Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.395 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 122.648, εκ των οποίων το 52,6% άνδρες.
Τα 5.076 (4,1%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 34.774 (28,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 583 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Οι 169 (29%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 76,7% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 711 ασθενείς.
Τέλος, έχουμε 102 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.472 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 1392 (40,1%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πώς κατανέμονται τα 1.395 κρούσματα
Τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής για τα 1.395 επιπλέον κρούσματα έχουν ως εξής:
– 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 1.386 εγχώρια κρούσματα.
Συγκεκριμένα:
– 295 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
– 357 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 22 κρούσματα από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 6 κρούσματα από την Π.Ε. Αργολίδας
– 4 κρούσματα από την Π.Ε. Αρκαδίας
– 3 κρούσματα από την Π.Ε. ‘Αρτας
– 12 κρούσματα από την Π.Ε. Αχαΐας
– 2 κρούσματα από την Π.Ε. Βοιωτίας
– 4 κρούσματα από την Π.Ε. Γρεβενών
– 25 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας
– 31 κρούσματα από την Π.Ε. Έβρου
– 8 κρούσματα από την Π.Ε. Εύβοιας
– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Ευρυτανίας
– 9 κρούσματα από την Π.Ε. Ηλείας
– 18 κρούσματα από την Π.Ε. Ημαθίας
– 8 κρούσματα από την Π.Ε. Ηρακλείου
– 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων
– 39 κρούσματα από την Π.Ε. Καβάλας
– 23 κρούσματα από την Π.Ε. Καρδίτσας
– 2 κρούσματα από την Π.Ε. Καστοριάς
– 26 κρούσματα από την Π.Ε. Κιλκίς
– 41 κρούσματα από την Π.Ε. Κοζάνης
– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Λακωνίας
– 49 κρούσματα από την Π.Ε. Λάρισας
– 19 κρούσματα από την Π.Ε. Λέσβου
– 75 κρούσματα από την Π.Ε. Μαγνησίας
– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Μεσσηνίας
– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Νάξου
– 45 κρούσματα από την Π.Ε. Ξάνθης
– 31 κρούσματα από την Π.Ε. Πέλλας
– 32 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας
– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Ρεθύμνου
– 37 κρούσματα από την Π.Ε. Ροδόπης
– 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ρόδου
– 80 κρούσματα από την Π.Ε. Σερρών
– 5 κρούσματα από την Π.Ε. Σποράδων (όλα από Σκιάθο)
– 14 κρούσματα από την Π.Ε. Τρικάλων
– 8 κρούσματα από την Π.Ε. Φθιώτιδας
– 15 κρούσματα από την Π.Ε. Φλώρινας
– 2 κρούσματα από την Π.Ε. Φωκίδας
– 11 κρούσματα από την Π.Ε. Χαλκιδικής
– 6 κρούσματα από την Π.Ε. Χανίων
– 7 κρούσματα από την Π.Ε. Χίου
4 κρούσματα υπό διερεύνηση
Β. Παπαευαγγέλου: Τα σπίτια μας, στις γιορτές, μπορούν να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης μόνο μέσα σε ένα βράδυ
Ο αόρατος εχθρός είναι εδώ και θα παραμείνει. Τα σπίτια μας στις γιορτές μπορούν να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης μόνο μέσα σε ένα βράδυ, τόνισε απόψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. «Όλοι θέλουμε να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, ποια είναι όμως η αύξηση των κρουσμάτων που μπορούμε να αντέξουμε» διερωτήθηκε και απάντησε η ίδια στο ερώτημα λέγοντας: «Δεν θέλουμε 600 διασωληνωμένους την Πρωτοχρονιά. Η άρση κάποιων μέτρων θα οδηγήσει σε δυσβάσταχτη αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων».
Όπως εξήγησε, οι δύο λόγοι που δεν επιτρέπουν στην επιτροπή να γνωμοδοτήσει υπέρ της άρσης κάποιων μέτρων και του ανοίγματος περισσότερων δραστηριοτήτων ενόψει Χριστουγέννων είναι: «Η υψηλή πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα και το δεύτερο ο μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων» που όπως είπε, μόνο στη Δυτική Μακεδονία υπολογίζονται σήμερα γύρω στις 6.000.
«Αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα εκτιμούμε ότι θα έχουμε 300 διασωληνωμένους την ημέρα των Χριστουγέννων» και αυτό θα συμβεί, όπως είπε, μόνο αν συνεχίσουμε να βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων και αν δεν υπάρξει διασπορά το ιού τις επόμενες ημέρες.
