Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις προειδοποίησε απόψε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι «φυτεύουν» αφηγήματα στον Τύπο τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μια εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι κυκλοφορούν πολλοί ψευδείς ισχυρισμοί.
Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Πράις είπε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διαπράττεται «γενοκτονία» στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Τόνισε επίσης πως οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία αναπτύσσουν βιολογικά ή χημικά όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν στην περιοχή αυτήν είναι «εντελώς ψευδείς».
Εσθονία: Η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει μια «περιορισμένης έκτασης» επίθεση στην Ουκρανία
Η Ρωσία συνεχίζει να μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία και είναι πιθανόν να εξαπολύσει μια «περιορισμένης έκτασης» στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας αυτής, υποστηρίζει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Εσθονίας.
Η επίθεση αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει βομβαρδισμούς με πυραύλους και την κατοχή «σημαντικών» εδαφών στην Ουκρανία, είπε ο γενικός διευθυντής της εσθονικής υπηρεσίας, Μικ Μάραν.
«Αυτή τη στιγμή, η εκτίμησή μας είναι ότι θα απέφευγαν (οι Ρώσοι) τις πόλεις με μεγάλο πληθυσμό, γιατί χρειάζονται πάρα πολλοί στρατιώτες για να ελέγξεις αυτές τις περιοχές. Αλλά δεν υπάρχει μια σαφής αντίληψη ποια οδό μπορεί να εκμεταλλευτούν τα ρωσικά στρατεύματα», είπε στους δημοσιογράφους ο Μάραν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να παρουσιάσει τον ετήσιο απολογισμό της υπηρεσίας.
Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν να ενταθούν οι μάχες έξω από τις δύο αποσχισθείσες, ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Μια τέτοια κλιμάκωση είναι «πολύ πιθανή» και κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ρωσία θα μπορεί να διαψεύδει την εμπλοκή της και «να αποφύγει τις κυρώσεις», συνέχισε ο Μάραν.
«Εάν η Ρωσία τα καταφέρει στην Ουκρανία, αυτό θα την ενθαρρύνει να αυξήσει την πίεση στις βαλτικές χώρες τα επόμενα χρόνια. Η απειλή πολέμου έχει μετατραπεί σε βασικό εργαλείο πολιτικής του Πούτιν», υποστήριξε.
Οι εσθονικές υπηρεσίες πληροφοριών ξέρουν ότι περίπου 10 ομάδες μάχης κινούνται προς τα ουκρανικά σύνορα, όπου έχουν ήδη αναπτυχθεί 100 ρωσικές μάχιμες μονάδες ή περίπου 170.000 στρατιώτες, είπε ο Μάραν. Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται και στρατιώτες που συνήθως αναπτύσσονται γύρω από την Ουκρανία αλλά και εκείνοι που έχουν σταλεί στη Λευκορωσία για στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα. Ορισμένοι από αυτούς τους στρατιώτες πιθανόν θα παραμείνουν στη Λευκορωσία και μετά τις 20 Φεβρουαρίου, γεγονός που ανησυχεί το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Μάραν. Το γεγονός αυτό «θα μείωνε τον χρόνο προετοιμασίας για μια επίθεση εναντίον των χωρών της Βαλτικής», εξήγησε.
Παρίσι: «Συνεχίζουν να υπάρχουν τόσες πολλές ρωσικές δυνάμεις» στα σύνορα
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντιράν δήλωσε ότι η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει «τόσες (πολλές) δυνάμεις» γύρω από την Ουκρανία κι ότι οι ρωσικές ανακοινώσεις περί απόσυρσης μονάδων πρέπει να «επαληθευτούν».
«Είναι καλύτερο από το τίποτα, πρόκειται για μεταβολές που ανακοινώνονται, όμως εγώ, εγώ είμαι λίγο σαν τον απόστολο Θωμά, περιλαμβανομένων των μεταβολών που ανακοινώνονται. Πρέπει αυτές οι μεταβολές να επαληθευτούν», δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Γερουσίας.
«Υπάρχουν ακόμη τόσες (πολλές) δυνάμεις και τα γυμνάσια συνεχίζονται», επέμεινε.
«Επομένως, θα το λάβουμε αυτό υπόψη ως μια ένδειξη, όμως δεν είμαι σαν εκείνους που πιστεύουν ότι (…) σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, όπου είχαμε μπροστά μας έναν επικείμενο κίνδυνο πολέμου, σήμερα η ειρήνη ήρθε», υπογράμμισε.
«Όλες οι προϋποθέσεις υφίστανται για μια επιχείρηση μαζικής επέμβασης των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία», επανέλαβε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
«Όμως, άραγε ο πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε να το κάνει; Όχι, σε κάθε περίπτωση, όχι αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη G7 θα συναντηθούν για συνομιλίες στο Μόναχο το Σάββατο.