαναγγέλλουν Σταϊκούρας, Σκυλακάκης

«Θα υπάρξουν προβλέψεις για μειώσεις φόρων, αλλά όχι με την έννοια των εξαγγελιών, αλλά με την έννοια των υλοποιήσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση «ίσως είναι η πιο δύσκολη κατάρτιση προϋπολογισμού την τελευταία δεκαετία».

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑFM», ο υπουργός ανέφερε ότι «εμείς ως χώρα έχουμε επιλέξει να κινηθούμε σε τρεις άξονες:

*Τις μειώσεις φόρων με μόνιμο και παροδικό χαρακτήρα. Μέχρι την αρχή της κρίσης υλοποιήσαμε ότι είχαμε υποσχεθεί σε μόνιμες μειώσεις φόρων. Μέσα στην υγειονομική κρίση κάναμε μια σειρά παροδικών μειώσεων φόρων σε καφέ, μεταφορές, προκαταβολή φόρου. Στη Θεσσαλονίκη, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι η χώρα να προχωρήσει σε μόνιμες και παροδικές μειώσεις, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης

*Η πολιτεία πρέπει να έχει πόρους για να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, άρα αύξηση δαπανών

*Τους πόρους για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων».

Συμπλήρωσε ότι «αυτήν την άσκηση προσπαθούμε να λύσουμε και προκειμένου να λυθεί όσο γίνεται καλύτερα, ενισχύουμε το οπλοστάσιο με πόρους, όπως έγινε με την έκδοση του ομολόγου χθες». Επεσήμανε, παράλληλα, πως η κυβέρνηση έχει τους πόρους για να αυξήσει το συνολικό πακέτο των 24 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω πανδημίας. «Εμείς έχουμε χτίσει τα εφόδια και τα πολεμοφόδια, έτσι ώστε και να επεκτείνουμε ή να βελτιώσουμε τα μέτρα και να υλοποιήσουμε την απόφαση για τις συντάξεις φέτος και ταμειακά και δημοσιονομικά», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «με τα σημερινά δεδομένα, αλλά και με τις πολύ υψηλές αβεβαιότητες, δεν έχουμε λόγους να αλλάξουμε την εκτίμηση που είχαμε κάνει στα τέλη Απριλίου. Όλοι οι αναλυτές συγκλίνουν ότι δεν πρέπει να γίνει αναθεώρηση από το 7,9%, που είπε ο πρωθυπουργός».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα εκταμιευθούν τα πρώτα κονδύλια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, το οποίο εγκρίθηκε για 15 κράτη- μέλη, με το ποσό για τη χώρα να είναι 2,7 δισ. ευρώ. Ενώ, για το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε πως «η κυβέρνηση λειτουργεί μεθοδικά για να υποβάλει το πρόγραμμα τον Οκτώβριο, με έγκριση τον Ιανουάριο, για να ξεκινήσει η εκταμίευση πόρων μέσα στο α’ εξάμηνο».

Συνάντηση ΕΣΕΕ με τον Θ. Σκυλακάκη: Θα επιταχυνθούν τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων

Θα προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και θα επιταχυνθούν τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ότι είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σε αντιπροσωπεία της που τον επισκέφθηκε χθες.

Σε σημερινή ανακοίνωση της ΕΣΕΕ αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Γιώργος Καρανίκας έθεσε χθες σε συνάντηση που είχε με τον κ. Σκυλακάκη την άμεση ανάγκη για τον εξορθολογισμό των μέτρων ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας υπό το φως των έντονα αρνητικών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία στην αγορά.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ «ανέδειξε την αναγκαιότητα για αντικατάσταση της πρακτικής των ενισχύσεων της επιχειρηματικότητας, όπως ισχύουν σήμερα βάσει κλάδου και ΚΑΔ, και την προσαρμογή τους στις πραγματικές ταμειακές ανάγκες, απαιτήσεις και δυνατότητες των επιχειρήσεων, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από το σοκ του lockdown και τους αναιμικούς τζίρους μετά την επαναλειτουργία τους».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον υπουργό τα εξής θέματα:

– Την διαδικασία ενίσχυσης των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες με τον τουρισμό. Η ΕΣΕΕ πρότεινε, όλα τα μέτρα που ισχύουν για την υποβοήθηση του τουρισμού να ισχύσουν και για τις εποχικές επιχειρήσεις του εμπορίου, στη βάση του καθορισμού της εποχικότητάς τους, με τον τρόπο που εφαρμόστηκε για την παράταση των επιταγών και την πρόσφατη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή να έχουν πραγματοποιήσει ποσοστό άνω του 50% του τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

– Τον προσδιορισμό των «πληττόμενων επιχειρήσεων» που πρέπει να ενισχυθούν λόγω της πανδημίας. Ο έως τώρα καθορισμός μέσω κλάδου ή μέσω ΚΑΔ είναι αλυσιτελής και ελλειμματικός, καθώς είναι διαπιστωμένο ότι, η πανδημία πλήττει σε διαφορετικό βαθμό επιχειρήσεις του ιδίου κλάδου. Συνακόλουθα, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ πρότεινε ο χαρακτηρισμός μιας επιχείρησης ως «πληττόμενης» να γίνεται με κριτήριο το ποσοστό μείωσης του τζίρου της σε σύγκριση με τον περυσινό για την δεδομένη χρονική περίοδο, κατ΄ αναλογία του μέτρου που εφαρμόζεται για τη μείωση ή κατάργηση της προκαταβολής φόρου στα νομικά πρόσωπα.

Από την πλευρά της ΕΣΕΕ έγινε αναφορά και στην ανάγκη θεσμοθέτησης του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και σύνδεσής του με τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για να τροφοδοτεί τις λειτουργικές υποχρεώσεις της επιχείρησης. Επισημάνθηκε ότι η υλοποίηση αυτού του μέτρου, από μόνη της θα αρκούσε για να δώσει ανάσες ζωής σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά απέναντι στις προκλήσεις που έχει φέρει η πανδημία.

Ο υπουργός, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τόνισε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να σταθεί αρωγός δίπλα στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αντιλαμβάνεται, πρόσθεσε, τις μειωμένες οικονομικές δυνατότητες των επιχειρήσεων και για το λόγο αυτό, θα προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και θα επιταχυνθούν τα μέτρα ενίσχυσης. Υπογράμμισε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για περαιτέρω μειώσεις των φόρων μαζί με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας παράλληλα ότι το πλαίσιο της επόμενης ημέρας θα αποσαφηνιστεί μέσα από τις προσεχείς εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας δήλωσε σχετικά:

«Αναμένουμε από την Πολιτεία να επιδείξει ευελιξία, υπομονή και αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των αναγκών της πληγείσας επιχειρηματικότητας. Μου δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσω στον Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών κ. Σκυλακάκη πως η αγορά έχει επείγουσα ανάγκη μία δικαιότερη μέθοδο στήριξης, καθώς με κριτήριο τον κλάδο ή τον ΚΑΔ μένουν εκτός του πλέγματος των κυβερνητικών μέτρων χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται πραγματικά. Μόνο στη βάση της μείωσης τζίρου, όπως εφαρμόστηκε για τη μείωση ή κατάργηση της προκαταβολής φόρου, θα πρέπει να εντοπίζεται και να χαρακτηρίζεται ως «πληττόμενη» μία επιχείρηση. Η Κυβέρνηση δείχνει πως διαθέτει την πολιτική βούληση να διορθώνει λάθη και παραλείψεις. Σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, μπορούν να περιοριστούν αποτελεσματικότερα οι επιπτώσεις της πανδημίας στην πραγματική οικονομία».