Νέο αρνητικό ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων από κορονοϊό στην Ελλάδα (upd2)

Νέο αρνητικό ρεκόρ θανάτων αλλά διασωληνωμένων από επιπλοκές του κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο ΕΟΔΥ.
Σήμερα Παρασκευή 20-11-2020 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.581 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 87.812, εκ των οποίων το 53.5% άνδρες.

4.766 (5.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22.295 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

519 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 156 (30.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 440 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 72 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.419 θανάτους συνολικά στη χώρα. 573 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική κατανομή των 2.581 κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 2.581 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

* 38 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

* 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

* 582 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

* 673 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

* 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου

* 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

* 5 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

* 29 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

* 15 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

* 62 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

* 28 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

* 13 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

* 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

* 112 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

* 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

* 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

* 33 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

* 34 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

* 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

* 9 κρούσματα από την Π.Ε. Κέρκυρας

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

* 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

* 22 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

* 31 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

* 105 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

* 23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

* 108 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

* 9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

* 31 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

* 107 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

* 92 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

* 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

* 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

* 76 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

* 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

* 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

* 19 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

* 56 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

* 18 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

* 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Τέλος, 51 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

 

Τάση σταθεροποίησης της επιδημίας στη χώρα αλλά το επιδημιολογικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό

Υπάρχει τάση σταθεροποίησης της επιδημίας στη χώρα, αλλά παραμένει ακόμα σε υψηλό επιδημικό φορτίο. Αν και το γενικευμένο lockdown φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μείωσης του επιδημικού κύματος με την ατομική μας προσπάθειας και τις προσωπικές μας θυσίες, είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου , κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται σε Λάρισα, Μαγνησία και Πέλλα.

«Οι τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν εξαιρετικά κρίσιμες όπως θα είναι και η επόμενη. Τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας είναι εξαιρετικά υψηλό». Τα δεδομένα που έχουμε από αναλύσεις ανά εβδομάδα, δείχνουν ότι παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση στην Αττική και την Β. Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλία συνεχίζουν οι αυξητικές τάσεις.

Αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του ΠΟΥ ότι στην Ευρώπη τα εφαρμοζόμενα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν, αλλά και στο κακό νέο ότι «το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει ζωές και το δια ταύτα είναι να κάνουμε ότι πρέπει ο καθένας ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο». Επικαλέστηκε τον διευθυντή του ΠΟΥ, ότι αν η χρήση της μάσκας φτάσεις στο 95% του πληθυσμού. Ίσως τα lockdown δεν θα χρειάζονται πια.

Ανησυχία προκαλεί η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημιολογικού κύματος

«Ανησυχία προκαλεί η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημιολογικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά lockdown της Β. Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την επικράτεια», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων της Θεσσαλονίκης εξέπληξε τους επιστήμονες και ήταν μεγαλύτερη από αυτή που περίμεναν. Όπως είπε έχουν εξεταστεί αρκετοί λόγοι γατί συνέβη αυτό. Αναφέρθηκε σε πάρτι, συναθροίσεις, εκδηλώσεις μεταμεσονύκτιες ώρες , τελετές χωρίς χρήση μάσκας, τονίζοντας ότι υπήρξαν διαφορετικό λόγοι και βέβαια δυσκόλεψε την κατάσταση και η μείωση της θερμοκρασίας.

Τόνισε ότι η χαλαρή συμπεριφορά έστω και λίγων εν μέσω lockdown, η μη σχολαστική τήρηση των μέτρων να οδήγησε και στην συνεχιζόμενη διασπορά και καθυστέρηση της ύφεσης του πανδημικού κύματος.

Από την πλευρά του ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι από αρχές Οκτωβρίου οι επιστήμονες περίμεναν «ραγδαία αύξηση της μετάδοσης του ιού προς το τέλος Οκτωβρίου». Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί ακριβώς το χρονικό σημείο εξάπλωσης της επιδημίας

«Η αλήθεια είναι ότι θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση, σύμφωνα και με την εμπειρία του πρώτου κύματος» είπε η καθηγήτρια, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε.

Καθημερινά, πρόσθεσε γίνεται προσπάθειες αύξησης των τεστ που διενεργούνται, γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική η διάγνωση των συμπτωματικών κρουσμάτων που μπορεί να συνεχίσουν την διασπορά της λοίμωξης χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτά διενεργούνται σε περιοχές με υψηλό φορτίο.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη η Αττική αυτή την εβδομάδα συνέχισε να βελτιώνεται με περαιτέρω συρρίκνωση του δείκτη Rt. Η Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική διατηρεί υπερ-πενταπλάσιο επιδημικό φορτίο ενδεικτικό της μεγάλης έντασης της υπερ-μετάδοσης που βίωσε προς τα τέλη Οκτωβρίου.

