Πολλά προβλήματα στην Αττική από τα χιόνια – 1.490 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Η Αττική ζει πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις από την επέλαση της «Μήδειας», όπως προκύπτει και από το έργο της Πυροσβεστικής από την στιγμή που η κακοκαιρία χτύπησε την χώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 και μέχρι το απόγευμα σήμερα, το Κέντρο Επιχειρήσεων δέχθηκε 1.850 κλήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων. Από αυτές τις κλήσεις οι 1.490 ήταν στην Αττική από χτες, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 και μέχρι σήμερα το απόγευμα. Οι κλήσεις αυτές αφορούσαν:

– 1.118 για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων

– 123 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο

– 101 για μεταφορές ατόμων σε νοσοκομεία (αιμοκάθαρση)

– 25 για μεταφορές ατόμων σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία προκειμένου να εμβολιαστούν καθώς και για άλλες περιπτώσεις παροχής βοηθείας.

Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει σε επιφυλακή για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων της εξελισσόμενης κακοκαιρίας. Από το Αρχηγείο του Π.Σ. επισημαίνεται για μια ακόμα φορά ότι, με δεδομένες τις ανακοινώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για χιονοπτώσεις, ισχυρό παγετό και θυελλώδεις ανέμους παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

ΔΕΔΔΗΕ – Ενισχύσεις στην Αττική από άλλες Περιφέρειες για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Ενισχύσεις από άλλες Περιφέρειες για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης επιστρατεύει ο ΔΕΔΔΗΕ καθώς παραμένουν τα προβλήματα, κυρίως στα Βόρεια Προάστεια της Αττικής (Δροσιά, Εκάλη, Αγ.Στέφανο, Άνοιξη, Παπάγου και τμήματα στην Κηφισιά και τη Νέα Ερυθραία).

Συγκεκριμένα οι 400 τεχνικοί της Αττικής ενισχύονται με επιπλέον 60 άτομα από τις υπόλοιπες περιφέρειες.

Οι δυνάμεις του ΔΕΔΔΗΕ, των Δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού, προσπαθούν αυτή την ώρα να ολοκληρώσουν τη διάνοιξη κεντρικών και παράπλευρων/βοηθητικών οδών καθώς και να ολοκληρώσουν απαραίτητα κλαδέματα δέντρων, προκειμένου τα συνεργεία του να προσεγγίσουν τα σημεία του Δικτύου και να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Από το πρωί της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου και έως τώρα, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική προέβησαν στην κοπή και κλάδεμα περισσότερων από 700 δένδρων που είχαν πέσει στο Δίκτυο κυρίως στα Βόρεια Προάστια της Αττικής, προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον 85 γραμμές Μέσης Τάσης (ΜΤ). Συνολικά έχουν γίνει εκατοντάδες χειρισμοί στο δίκτυο Μέσης Τάσης και έχουν επαναφερθεί περί τις 35 γραμμές ΜΤ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ακόμη ότι θα συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας το έργο αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Δήμος Αθηναίων: 37 μηχανήματα στη μάχη για τον καθαρισμό των δρόμων από το χιόνι

Με 37 μηχανήματα στους δρόμους δίνει τη «μάχη» για τον καθαρισμό τους από τα χιόνια ο Δήμος Αθηναίων. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του όλοι οι μεγάλοι οδικοί άξονες της Αθήνας είναι προσβάσιμοι ενώ συνεχίζεται η μεγάλη αυτή επιχείρηση. Συγκεκριμένα επιχειρούν 22 μηχανήματα του Δήμου (JCB, Bobcat και γκρέιντερ), 13 οχήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Λαμιέων και δύο της Περιφέρειας Αττικής.

Παράλληλα 15 ειδικά συνεργεία συνεχίζουν τις ρίψεις αλατιού ώστε να μείνουν ασφαλείς για τους οδηγούς όλοι οι δρόμοι. Ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Αθηναίων παραμένει σε πλήρη επιφυλακή, με τις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πολιτικής Προστασίας, Κοινωνικής Πολιτικής και την Δημοτική Αστυνομία να καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων και τις επόμενες νυχτερινές ώρες. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, προτεραιότητα αποτελεί, εκτός από την ανεμπόδιστη διέλευση μέσω των κεντρικών δρόμων, η πρόσβαση στα νοσοκομεία της πόλης, γύρω από τα οποία έχουν καθαριστεί όλοι οι δρόμοι.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο καθαρισμός σε όλες τις γειτονιές και τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, όπως πλατείες και πεζόδρομους. Σε εξέλιξη είναι και οι επιτόπιες επεμβάσεις των ομάδων «Street Work» που λειτουργούν σε 24ώρη βάση, παρέχοντας στους άστεγους της πόλης τρόφιμα, ζεστά ροφήματα και ρουχισμό, συνοδεύοντας πολλούς από αυτούς τόσο στο Πρότυπο Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων όσο και στους τρεις θερμαινόμενους χώρους που έχουν ανοίξει (Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας, Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών). Ειδική μέριμνα, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, έχει ληφθεί και για τα αδέσποτα ζώα της πόλης από την «Διεύθυνση Αστικής Πανίδας» του Δήμου Αθηναίων που παρεμβαίνει σε όλα τα σημεία της πόλης.