Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 23 Νοεμβρίου 1388 κρούσματα της νόσου covid-19. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 549 ασθενείς ενώ έχουμε και 84 νέους θανάτους.
Τα 4.823 (5,2%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 23.998 (25,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 549 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Από αυτούς, οι 151 (27,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 81,2% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 482 ασθενείς.
Τέλος, έχουμε 84 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.714 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 678 (39,6%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων
H γεωγραφική κατανομή των 1.388 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
– 11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 252 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
– 300 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
– 23 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 42 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
– 65 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 51 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 32 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
– 61 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
– 124 κρούσματα στην Π.Ε Μαγνησίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 88 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 47 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
– 43 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
– 39 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
Τέλος, 7 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Β. Παπαευαγγέλου: «Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη»
«Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη», επισήμανε η καθηγήτρια ΕΚΠΑ Παιδιατρικής Λοιμωξιλογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκινώντας την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού.
Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%, διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Στην Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ίσως και πτώση στα κρούσματα, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, «αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε», υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους»
Η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες μας
«Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι μεγάλη» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου. «Η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες μας. Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown μέσα στην καθημερινότητά του, θα πρέπει να επιλέξει τη φούσκα του. Θα πρέπει δηλαδή να επιλέξει μια μικρή αλλά και σταθερή ομάδα από τους στενούς συγγενείς και φίλους με τους οποίους θα συναναστρέφεται» υπογράμμισε η καθηγήτρια της Ιατρικής, συμπληρώνοντας «προσοχή όμως στα ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντος, στα άτομα υψηλού κινδύνου».
«Πολλοί λένε ότι η νόσος covid-19 μοιάζει με μια απλή γρίπη» είπε η κ. Παπαευαγγέλου για να διευκρινίσει εμφατικά ότι «άλλα λένε τα νούμερα και τα στοιχεία από τη χώρα μας». «Τις τελευταίες ημέρες βλέπετε ότι έχουμε σχεδόν 100 θανάτους κάθε ημέρα ενώ η επιδημική γρίπη καμία χρονιά δεν ξεπέρασε τους 200 θανάτους, συνολικά για όλο το χρόνο» επισήμανε η λοιμωξιολόγος.
«Κάποιοι άλλοι λένε ότι οι θάνατοι αφορούν μόνο τους συνανθρώπους μας άνω των 80 ετών» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, για να δώσει αμέσως τον αντίλογο ότι «η διάμεση ηλικία αυτών που χάνονται είναι σταθερή και παραμένει στα 80 έτη, αλλά εδώ πάλι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Μόνο κατά τον μήνα Νοέμβριο, τις τελευταίες 3 εβδομάδες, χάθηκαν περισσότεροι από χίλιοι συνάνθρωποί μας από κορονοϊό. Το 85% των θανάτων αφορά σε άτομα άνω των 65 και αυτό πάλι παραμένει σταθερό. Όμως μόνο μέσα στον Νοέμβριο διασωληνώθηκαν 183 συνάνθρωποι μας ηλικίας μικρότερης των 65 και χάθηκαν 117 άτομα κάτω των 65 ετών». «Συνεπώς η λοίμωξη αυτή αφορά όλους μας» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Η χαμηλή θνησιμότητα στις νεαρότερες ηλικίες, δηλαδή στα άτομα κάτω των 65 ετών, εξαρτάται όχι μόνο από την ηλικία τους αλλά και από τη δυνατότητα του συστήματος Υγείας να παρέχει την απαιτούμενη εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα με την επιμέλεια και τον χρόνο που απαιτείται» τόνισε η γιατρός. «Ήδη το σύστημα αυτό έχει υπερφορτωθεί και πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όρια του γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία της βέλτιστης φροντίδας με τραγικά αποτελέσματα».
«Συνεπώς πρώτιστο μέλημά μας παραμένει σταθερά η φροντίδα του ΕΣΥ και ειδικότερα των ΜΕΘ» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Γκ.Μαγιορκίνης: Σημάδια υποχώρησης στην Ευρώπη
«Η πανδημία covid-19 ξεπερνάει πλέον τις 59 εκατομμύρια διαγνώσεις ενώ ο ρυθμός διαγνώσεων σταθεροποιήθηκε περίπου στις 650 χιλιάδες ανά ημέρα, σε παγκόσμια κλίμακα» σημείωσε ο καθηγητής Iατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.
«Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από Sars-cov2 βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας, με περισσότερους από 11 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα» προσέθεσε.
«Στην Ευρώπη η επιδημία έχοντας φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας με 15,5 εκατομμύρια διαγνώσεις, πλέον δείχνει κάποια σημάδια υποχώρησης με τον ρυθμό των νέων διαγνώσεων να φαίνεται ότι υποχωρεί σταδιακά» επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης αναφέροντας ενδεικτικά τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, ως χώρες στις οποίες οι νέες διαγνώσεις έχουν υποχωρήσει ή σταθεροποιηθεί.
«Σε όλες τις χώρες ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός. Σε επίπεδα 3-4 χιλιάδες ανά ημέρα συνολικά στην Ευρώπη και λογικά θα ακολουθήσει την τάση της πτώσης των διαγνώσεων σε 10-14 ημέρες» τόνισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Στην Ελλάδα υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων, αλλά είναι νωρίς για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα
«Όσον αφορά την επιδημία στην Ελλάδα, υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Όσον αφορά τα τεστ και τα διαγνωσμένα κρούσματα που προκύπτουν από αυτά, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «φαίνεται ότι υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα».
«Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και την Θεσσαλονίκη, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση στα μέτρα στην υπόλοιπη Ελλάδα» τόνισε ο καθηγητής.
«Το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη» αλλά και σε αρκετές περιφέρειες της βορείου Ελλάδας καθώς και τη Θεσσαλία, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Συνολικά, η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε σαφή σημάδια μικρής βελτίωσης, το ίδιο όμως και η Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «είναι αρκετά νωρίς για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα».
«Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τονίσουμε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό» δήλωσε εμφατικά το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.