Ηλικιακά χαρακτηριστικά

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, παραμένει η αναστροφή των ρόλων, δηλαδή η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσιάζει σταθερά την μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19 με 39 που δείχνει σημεία σταθεροποίησης. Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο της σχετική επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί σε όλη την διάρκεια της πανδημίας, κάτι που καταδεικνύει ότι ο ρόλος των παιδιών στην επιδημία και τις εξάρσεις της είναι δευτερεύων. «Κυριαρχούν οι μολύνσεις προς αυτή την ηλικιακή ομάδα παρά από αυτή είπε ο καθηγητής, ενώ η πιθανότητα μόλυνσης είναι χαμηλότερη από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Υπογράμμισε ότι ο ιός χρησιμοποιεί σαν όχημα την δομή της ελληνικής οικογένειας, δηλαδή πέρασε αρχές Νοέμβρη από την ομάδα των 20 και 30 στις μεγαλύτερες γενιές και αυτή η εξάπλωση συντηρείται εντός των νοικοκυριών. Ελαχιστοποιείστε τις επαφές με τους ηλικιωμένους των οικογενειών σας, είπε ο καθηγητής.

Έχουμε ένα πραγματικά πόλεμο

Η κ. Παπαευαγγέλου συνέστησε υπομονή διότι το σύστημα υγείας θα εξακολουθήσει να πιέζεται για τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες ακόμα και όχι μόνο στην Β. Ελλάδα, αφού ο αριθμός των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

«Εξαιρετικά σημαντική είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων, αλλά δυστυχώς φαίνεται ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις η κούραση των περιορισμών υπερτερεί και σε άλλες λάθος αποφάσεις μας για ευκαιριακές απολαύσεις έχουν καταστροφικές συνέπειες».

Η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι εντελώς απρόβλεπτο ποιος θα κινδυνέψει από την νέα αυτή λοίμωξη. Ο ιός δεν κάνει εξαιρέσεις και είμαστε όλοι ευάλωτοι. Επίσης μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε επειδή μεγάλος αριθμός των θανάτων αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. «Μην γελιόμαστε, οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από κορονοϊό», είπε χαρακτηριστικά. «Έχουμε ένα πραγματικά πόλεμο και αν υπήρχαν σφαίρες αντί για τον αόρατο κορονοϊό, σίγουρα δεν θα χαλαρώναμε, δεν θα δυσανασχετούσαμε που πρέπει να μείνουμε σπίτι»

Ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί τη μόνη λύση

Η κ. Παπαευαγγέλου, αναφερομένη στα εμβόλια τόνισε ότι η ασφάλεια τους αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Αναφέρθηκε στις τεχνολογίες των πρώτων εμβολίων που θα φτάσουν για την νόσο covid-19 και είπε ότι έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια στην μάχη άλλων ιογενών λοιμώξεων αλλά και για την παρασκευή εμβολίου έναντι του καρκίνου. «Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα των κλινικών δοκιμών φαίνεται ότι τα εμβόλια αυτά έχουν απόλυτα αποδεκτό προφίλ ασφαλείας και προκαλούν τις συνηθισμένες παρενέργειες των εμβολίων».

Ο μαζικός εμβολιασμός, πρόσθεσε, αποτελεί την μόνη λύση για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης τους επόμενους μήνες.

Μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε την υπομονή μας και την ψυχραιμία μας και να τηρήσουμε τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής απόστασης, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Η επιδημία μας δείχνει τα δόντια της και μας θυμίζει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό», κατέληξε.

 

Γκ. Μαγιορκίνης: Στην Ευρώπη η επιδημία διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα

«Η πανδημία έχει ξεπεράσει πλέον σε παγκόσμια κλίμακα τις 57 εκατομμύρια διαγνώσεις ενώ ο ρυθμός διαγνώσεων δείχνει να έχει υποχωρήσει ελαφριά τις τελευταίες ημέρες λίγο πάνω από 600 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα», ανέφερε ξεκινώντας την ενημέρωση για τον κορονοϊό ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων συνεχίζει να ενισχύεται και έχει πλησιάσει πλέον τις 11 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα» σημείωσε.

«Στην Ευρώπη η επιδημία εξακολουθεί να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα έχοντας ξεπεράσει τις 15 εκατομμύρια διαγνώσεις και με ρυθμό νέων διαγνώσεων που βρίσκεται πλέον σταθεροποιημένος περίπου στις 250 χιλιάδες ανά ημέρα» εξήγησε ο καθηγητής Ιατρικής.

