Ο συνωστισμός και η νυχτερινή διασκέδαση πυροδότησε νέα αύξηση των κρουσμάτων – κυρίως σε νέους – όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία, στα οποία αναφέρθηκε στην αποψινή ενημέρωση η καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου. Η ίδια έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, η οποία χρονολογείται από το τέλη Ιουνίου και καταγράφεται σήμερα. Όπως είπε, τις τελευταίες εβδομάδες υπερδιπλασιάστηκε ο εβδομαδιαίος κυλιόμενος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων και καταγράφεται αύξηση σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας μας. Η αύξηση αυτή αφορά κυρίως νέους, καθώς πλέον τα 23 έτη είναι η διάμεσή ηλικία όσων μολύνονται, η οποία, όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, έπεσε κατά μία δεκαετία σε μία βδομάδα.
Ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στις ηλικίες μεταξύ 15 έως 24 ετών, ενώ το 75% του συνόλου των κρουσμάτων είναι άτομα νεότερα από την ηλικία των 34 ετών. Όπως είπε η καθηγήτρια, μικρή αύξηση παρατηρείται και στην ηλικιακή ομάδα 35 έως 55 ετών, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα αύξηση στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
Η ίδια πρόσθεσε ότι ο αυξημένος αριθμός των τεστ συνέβαλε στον αυξημένο αριθμό των διαγνώσεων και είπε ότι το 51% των κρουσμάτων εντοπίστηκε μέσα από την διαδικασία του self test. Τα ενεργά κρούσματα στην χώρα σήμερα υπολογίζονται στα 9.000 και από αυτά τα 4.000 αφορούν την Αττική, ενώ η διάμεσή ηλικία τους είναι τα 22 έτη.
Κάθε μέρα καταγράφονται 48 περίπου εισαγωγές στα νοσοκομεία με μικρή αύξηση να εμφανίζουν οι εισαγωγές στην Κρήτη και στην Αττική. Ένας στους τρεις νοσηλευόμενος είναι στις ηλικίες 25-55 ετών, ενώ ένας στους 10 νοσηλευόμενος είναι κάτω των 24 ετών.
Όπως εκτίμησε η κυρία Παπαευαγγέλου, το τέταρτο κύμα, δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς υπάρχουν πλέον αρκετοί εμβολιασμένοι. Τόνισε ότι το νέο κύμα θα είναι διαφορετικό, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος νόσησης θα είναι μεγαλύτερος στις περιοχές που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Όπως είπε, «υπάρχει μία πιθανότητα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη να δούμε μία μετακύλιση των κρουσμάτων σε πιο μεγάλες ηλικίες δηλαδή σε ανθρώπους άνω των 50 ετών και κατ’ επέκταση αύξηση των νοσηλευόμενων σε αυτές τις ηλικίες».
Μιλώντας για την μετάλλαξη Δέλτα, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι μέχρι προχθές είχαν καταγραφεί 121 περιπτώσεις της μετάλλαξης αυτής και αφορούσαν κυρίως ανθρώπους κάτω των 40 ετών. «Το 84% όσων έχουν την μετάλλαξη Δελτα είναι Έλληνες ενώ 13% των κρουσμάτων με Δέλτα χρειάστηκε να νοσηλευτούν, αλλά πρέπει να επισημανθεί ότι κανείς από αυτούς δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος για τον κορονοιό».
Η κυρία Παπαευαγγέλου καλέσε για μία ακόμη φορά τους νέους να εμβολιαστούν πριν φύγουν για διακοπές και όλους μας να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.
Όσον αφορά την ορθή χρήση της μάσκας η επιτροπή, όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, «συστήνει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός καθώς η μετάλλαξη Δ είναι εξαιρετικά μεταδοτική». Φοράμε μάσκα όταν πάμε και όταν φεύγουμε από ένα εστιατόριο. Φέτος το καλοκαίρι η μάσκα θα πρέπει είναι στην τσάντα μας για να μας προφυλάξει την κατάλληλη στιγμή τόνισε και εξήγησε ότι η πορεία της πανδημίας εξαρτάται από το πόσοι είμαστε εμβολιασμένοι αλλά και πόσοι θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων αλλά μείωση προς το παρόν κατά 21% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι μειώθηκαν κατά 50% όσοι καταλήγουν από τη νόσο. Μιλώντας για την μετάλλαξη Δέλτα είπε ότι αυτή είχε ηδη εντοπιστεί σε 100 χώρες, ακόμα και σε απομακρυσμένες όπως η Αυστραλία.
