«Ναι, το καλοκαίρι μπορεί να είναι πολύ καλό στη Γερμανία», διαβεβαιώνει ο επικεφαλής του τμήματος Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, Κρίστιαν Ντρόστεν, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα του εμβολιασμού θα γίνουν ορατά τον Ιούνιο. Το φθινόπωρο θα μπορεί κανείς να εκτιμήσει εάν η ανοσοποίηση του πληθυσμού μπορεί να αποτρέψει ένα νέο κύμα της πανδημίας, το οποίο θα έπληττε κυρίως τα παιδιά, εκτιμά η Βιόλα Πρίζεμαν, από το Ινστιτούτο «Μαξ Πλανκ».
«Νομίζω ότι τον Ιούνιο θα δούμε για πρώτη φορά την πραγματική επίδραση του εμβολιασμού», δήλωσε ο διακεκριμένος επιστήμονας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και προέβλεψε ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά τα εστιατόρια με κήπο, αλλά και να κάνει κανείς διακοπές ή μπάρμπεκιου με τους φίλους του. Διευκρίνισε πάντως ότι πολλές δραστηριότητες θα είναι εφικτές ακριβώς επειδή μπορούν να γίνουν σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους.
«Βρισκόμαστε τώρα στην τελική ευθεία του τελευταίου γύρου. Το καλοκαίρι θα είναι καλό», γράφει στο Twitter και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.
Για την ώρα ωστόσο σε 390 από τις 412 διοικητικές περιφέρειες της Γερμανίας ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών είναι πάνω από 50, ενώ σε 242 από αυτές έχει ξεπεράσει και το 100. Επιβαρυμένη είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της χώρας, με 4586 άτομα να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με Covid-19, ενώ το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» εξακολουθεί να χαρακτηρίζει «πολύ υψηλό» τον κίνδυνο μόλυνσης. «Πρέπει ασφαλώς να προσέχουμε ακόμη, για να μην περιέλθουμε πρόωρα σε κατάσταση απόλυτης ευφορίας», δήλωσε ο κ. Ντρόστεν και επισήμανε ότι η Γερμανία δεν έχει ακόμη προχωρήσει αρκετά με τον εμβολιασμό, όπως π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, το φθινόπωρο θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι ενήλικες στη Γερμανία και θα έχουν αποκτήσει σημαντική προστασία έναντι σοβαρών επιπλοκών της Covid-19. Είναι ωστόσο ακόμη ασαφές αφενός το πόσο ακριβώς διαρκεί η ανοσία και αφετέρου το εάν θα φθάσουν και άλλες παραλλαγές του αρχικού στελέχους στην Ευρώπη. Με την «ανοσία της αγέλης», εξηγεί ο κ. Ντρόστεν, δεν θα κινδυνεύουμε από μια ανεξέλεγκτη μετάδοση του ιού. «Αλλά αν δεν κάνουμε τίποτα, θα υπάρξει έκρηξη», προειδοποιεί και προσθέτει ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μπορεί κανείς να υπολογίσει ότι το τέλος της πανδημίας θα αρχίσει όταν θα έχουμε φθάσει την ανοσοποίηση περίπου του 70% του πληθυσμού. Το φθινόπωρο, προειδοποιεί η Βιόλα Πρίζεμαν του Ινστιτούτου «Μαξ Πλανκ», με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, θα δούμε και πάλι κρούσματα, αλλά όχι στους εμβολιασμένους και κυρίως στα παιδιά. Εκτιμά μάλιστα ότι ο νέος κορονοϊός «δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά», αλλά σταδιακά θα καταστεί όλο και πιο σπάνιος, με περιστασιακές και τοπικά περιορισμένες εστίες κρουσμάτων, οι οποίες θα αφορούν κυρίως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.