Από αύριο, 25 Σεπτεμβρίου και έως την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, μπορούν οι αλιείς οι οποίοι προέβησαν προσωρινά στην παύση δραστηριότητας των αλιευτικών τους σκαφών λόγω του κορονοϊού, να υποβάλουν τη αίτησή τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Μέτρου 3.1.9 «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19», του ΕΠΑΛΘ 2014-2020, ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα προέλθουν από δημόσια δαπάνη με συγχρηματοδότηση 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).
Όσοι αλιείς έχουν υποβάλλει αίτηση και χρηματοδοτούνται από άλλο Ενωσιακό ή Εθνικό πρόγραμμα (de minimis) δε μπορούν να επιλεγούν και από το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο.
Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται για την προσωρινή παύση που πραγματοποιήθηκε από την 1η Μαρτίου και μέχρι την 15η Οκτωβρίου, με τη στήριξη να χορηγείται για μέγιστο χρονικό διάστημα 90 ημερών για κάθε σκάφος
Η διάρκεια της προσωρινής παύσης υπολογίζεται ως το άθροισμα των ημερών που το σκάφος δεν άσκησε αλιευτική δραστηριότητα, στο οποίο δεν προσμετρούνται τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία ισχύουν απαγορεύσεις διενέργειας της αλιείας.
Σε ότι αφορά το ύψος των ενισχύσεων, για τις μηχανότρατες η ελάχιστη μηνιαία αποζημίωση ανέρχεται σε 10.000 ευρώ και η μέγιστη σε 24.000 ευρώ, ενώ για τα γρι-γρι η ελάχιστη σε 8.000 ευρώ και η μέγιστη μηνιαία αποζημίωση σε 24.000 ευρώ.
Για τα σκάφη που αλιεύουν μεγάλα πελαγικά είδη, η ελάχιστη μηνιαία αποζημίωση ξεκινά από τις 2.000 ευρώ με τη μέγιστη να έχει οριστεί στις 10.000 ευρώ. Τέλος για τα σκάφη παράκτιας αλιείας, η ελάχιστη μηνιαία αποζημίωση ανέρχεται σε 900 ευρώ και η μέγιστη σε 4.500 ευρώ.
Δικαιούχοι – Όροι και προϋποθέσεις
Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων της Δράσης (δ) του Μέτρου 3.1.9 είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, τα σκάφη των οποίων είναι νηολογημένα ή λεμβολογημένα /εγγεγραμμένα σε ΒΕΜΣ ως ενεργά σκάφη, φέρουν Δορυφορική Συσκευή Αυτόματου Εντοπισμού Σκάφους (VMS) και έχουν ασκήσει αλιευτική δραστηριότητα στη θάλασσα, για τουλάχιστον εκατόν είκοσι (120) ημέρες κατά τη διάρκεια των δύο (2) ημερολογιακών ετών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.
Τα σκάφη που προβαίνουν σε προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους θα πρέπει:
(α) Να είναι εγγεγραμμένα στα ελληνικά Νηολόγια/Λεμβολόγια /ΒΕΜΣ και καταχωρημένα στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο (ΕΑΜ) και τα στοιχεία της άδειας και των λοιπών πιστοποιητικών εγγράφων να συμφωνούν με τα καταγεγραμμένα στοιχεία του ΕΑΜ. Σε αντίθετη περίπτωση ο δικαιούχος πρέπει να μεριμνήσει για τον επανέλεγχο των ναυπηγικών χαρακτηριστικών του σκάφους και τη διόρθωση των σφαλμάτων.
(β) Να διαθέτουν επαγγελματική αλιευτική άδεια και ειδική άδεια αλίευσης (εφόσον απαιτείται) σε ισχύ, τόσο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για ένταξη, όσο και κατά καθ’ όλη την περίοδο που αιτούνται ενίσχυση για την προσωρινή παύση της αλιευτικής δραστηριότητας του σκάφους.
(γ) Να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας που διέπει τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.
Οι ενισχύσεις παρέχονται σε δικαιούχους που:
(α) συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο
α) έως γ) του άρθρου 10 του Καν. (ΕΕ) 508/2014 και συνυποβάλλουν ενυπόγραφη δήλωση, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, (Υπόδειγμα υπεύθυνης δήλωσης).
(β) δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης για χρηματοδότηση από εθνικό ή ενωσιακό Πρόγραμμα (deminimis) ή/και δεν έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση για το σύνολο ή μέρος της προτεινόμενης Πράξης.
(γ) τα σκάφη τους έχουν ασκήσει αλιευτική δραστηριότητα για τουλάχιστον εκατόν είκοσι (120) ημέρες κατά τη διάρκεια των δύο (2) ημερολογιακών ετών, που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.