Ωστόσο, όπως παρατήρησε, «υπάρχει επιτέλους σταθεροποίηση των νέων διασωληνώσεων αλλά και των θανάτων» των χαρακτηριστικών δηλαδή που προσδιορίζουν την επιβάρυνση της επιδημίας στην κοινότητα, καθώς και μείωση των νέων κρουσμάτων στα 1.500 κατά μέσο όρο ημερησίως τις τελευταίες επτά ημέρες. Όπως επισήμανε έχουμε πλέον 320 νέες εισαγωγές κάθε μέρα πανελλαδικά, οι οποίες πριν από δύο εβδομάδες ήταν 450, ένα γεγονός που χαρακτήρισε παρήγορο. Όπως αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι είναι λιγότερα τα κρούσματα που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.
«Οι κόποι όλων έχουν αποτέλεσμα, οι κόποι μας φαίνεται ότι αποδίδουν», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.
Καταλήγοντας επισήμανε ότι το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται και παράλληλα ο συγχρωτισμός αυξάνεται λόγω των καιρικών συνθηκών που αναγκάζει τους ανθρώπους να συνυπάρχουν περισσότερο στους κλειστούς χώρους.
Αναφερόμενη στο θέμα του εμβιαλιασμού και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι για να επιτευχθεί ανοσία στον πληθυσμό στη χώρα μας χρειάζεται 60-70% εμβολιαστική κάλυψη, αλλά -όπως τόνισε- «δεν μας φτάνει γι΄ αυτό ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος».
Ν. Χαρδαλιάς: Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Αττική
Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη, τα κρούσματα μειώνονται αλλά με βραδύ ρυθμό, αλλά και τα νοσοκομεία δεν αποσυμφορούνται στο βαθμό που θα θέλαμε, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.
Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε εκ νέου πως φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι αλλιώτικα, διαφορετικά. Προσέθεσε πως η χαλάρωση των μέτρων δεν είναι εφικτή και υπογράμμισε πως η πιστή εφαρμογή των μέτρων είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε νωρίτερα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο, τους δημάρχους και γενικούς γραμματείς των δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Αχαρνών, είπε πως σκοπός ήταν η αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.
Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής και τον δήμο Αχαρνών είναι 392, με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη. Από την ιχνηλάτησή τους, προέκυψαν 764 άτομα στενές επαφές, τα οποία βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και των Αχαρνών για πιστή εφαρμογή των μέτρων.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, τόνισε πως οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
Γκ. Μαγιορκίνης: Σημεία σταθεροποίησης στην Ευρώπη
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα, ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «η πανδημία έχει προσεγγίσει πλέον τα 71 εκατομμύρια διαγνώσεις εκ των οποίων τα 49,5 έχουν αναρρώσει ενώ οι ενεργές λοιμώξεις παραμένουν σταθερές σε περίπου 20 εκατομμύρια».
Επιπλέον, αναφορικά με τους θανάτους σε διεθνή κλίμακα «1,6 εκατ. συνάνθρωποί μας έχουν καταλήξει από την αρχή της πανδημίας», ενώ «ο ρυθμός των διαγνώσεων φαίνεται σταθεροποιημένος εντός της προηγούμενης εβδομάδας στο επίπεδο των 680 χιλιάδων ανά ημέρα και ομοίως ο αριθμός των ατόμων που καταλήγει φαίνεται ότι σταθεροποιήθηκε και αυτός λίγο κάτω από τις 12,5 χιλιάδες ανά ημέρα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης ενώ τόνισε ότι «στην Ευρώπη η πανδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης».
Μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην Ελλάδα για τρίτη εβδομάδα
Όσον αφορά την επιδημία στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι «βάση των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων για τρίτη εβδομάδα όπως καταγράφονται από τη μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο».
«Αυτή την εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να συνεχίζει με το ρυθμό της προηγούμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα στην Αττική η μείωση του αριθμού των διαγνώσεων και αυτή την εβδομάδα παρέμεινε στο ποσοστό του 8-10% σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα ενώ η Θεσσαλονίκη επιταχύνει τη μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων φτάνοντας ως και το 30% μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» τόνισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής.
«Έτσι λοιπόν η Θεσσαλονίκη λόγω της ταχύτερης συρρίκνωσης της επιδημίας σημειώνει κάποιες μέρες σε απόλυτο αριθμό λιγότερες διαγνώσεις από αυτές που καταγράφονται στην Αττική, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι εξακολουθεί να έχει υψηλότερο σχετικό αριθμό διαγνώσεων» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι «η Θεσσαλονίκη θα είναι στα επίπεδα που βρίσκεται η Αττική σήμερα όταν δούμε να σημειώνει λιγότερες από 80 διαγνώσεις ανά ημέρα».
