Συνολικά 74.697 ελέγχους διενήργησαν το Σάββατο οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) και κατέγραψαν 376 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 134.450 ευρώ, ενω 15 επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν σε αναστολή της λειτουργίας τους για 15 ημέρες.
Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούσαν:
1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/Μη τήρηση αποστάσεων
2. Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος και των κανόνων λειτουργίας του καταστήματος
3. Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την covid 19
4. Μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες
Όπως σημειώνει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας «οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας και προνοιακές δομές, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την κατοχή και εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων».
Πρόστιμα και “λουκέτα” σε επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη και τη Δράμα για παραβίαση των μέτρων
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Θεσσαλονίκης, και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ΠΕ Δράμας, πραγματοποίησε το Σάββατο ελέγχους σε επιχειρήσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Δράμας με αντικείμενο την τήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στον Δήμο Θεσσαλονίκης το κλιμάκιο πραγματοποίησε ελέγχους σε συνολικά οκτώ επιχειρήσεις (καταστήματα εστίασης, καφέ-μπαρ-κλαμπ) και επιβλήθηκαν τέσσερα διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 15.600 ευρώ και σαράντα πέντε ημέρες αναστολή λειτουργίας.
Ειδικότερα, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για μη τήρηση των αποστάσεων και μη ύπαρξη αλκοολούχου διαλύματος σε τραπεζοκαθίσματα, που διατηρούσε σε εξωτερικό υπαίθριο χώρο καθώς και 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο. Στην επιχείρηση επιβλήθηκε 15ημερη αναστολή λειτουργίας. Σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και 15ημερη αναστολή λειτουργίας διότι εξυπηρετούσε σε εσωτερικό χώρο πελάτη που δεν διέθετε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Στον πελάτη επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσε χωρίς να διαθέτει άδεια λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 5.000 € και 15ημερη αναστολή λειτουργίας.
Στον Δήμο Δράμας το κλιμάκιο διενήργησε έλεγχο σε πέντε (5) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και μία ιδιωτική Επιχείρηση (ΟΠΑΠ) και επιβλήθηκε ένα διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 5.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας. Σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και 15ημερη αναστολή λειτουργίας διότι εξυπηρετούσε σε εσωτερικό χώρο (χρήση χώρου ως υπαίθριου με μία πλευρά ανοιχτή), πελάτες που δεν διέθεταν πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά rapid test.