Ο ίδιος προέβλεψε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή που θα επικρατήσει λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας, η οποία την διακρίνει, και τόνισε πως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία. «Τα εμβόλια ήδη έχουν προστατεύσει από χιλιάδες θανάτους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, είπε ότι η μάσκα δεν υποκαθιστά τον εμβολιασμό, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται η χρήση της, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού και ιδίως της μετάλλαξης Δέλτα.
Κορονοϊός: 2.107 νέα κρούσματα, 10 θάνατοι, 153 διασωληνωμένοι
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.107, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 433.021 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 146 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.769 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.773 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 153 (68,0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 88,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.720 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 68 (ημερήσια μεταβολή +15,25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 49 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων Covid-19
Η γεωγραφική κατανομή των 2.107 νέων κρουσμάτων Covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, έχει ως εξής:
* Ανατολικής Αττικής: 157 κρούσματα
* Βόρειου Τομέα Αθηνών: 164 κρούσματα
* Δυτικής Αττικής: 24 κρούσματα
* Δυτικού Τομέα Αθηνών: 139 κρούσματα
* Κεντρικού Τομέα Αθηνών: 271 κρούσματα
* Νήσων: 9 κρούσματα
* Νοτίου Τομέα Αθηνών: 220 κρούσματα
* Πειραιώς: 131 κρούσματα
* Αιτωλοακαρνανίας: 17 κρούσματα
* Άνδρου: 1 κρούσμα
* Αργολίδας: 4 κρούσματα
* Αρκαδίας: 3 κρούσματα
* Αχαΐας: 37 κρούσματα
* Βοιωτίας: 4 κρούσματα
* Γρεβενών: 16 κρούσματα
* Δράμας: 2 κρούσματα
* Ευβοίας: 20 κρούσματα
* Ζακύνθου: 3 κρούσματα
* Ηλείας: 24 κρούσματα
* Ημαθίας: 5 κρούσματα
* Ηρακλείου: 119 κρούσματα
* Θεσπρωτίας: 2 κρούσματα
* Θεσσαλονίκης: 74 κρούσματα
* Θήρας: 8 κρούσματα
* Ιωαννίνων: 79 κρούσματα
* Καβάλας: 2 κρούσματα
* Καλύμνου: 1 κρούσμα
* Καρδίτσας: 24 κρούσματα
* Καστοριάς: 2 κρούσματα
* Κερκύρας: 15 κρούσματα
* Κεφαλληνίας: 3 κρούσματα
* Κιλκίς: 5 κρούσματα
* Κοζάνης: 18 κρούσματα
* Κορινθίας: 5 κρούσματα
* Κω: 8 κρούσματα
* Λακωνίας: 1 κρούσμα
* Λάρισας: 42 κρούσματα
* Λασιθίου: 15 κρούσματα
* Λέσβου: 6 κρούσματα
* Λευκάδας: 1 κρούσμα
* Μαγνησίας: 40 κρούσματα
* Μεσσηνίας: 20 κρούσματα
* Μήλου: 1 κρούσμα
* Μυκόνου: 19 κρούσματα
* Νάξου: 4 κρούσματα
* Πάρου: 7 κρούσματα
* Πέλλας: 6 κρούσματα
* Πιερίας: 3 κρούσματα
* Πρέβεζας: 6 κρούσματα
* Ρεθύμνου: 89 κρούσματα
* Ρόδου: 10 κρούσματα
* Σερρών: 7 κρούσματα
* Σποράδων: 1 κρούσμα
* Σύρου: 1 κρούσμα
* Τρικάλων: 4 κρούσματα
* Φθιώτιδας: 13 κρούσματα
* Φλώρινας: 3 κρούσματα
* Φωκίδας: 3 κρούσματα
* Χαλκιδικής: 4 κρούσματα
* Χανίων: 18 κρούσματα
* Χίου: 7 κρούσματα
* υπό διερεύνηση: 138 κρούσματα