«Η επιβάρυνση της επιδημίας στα βόρεια της χώρας διατηρείται, αν και εξακολουθεί να δείχνει μικρά σημεία υποχώρησης» τόνισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και προσέθεσε ότι στα νότια της χώρας «το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό».
Πτωτική πορεία των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών
«Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών συνέχισε την πτωτική πορεία και πλέον βρίσκεται περίπου στα επίπεδα που είχε την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ενώ το επίπεδο των νέων διαγνώσεων βρίσκεται περίπου μια εβδομάδα πίσω, δηλαδή στα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου».
Σχετικά με τα επίπεδα της θετικότητας, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «το ποσοστό της θετικότητας έχει μεγάλη διακύμανση από ημέρα σε ημέρα και αυτό γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα. Για παράδειγμα, τα Σαββατοκύριακα, σε παγκόσμια κλίμακα διενεργούνται λιγότερες εξετάσεις, ως συνδιασμός δύο στοιχείων. Το κυριότερο στοιχείο είναι ότι λιγότεροι ασθενείς ενδιαφέρονται να κάνουν την εξέταση και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργούν και λιγότερα διαγνωστικά εργαστήρια, αλλά και λιγότερο χρόνο. Το ποσοστό όμως των θετικών είναι υψηλότερο διότι προσέρχονται οι ασθενείς που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι θετικοί και κατά προτεραιότητα εκτελούνται οι επείγουσες, πιο ύποπτες εξετάσεις».
Επίσης, «πολύ σημαντικό είναι ότι ο ακριβής τρόπος υπολογισμού της θετικότητας πρέπει να γίνεται με την ημερομηνία δειγματοληψίας η οποία στα μοριακά τεστ μπορεί να είναι από αυθημερόν μέχρι και τρεις ημέρες πίσω» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτωντας ότι «για αυτούς τους λόγους από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας το ποσοστό της θετικότητας θα ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ για την προηγούμενη εβδομάδα δειγματοληψίας.
Β. Κοντοζαμάνης: Υπάρχει ανταπόκριση ιδιωτικών κέντρων να συμβάλουν στον εμβολιασμό εφόσον χρειαστεί
Τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, εφόσον αυτή απαιτηθεί, στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα, στην αποψινή ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο Υγείας. «Υπάρχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση στην πρόσκληση που απευθύναμε στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε ορισμένα κέντρα που πληρούν τις προϋποθέσεις, να συμβάλλουν στον εμβολιασμό» είπε.
Όπως επανέλαβε, ήδη έχουν σχεδιαστεί 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία, εφόσον συμμετάσχουν και ιδιώτες, θα αυξηθούν.
Ο στόχος, υπενθύμισε, είναι να γίνονται δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κάθε μήνα, αλλά η επίτευξη του -προσέθεσε- θα εξαρτηθεί από την παράδοση των δόσεων στη χώρα μας.
Σε ερώτηση για το πώς θα πειστούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε χαρακτηριστικά ότι «η πραγματικότητα θα αναδείξει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ήδη βλέπουμε την εμπειρία από άλλες χώρες».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε για ακόμη μία φορά ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός και διευκρίνισε ότι χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση η οποία δεν θα υπάρξει, για να δύναται ένας δημόσιος οργανισμός ή ιδιωτική εταιρεία να ζητήσει υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ωστόσο, παρατήρησε ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να διαφυλάξει την υγεία των πολιτών του και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πείσει όλους ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και απαραίτητο.
«Η χώρα μας είναι σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου σε σχέση με τον αριθμό θανάτων που καταγράφονται από την πανδημία, όμως δεν είναι αυτός ένας αριθνός που πρέπει να μπαίνει τώρα στο τραπέζι» ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Όσον αφορά τα τεστ, είπε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν και συνεχίζονται περιοδικοί έλεγχοι σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, στα νοσοκομεία, στα στρατόπεδα, σε τροφίμους σε γηροκομεία, όπου και εκεί εντοπίζονται ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. «Σε καμιά χώρα του κόσμου δεν εξετάζονται ασυμπτωματικοί, αυτό γίνεται μόνο στο πλαίσιο επιδημιολογικού ελέγχου» προσέθεσε.