Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen (Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) πληροφόρησε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 27 ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση άνευ συμφωνίας στο τέλος του έτους είναι πλέον περισσότερο πιθανή.
Η πρόεδρος της Κομισιόν ενημέρωσε εν συντομία τους ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το θέμα του Brexit πριν από την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες μεταφέροντας το μήνυμα ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με το Λονδίνο είναι μικρές, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Τα βασικά εμπόδια παραμένουν. Η πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία είναι μεγαλύτερη…θα φανεί μέχρι την Κυριακή αν η συμφωνία είναι εφικτή», είπε.
Η ίδια πηγή δήλωσε επίσης ότι υπάρχει πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας του διαζυγίου, δηλαδή της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για τα ιρλανδικά σύνορα.
Παραμένουν οι διαφορές με τη Βρετανία σχετικά με το Brexit, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν φον ντερ Λάινεν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές στις θέσεις της ΕΕ και της Βρετανίας σχετικά με το θέμα του ανταγωνισμού και της πρόσβασης στα βρετανικά νερά για τους Ευρωπαίους αλιείς μετά το Brexit.
Η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες θα αποφασίσουν την Κυριακή “ αν πληρούνται οι όροι για μια συμφωνία ή όχι”.
“ Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες, θα υπάρξει μια νέα αρχή για παλιούς φίλους”, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν μετά το πέρας της συνόδου κορυφής των 27 κρατών μελών της ΕΕ.
Σύμφωνα με την ίδια, η ΕΕ κατανοεί ότι η Βρετανία επιθυμεί να έχει τον έλεγχο των υδάτων της από το 2021 και μετά, αλλά επίσης υπογράμμισε ότι το Λονδίνο “ θα πρέπει να κατανοήσει τις νόμιμες προσδοκίες των Ευρωπαίων αλιέων” που ψαρεύουν στα βρετανικά νερά επί δεκαετίες ή και περισσότερο.
“ Είναι δίκαιο οι ανταγωνιστές των επιχειρήσεών μας να αντιμετωπίζουν τους ίδιους όρους στην αγορά μας”, σχολίασε η φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στο αίτημα της ΕΕ τα βρετανικά προϊόντα να πληρούν τους ίδιους όρους με τα ευρωπαϊκά στην περίπτωση που η ενιαία αγορά παραμείνει ανοικτή στη Βρετανία.
“ Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα απαιτούμε από τη Βρετανία να μας ακολουθεί κάθε φορά που αλλάζουμε τις φιλοδοξίες μας (…) θα παραμείνουν ελεύθεροι – κυρίαρχοι, αν θέλετε– να αποφασίζουν τι θέλουν να κάνουν”, επεσήμανε.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να περιορίσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 55% ως το 2030, η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι αυτό αποτελεί ένα βήμα προς την επίτευξη της ουδετερότητας του άνθρακα στην ΕΕ ως το 2050.
“ Η σημερινή συμφωνία μας βάζει σε έναν ξεκάθαρο δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα το 2050”, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Συμφωνία για μείωση τουλάχιστον 55% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για έναν πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης αυτή τη δεκαετία των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έπειτα από ολονύκτιες συνομιλίες σχετικά με τον στόχο αυτό κατά τη σύνοδο κορυφής της οποίας προήδρευσε.
«Η Ευρώπη είναι ο ηγέτης στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Αποφασίσαμε να μειώσουμε τις εκπομπές μας αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030», έγραψε ο Μισέλ στο Twitter.
Ο στόχος αυτός θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο στόχο τους ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά 40% μέχρι το 2030, από τα επίπεδα του 1990.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της, μέσω του Twitter, για την υιοθέτηση «μιας φιλόδοξης πρότασης για έναν νέο κλιματικό στόχο.
Η συμφωνία εμποδιζόταν επί ώρες από την Πολωνία, η οποία ήθελε να επιτύχει εγγυήσεις για να λάβει οικονομικές αρωγές σε αντάλλαγμα για να κάνει «πράσινη» την οικονομία της.
Τα αιτήματα της Πολωνίας σχετικά με το κλίμα ικανοποιήθηκαν στη συμφωνία, λέει ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι, ο πρόεδρος Μισέλ τονίζει ότι οι Βρυξέλλες θα βοηθήσουν τις χώρες να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν τους στόχους για το κλίμα που συμφωνήθηκαν σήμερα από τους ηγέτες της ΕΕ, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στην Πολωνία και σε άλλες χώρες οι οποίες ανησυχούν για το κόστος της πράσινης μετάβασης.
Ερωτηθείς τι είδους διαβεβαιώσεις έλαβε η Πολωνία για να συμφωνήσει στον στόχο της ΕΕ για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030, ο Μισέλ δήλωσε: «Η κοινή βούληση είναι να λάβουμε υπόψη ότι διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικά σημεία εκκίνησης … να εξετάσουμε το θέμα με πνεύμα ισότητας και αλληλεγγύης».
Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως τα κεφάλαια για την ανάκαμψη της ΕΕ και ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός θα βοηθήσουν τη μετάβαση, όμως δεν έκανε κανένα σχόλιο για συγκεκριμένες παραχωρήσεις.
Από την πλευρά του, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε πως η χώρα του πέτυχε τους στόχους της στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ για το κλίμα.
Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε πως υπάρχουν περισσότερα κεφάλαια για την Πολωνία στο ταμείο εκσυγχρονισμού και πως η χώρα θα υιοθετήσει την κατάλληλη νομοθεσία για να βοηθήσει τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης ώστε να ανταποκριθεί στους νέους στόχους της ΕΕ για το κλίμα.
Εξάλλου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε για μείωση των καθαρών εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 είναι ένα βήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών το 2050.
«Η σημερινή συμφωνία μας βάζει καθαρά στον δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα το 2050», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη της συμφωνίας.
Η ίδια πρόσθεσε πως η συμφωνία προσφέρει βεβαιότητα στους επενδυτές και «θα αποτελέσει την αναπτυξιακή στρατηγική μας».