«Η σταθεροποίηση της επιδημίας που σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είχε αρχίσει να διαφαίνεται την προηγούμενη εβδομάδα είναι εμφανής, σε αρκετές χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Στην Ελλάδα βλέπουμε σαφή στοιχεία εξόδου από την εκθετική αύξηση

«Στα επιμέρους ζητήματα της επιδημίας στην Ελλάδα βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των διαγνώσεων εξακολουθεί να καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, με σαφή στοιχεία εξόδου, ωστόσο, από την εκθετική αύξηση» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής «το φορτίο είναι εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας και επίσης έχει σαφή στοιχεία τοπικού χαρακτήρα».

«Η Αττική αυτή την εβδομάδα συνέχισε να βελτιώνεται με ακόμα ηπιότερη από την προηγούμενη εβδομάδα επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης και περαιτέρω συρρίκνωση του δείκτη Rt» επισήμανε ο κ. καθηγητής.

«Η Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική διατηρεί υπερπενταπλάσιο επιδημικό φορτίο ενδεικτικό της μεγάλης έντασης της υπερμετάδοσης που βίωσε στα μέσα και προς τα τέλη του Οκτωβρίου. Ο δείκτης μετάδοσης Rt φαίνεται ότι πλέον έχει προσεγγίσει τα επίπεδα της Αττικής και η πρόβλεψη δείχνει περαιτέρω συρρίκνωση» υπογράμμισε ο επιδημιολόγος.

Τα δεδομένα εξακολουθούν να δείχνουν ότι ο ρόλος των παιδιών στην πανδημία είναι δευτερεύων

«Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας» διευκρίνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε «η εξαιρετικά χαμηλή επίπτωση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καθ’ όλη την έξαρση του δεύτερου κύματος» καταδεικνύει «ότι ο ρόλος των παιδιών στην πανδημία και της έξαρσής της είναι δευτερεύων». «Με απλά λόγια κυριαρχούν κατά συντριπτική πλειοψηφία οι μολύνσεις προς αυτή την ηλικιακή ομάδα παρά από αυτή την ηλικιακή ομάδα ενώ η πιθανότητα μόλυνσης είναι αρκετά χαμηλότερη από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες» υπογράμμισε ο καθηγητής.

 

Ν. Χαρδαλιάς: Όταν πολίτες και πολιτεία συνεργάζονται, τα μέτρα αποδίδουν

«Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα, με ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες θετικότητας να παρατηρούνται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Όπως είπε, το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δεδομένου ότι οι μετακινήσεις συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση της νόσου, από σήμερα το πρωί ισχύουν τα ακόλουθα όσον αφορά στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας μας, δηλαδή στα βόρεια σύνορά μας.

Πιο συγκεκριμένα,

– Από τον Προμαχώνα εισέρχονται Έλληνες πολίτες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

– Από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται στους ιδιώτες από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές και σε αυτή την περίπτωση διέρχονται όλο το 24ωρο.

Επιπρόσθετα, οι εισερχόμενοι από την Κακκαβιά, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην Αλβανία, μπαίνουν υποχρεωτικά σε επταήμερη καραντίνα, στους χώρους που έχουν δηλώσει κατά την συμπλήρωση του PLF τους.

– Από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση και σε αυτή την περίπτωση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

– Τέλος, το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοιχτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το εικοσιτετράωρο μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο στη χώρα εξακολουθεί να απαιτείται PLF και η επίδειξη αρνητικού τεστ PCR το οποίο να έχει διεξαχθεί μέχρι και 72 ώρες πριν, ενώ πλέον όλοι οι εισερχόμενοι υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ για να επαληθευτεί η ορθότητα του τεστ. Επιπλέον, στους οδηγούς των εμπορευματικών μεταφορών θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Να σημειωθεί ότι το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής είναι από σήμερα το πρωί κλειστό.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό σε κάποιες περιοχές.

Από τις 9 Νοεμβρίου μέχρι και χθες έχουν πραγματοποιηθεί από την διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τη Δημοτική Αστυνομία, τις Περιφέρειες και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας 43.051 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 399 παραβάσεις. Έχουν επιβληθεί 712 πρόστιμα, συνολικού ύψους 293.850 ευρώ και έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 315 συνολικά ημερών. Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούν στη μη χρήση μάσκας και τη μη τήρηση των σχετικών με τις μετακινήσεις μέτρων.

Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από μικτά κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) συνολικά 204 ειδικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις όπως βιομηχανικές μονάδες, βιοτεχνίες, τράπεζες, μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και χώρους γραφείων (το δείγμα περιλάμβανε επιχειρήσεις από 5 έως 839 εργαζόμενους) στους Δήμους Αγ. Παρασκευής, Ν. Σμύρνης, Μοσχάτου-Ταύρου, Χαϊδαρίου. Ελληνικού -Αργυρούπολης, Μάνδρας, Τανάγρας (Οινόφυτα), Ρεθύμνου, Λάρισας, Πατρέων και Σερρών.

