Εγκάρσια μυελίτιδα, παρουσίασε μία γυναίκα – εθελόντρια κατά την τρίτη φάση δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης που παράγεται σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Νew York Times, ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι εάν καταγραφεί και τρίτη περίπτωση ασθενούς που θα εμφανίσει νευρολογική νόσο, κατά πάσα πιθανότητα η φαρμακευτική εταιρεία θα αναγκαστεί να διακόψει την προσπάθειά της για ανάπτυξη του εμβολίου.
Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, η AstraZeneca απεκάλυψε το Σάββατο λεπτομέρειες σχετικά με τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης του υπό δοκιμή εμβολίου της κατά του κορονοϊού, λεπτομέρειες από τις οποίες προκύπτει ότι και δεύτερη γυναίκα στην οποία χορηγήθηκε το πειραματικό εμβόλιο στη Βρετανία εμφάνισε σοβαρή νευρολογική ασθένεια.
Πρόκειται για μια εθελόντρια, η οποία συμμετείχε στην κλινική δοκιμή και εμφάνισε εγκάρσια μυελίτιδα, νόσος που ενίοτε αποτελεί το πρώτο σημάδι της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ωστόσο, η μυελίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί αφότου ο ασθενής προβληθεί από κάποιον μολυσματικό παράγοντα, όπως έναν ιό.
«Οι ειδικοί ανησυχούν για τις δοκιμές εμβολίων της AstraZeneca, οι οποίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο στη Βρετανία, λόγω της άρνησης της εταιρείας να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με σοβαρές νευρολογικές ασθένειες σε δύο συμμετέχοντες, και οι δύο γυναίκες, οι οποίες έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο στη Βρετανία. Αυτές οι περιπτώσεις ώθησαν την εταιρεία να σταματήσει τις δοκιμές της δύο φορές, τη δεύτερη φορά νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Οι μελέτες συνεχίζονται στη Βρετανία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, αλλά βρίσκονται ακόμη σε παύση στις ΗΠΑ. Περίπου 18.000 άτομα παγκοσμίως έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι στιγμής», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Η πρώτη εθελόντρια αφού έλαβε τη δόση του εμβολίου, ανέπτυξε μία φλεγμονή στον νωτιαίο μυελό, γνωστή ως εγκάρσια μυελίτιδα, σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες που δημοσίευσε η AstraZeneca. Η συγκεκριμένη νόσος μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στα χέρια και τα πόδια, παράλυση, πόνο καθώς και προβλήματα στο έντερο και την κύστη.
Εκπρόσωπος της εταιρίας, ωστόσο, ανέφερε στους Νew York Times ότι, αργότερα, διαπιστώθηκε ότι η εθελόντρια έπασχε ήδη από κάποια πολλαπλή σκλήρωση που δεν είχε διαγνωστεί.
Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι η σκλήρωση είναι άσχετη με το εμβόλιο και ότι η δοκιμή συνεχίστηκε αμέσως μετά.
Η εταιρία επίσης ανέφερε ότι δεν έχει επιβεβαιώσει κάποια διάγνωση για την δεύτερη περίπτωση, μίας εθελόντριας που ασθένησε και αυτή μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Ωστόσο, άνθρωπος με γνώση της κατάστασης, που μίλησε ανωνύμως στους Νew York Times, ανέφερε ότι η ασθένεια και της δεύτερης εθελόντριας υπεδείχθη ως εγκάρσια μυελίτιδα. Οι δοκιμές σταμάτησαν ξανά στις 6 Σεπτεμβρίου αφότου η συγκεκριμένη εθελόντρια αρρώστησε.
Η κατάσταση είναι σπάνια αλλά σοβαρή και οι ειδικοί λένε ότι ακόμη και η εύρεση μίας τέτοιας περίπτωσης σε χιλιάδες εθελοντές μπορεί να εγείρει «απαγορευτικό» για το εμβόλιο.
Πολλές επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, αναφέρουν ειδικοί στους Νew York Times, θα ήταν αρκετές για να σταματήσουν εντελώς το εμβόλιο της AstraZeneca.
«Εάν υπάρχουν δύο περιπτώσεις, τότε αυτό αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο», δηλώνει στην ίδια εφημερίδα ο Mark Slifka, ειδικός επί των εμβολίων στο Oregon Health and Science University. «Εάν υπάρξει και τρίτη νευρολογική ασθένεια μέσα στους πληθυσμό των δοκιμών, τότε το εμβόλιο θα έχει τελειώσει».
Στο εσωτερικό πληροφοριακό δελτίο για τον εθελοντή, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, η AstraZeneca «συνόψισε» τις δύο περιπτώσεις των εθελοντών, σημειώνοντας ότι η ασθένειά τους «είναι απίθανο να συσχετίζεται με το εμβόλιο, ή ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι η ασθένεια συσχετίζεται ή όχι με το εμβόλιο», βάσει ασφαλών μελετών. Την επόμενη ημέρα η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι επανεκκίνησε τις δοκιμές στη Βρετανία.
Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιτρέψει στην εταιρεία να ξεκινήσει εκ νέου τις δοκιμές της στις ΗΠΑ.
Πάντως παρά τη σημερινή αρνητική δημοσιότητα, η μετοχή της AstraZeneca κατέγραψε πτώση 1,53%.