Με το εμβόλιο mRNA της Pfizer θα γίνει η τρίτη δόση εμβολιασμού στη χώρα μας, όπως ανέφερε, απόψε, η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Χαρακτηριστικά είπε, «είναι το ίδιο εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στον αρχικό εμβολιασμό» καθώς όπως πρόσθεσε έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και για τις νέες μεταλλάξεις. «Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της Astra Zeneca στην πρώτη εμβολιαστική φάση, θα κάνουν την τρίτη δόση με το εμβόλιο mRNA της Pfizer», ενώ για αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson , μένει να διευκρινιστεί, όπως είπε, εάν θα επαναλάβουν την τρίτη δόση με το ίδιο εμβόλιο, δηλαδή το Johnson & Johnson ή με mRNA εμβόλιο, γεγονός το οποίο θα διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες.
Η ίδια πρόσθεσε ότι έχει ήδη αρχίσει ο εμβολιασμός στα άτομα με ανοσοκαταστολή, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εμβολιαστούν όσοι μένουν σε δομές ηλικιωμένων, οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί με την τρίτη δόση.
Οι τελευταίες τρεις αυτές κατηγορίες μπορούν να κάνουν το τρίτο εμβόλιο έξι μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό τους, όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου τονίζοντας επίσης ότι όσοι έχουν νοσήσει και έχουν λάβει μία ή δύο δόσεις εμβολίου έχουν ικανοποιητική ανοσιακή επάρκεια και δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου.
Μιλώντας για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την τρίτη δόση του εμβολίου, είπε ότι ήδη έχουν μελετηθεί και σε άλλες χώρες και συνήθως είναι οι απλές και γνώριμες, όπως ο πόνος και η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού, προσθέτοντας πως «γενικότερα χαρακτηρίζονται ηπιότερες οι ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται στην τρίτη δόση του εμβολίου από ότι αυτές που εμφανίστηκαν στην πρώτη και στη δεύτερη δόση». Ωστόσο, εξαίρεση, όπως είπε, αποτελεί μία ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία είναι συχνότερη στην τρίτη δόση και εμφανίζεται στο 5,2% και αφορά τη διόγκωση του μασχαλιαίου αδένα στο χέρι στο οποίο έχει πραγματοποιηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου.
Αναφερόμενη στους φόβους που υπάρχουν για τον εμβολιασμό σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με φυσιολογικό τρόπο ή με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ούτε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αυτής, ούτε κατά τη διάρκεια της κύησης ούτε κατά την γαλουχία.
Ήδη, όπως είπε, πάνω από 160.000 γυναίκες στη φάση αυτή, έχουν μελετηθεί και φαίνεται το mRNA εμβόλιο σε καμία περίπτωση δεν περνάει στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ούτε μετά στο βρέφος, μέσα από το μητρικό γάλα. Αντίθετα φαίνεται ότι το παιδί παίρνει τα αντισώματα που έχει αποκτήσει η μητέρα από το εμβόλιο, είτε βρίσκεται στην κοιλιά της δηλαδή είναι έμβρυο είτε ως βρέφος όταν θηλάζει.
Επίσης τόνισε ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν την γονιμότητα των παιδιών στο μέλλον και οι φόβοι κάποιον γονέων για βλάβες όσον αφορά την γονιμότητα ή την στειρότητα δεν ευσταθούν μετά την ενηλικίωση των παιδιών που σήμερα θα εμβολιαστούν.
Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης και στον εμβολιασμό κατά της γρίπης και είπε ότι από την 1η Οκτωβρίου ξεκινάει η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, που είναι επιβεβλημένο – όπως τόνισε – να γίνει για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που κάθε χρόνο εμβολιάζονται για τη γρίπη. Μάλιστα εξήγησε ότι δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου του κορονοϊού, της γρίπης ή οποιοδήποτε άλλου εμβολίου όπως αυτό του πνευμονιόκοκκου ή άλλα.
«Δεν θα πρέπει το γεγονός ότι η γρίπη τα προηγούμενα χρόνια ήταν σε χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα πέρυσι, να μας αφήσει αδιάφορους και να παραμελήσουμε τον εμβολιασμό» τόνισε και ευχήθηκε φέτος να μην είναι πιο πρώιμη η σοβαρότερη η εμφάνιση της γρίπης σε σχέση με πέρυσι.