Ελέγχθηκαν ως προς την τήρηση των μέτρων του επιδημιολογικού συναγερμού και ειδικότερα για:

1) τη χρήση μάσκας και την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων,

2) την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας με διακρίβωση των αναγραφόμενων στο Έντυπο 4.1 του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ,

3) την εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου για COVID -19 σύμφωνα με της οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Εργασίας,

4) την τήρηση του δηλωθέντος ωραρίου,

5) την τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής και χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, έγινε σχετική ενημέρωση και δόθηκαν οδηγίες στους ελεγχόμενους αναφορικά με την αξιολόγηση του κινδύνου από τον κορονοϊό sars-cov-2, τον σχεδιασμό και τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων προστασίας και πρόληψης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και των ειδικότερων οδηγιών του ΕΟΔΥ, του υπ. Εργασίας -Σ.ΕΠ.Ε και του υπ. Υγείας.

Ειδικότερη αναφορά έγινε για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, από τους ελέγχους διαπιστώθηκε υψηλός βαθμός συμμόρφωσης με τα μέτρα επιδημιολογικού συναγερμού, ενώ στις περιπτώσεις (μεσοσταθμικά κυμάνθηκαν στο 4%) που καταγράφηκαν παραβάσεις επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

«Η συνεργασία με τους ελεγχόμενους ήταν αρκετά καλή και η αντιμετώπιση του ελέγχου ήταν θετική. Οι ειδικοί αυτοί έλεγχοι θα συνεχιστούν σαρωτικά, εντατικά και τα επόμενα εικοσιτετράωρα και ειδικά την επόμενη εβδομάδα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τέλος, απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση προς τους πολίτες για πιστή εφαρμογή των μέτρων. «Γιατί όσο πιο συνεπείς είμαστε στην εφαρμογή τους, τόσο πιο γρήγορα θα αποδώσουν. Όπως αποδεικνύει και η περίπτωση των Ιωαννίνων, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουμε τις πρώτες ενδείξεις μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου. Φαίνεται, λοιπόν, ότι όταν πολίτες και πολιτεία συνεργάζονται, τα μέτρα αποδίδουν και η διασπορά του ιού μπορεί να περιοριστεί», κατέληξε.

Ερωτηθείς αν η άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι καθολική ή ανά περιοχή και κατά πόσο είναι εφικτό αυτό με τα σημερινά δεδομένα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «με βάση τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση σταδιακά και με προσεκτικό τρόπο, με απόλυτο σεβασμό στην κατάσταση που επικρατεί την επιδημιολογική θα ξεκινήσουμε με βάση τα δεδομένα την σταδιακή άρση του lockdown», ενώ προσέθεσε ότι «η πρόθεση είναι να πάμε σε μια σταδιακή καθολική, σε κάθε περίπτωση όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια», αλλά, «είναι κάτι που θα αξιολογηθεί αποκλειστικά και μόνο με τα δεδομένα που θα έχουμε την άλλη εβδομάδα». Ακόμη τόνισε πως το σημαντικό είναι να «κάνουμε όλοι υπομονή και να συμφωνήσουμε ότι δεν πρέπει ούτε ένα βήμα πίσω να κάνουμε, ούτε μισή έκπτωση στην προσπάθεια που κάνουμε γιατί θα αδικήσουμε την τεράστια προσπάθεια που γίνεται αυτές τις εβδομάδες και αυτούς τους μήνες από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού». «Με επιμονή και υπομονή που έχουμε αποδείξει ως ελληνικός λαός όλους αυτούς τους μήνες ας περιμένουμε την εξέλιξη των δεδομένων μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να έχουμε πολύ πιο σίγουρες ενδείξεις σε σχέση με το σχέδιό μας και την στρατηγική μας», σημείωσε.

Σχετικά με το αν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής για επιβολή σκληρού lockdown τύπου Κίνας κι αν στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να κλείσουν μεγάλοι χώροι συνάθροισης όπως τα δικαστήρια, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε: «Ας μείνουμε στο μέρα με τη μέρα, βήμα- βήμα ας το αξιολογούμε κάθε μέρα κι ας προχωράμε στην επόμενη».

Σχετικά με έρευνα που δείχνει ότι τα σχολεία και τα σούπερ μάρκετ είναι οι μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης κορονοϊού κι ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν επιπλέον μέτρα για τα σούπερ μάρκετ ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «καμία ένδειξη δεν προκύπτει από τους ανθρώπους που έχουμε ιχνηλατήσει για συρροές ή για επιδημιολογικά clusters στα σούπερ μάρκετ ή στα σχολεία», ενώ συμπλήρωσε ότι οι έλεγχοι συνεχίζουν να γίνονται.